Буденність звична в її слові розцвіла

ОсобистостіБуденність звична в її слові розцвіла

Буденність звична в її слові розцвіла

І буде день, і будем разом жити,

І йти вперед, не схибивши ніде,

І берегти, аби не розгубити

Сльозами вмите щастя молоде.

(рядки вірша із збірки «Зорецвіт душі» юної королівчанки Вікторії Яким)

Для 17-ти річної Вікторії Яким з Королева цей рік став знаковим і доленосним. Успішно закінчила Королівську ЗОШ І-ІІІ ст.  №2. Завершила навчання по класу гри на фортепіано у місцевій дитячій школі мистецтв. Поступила до престижного вузу ім. Ів. Франка у Львові. Написала і при підтримці місцевих меценатів, підприємця Василя Вацко та голови ТГ Антона Чейпеша у серпні цього року, тиражем 150 примірників, в Ужгороді, у поліграфцентрі «Ліра» видала свою першу 90-сторінкову поетичну збірочку «Зорецвіт душі». На початку жовтня її презентація успішно пройшла у стінах рідної школи.

Звідси вона вирушила у самостійне життя. І понесла у широкий світ свою щиру любов до рідного краю, до своєї мальовничої землі, омитої росами. У її дівочих спогадах залишилися всі найкращі події що за роки навчання у школі пережила. Починаючи з сьомого класу, щороку брала участь і гідно відстоювала честь рідної школи на районних та обласних предметних олімпіадах, де завжди завойовувала дипломи І, ІІ, ІІІ ступенів. У шкільній номінації вона неодноразово виборювала почесне звання «Найкраща учениця школи». Вікторія обиралася головою волонтерського загону «Турбота». Була активним членом учнівського парламенту самоврядування та лідером старшокласників районної ради, що діяла при Виноградівському центрі позашкільної роботи з учнівською молоддю (керівник Елеонора Кудрон).

Три роки підряд успішно працювала в дитячому духовному таборі «Місіонер». Її наставник, отець Олександр Сарай вважає Вікторію Яким своєю правою рукою. Як президент молодіжної організації «Аve Maria» Вознесенського храму ГНІХ МГКЦ вона завжди підкидала цікаві ідеї, які разом із священиком вони спільно втілювали в життя. Три роки тому стала членом МАЛІЖу. Це дало поштовх продовжити цю роботу і в місті Острозі при місцевій Академії вона успішно пройшла курс «Школи універсального журналіста» .

Роками брала активну участь і постійно перемагала у конкурсах «Світанкові роси», «Творчі канікули», у Всеукраїнських – імені Петра Яцика, імені Тараса Шевченка та «Стежками великого каменяра». Минулого року у КЗ “Виноградівська публічна бібліотека” при підтримці голови місцевої «Просвіти» Володимира Щура Вікторія Яким провела науково-літературну конференцію «Специфіка надання буденним речам нового змісту як провідна ідея літературної творчості». Торік у заочному конкурсі фестивалю «Рекітські сузір’я-2021» відзначена літературною премією імені Наталки Петренко.

Згодом, у шкільних стінах відбулася творча зустріч королівських школярів з провідною поетесою нашого краю Христиною Керита. Жінка завітала на батьківщину покійного чоловіка, письменника Василя Вароді, уродженця Королева. Вона радо відгукнулася на запрошення школярів, на цю творчу зустріч. Поетеса звернула увагу на обдарованих старшокласників Вікторію Яким та її однокласника Андрія Фодора. Сама запропонувала дівчині свою допомогу: зробити літературне редагування та коректуру її віршів. Так, завдяки підтримці впливових та надійних людей у життя втілилася найзаповітніша мрія Вікторії Яким.

Вже у серпні у світ вийшло написане нею літературно-художнє видання «Зорецвіт душі». Присвятила вона його бабусі Ганні, яка в березні цього року полишила земний світ. Читача приємно подивують шість розділів, в яких вдало поєднується поезія і проза. На одній сторінці подається текст  вірша, на другій – коротка історія його появи та що за явища за цим приховані. Носять вони такі назви: «Глибини буття», в них відлуння душевних сонетів юної душі; «Те, що дає крила» – про молодих, приречених самостійно відшукувати у житті свої стежки, що приведуть їх до відчуття людського щастя; «Те, що дає надію» – про необхідність і важливість усьому людству зберігати і цінувати мир на планеті. Щоб усе прекрасне, вироблене націями торкалося сердець, треба постійно єднатися серцю до серця; «Найрідніша» – у кожного з нас є святі поняття про матір-Україну, Пречисту Богородицю і єдину земну, яка дала нам життя і прагне завжди нас бачити щасливими; у розділі «Рідний край» показана природа, яка дала нам свій безцінний скарб – гори, ріки, долини у своїй неповторній красі. Завершує видання опрацьована Вікторією Яким літературна конференція, що піднімає такі теми, як «Теорія виникнення літератури та поезії», «Визначення поезії», «Творчий потенціал особистості та мотиви творчості», «Визначення «філософія» та використання її у власних творах», «Провідна ідея авторських віршів» та «План роботи та саморозвитку на наступні роки».

Хочеться відмітити вкладену у збірку роботу працівників поліграфцентру «Ліра» і подякувати Христині Кериті за літературне редагування та  коректуру, Мирославі Токар – за комп’ютерну верстку, Олені Кухарській – за ліричний дизайн обкладинки та як технічному редактору. «Зорецвіт душі» знайде свого читача і дасть переконливу  можливість молодим повірити у свої творчі сили.

Марія Конкіна

очільниця Виноградівського відділення ГО МАЛІЖ

Я нікому не віддам твою весну, край зелений і незайману красу, дикий ліс, квітучий яблуневий сад, тиху велич переплетених Карпат! Україна - моя радість і журба, моя тиха, віком стомлена сльоза. Ми разом з тобою будемо завжди, моя пісне, білим голубом лети... Люблю дітей за їх наполегливість, неупередженість та щирість...

Залишити відповідь

c

Lorem ipsum dolor sit amet, unum adhuc graece mea ad. Pri odio quas insolens ne, et mea quem deserunt. Vix ex deserunt torqu atos sea vide quo te summo nusqu.

Підпишіться на нас!

А ми триматимемо Вас в курсі останніх новин мистецтва