Одіссея Олександра Етвеша: нотатки з виставки

РоздумиОдіссея Олександра Етвеша: нотатки з виставки

Одіссея Олександра Етвеша: нотатки з виставки

Маска – ти хто!

Олександр Етвеш – творець за покликом душі. Ця внутрішня потреба додала в його життя змісту і суті. Не отримавши можливості поступити в художнє училище, він мандрував морями. Африка надихнула його на маски. Ну, як без цього! Цей феномен підштовхував багатьох відомих митців до творчості. Першими зразками стали маски вирізьблені з деревини, яку Олександр знаходив на судні. Важко пояснити чому ця муміфікація емоцій так привертає увагу. Певно, не однотипністю. Це завжди має бути інший погляд, інша реакція, рух на обличчі. У Олександра вони є різні: типово мовчазні, нетипово мовчазні, крикливі, агресивні, хтонічні, маргінальні, демонічні, прозаїчні… Емоція, міміка в розтягнутому стані вже не людське, але й не спотворене. Хтось типовий, все-таки, ховається за цим зображенням. Хто? Звичайно, наша людська подоба, вона подобається нам, бо ми її вивчили, хоча і не досконало. Тому напевно маски Етвеша саме це.

Таємниці глибин

Глибоко в душі він – Одіссей, вічно шукаючий свою Ітаку. Тому, напевно, його життя кинуло в море. Вісім років на риболовецькому судні дали йому змогу шукати, та швидше за все, побачити світ. Він подорожував до африканського континенту, обгинаючи його по периметру із зупинками в портах. Екзотичний світ сприяв тому, що він, маючи навики столярної майстерності, почав вирізати маски, де побачені, древні та уявні образи створювали нову тріаду у його роботах. Із цього періоду у Олександра залишився цікавий альбом із замальовками морських риб. Їх він бачив, коли із сітей висипали на палубу весь вилов – риб різних форм, кольору. Це портрети жителів морського дна, до якого людина не спроможна добратися. Зображення зафіксували моменти таємниці, яку оберігає море. Він нехотя «вкрав» їх у природи, щоб занотувати та показати іншим. Малюнки напрочуд реалістичні та анатомічно підкреслені. Папір пожух трішки, додаючи колекції малюнків шарму і того таємного ореолу. Унікально, правда!

Олександр залишить судно по стану здоров’я, оселиться в рідному селі Веряця, заведе сім’ю, дітей та не перестане творити. Його натхненником стане коріння і це вже інша історія…

Зоологічний Твін Пікс

Олександр осяде на суші, прихопивши з собою зграю міфічно-фантастичних образів у своїй валізі. Цю валізу(і не одну) він привезе на виставку, першу у своєму житті, до виставкової зали Імпасто. Це коренепластика у всій своїй неповторності. У роботах митця зникла скованість, аплікаційність, ретушування малюнку. Саме коріння дало йому волю творчості. Це неповторно, бо ідентичних відрізків коріння не знайдеш у природі. Кожен фрагмент буде  іншим – недосконалим по формі, унікальним.Майстер не змінює її, як це робив у масках чи фіксував у малюнках риб. Лише доповнює. Ідилія природи, фантазії, руки… Тут немає нічого звичного, все ззивається до віртуальності та позбавлене рівноваги. Вигадливі лінії коренів, як вигадане місто Твін Пікс, в якому живуть фантастичні «зооаборигени». Живуть у своїй загадковій історії.

Альбом з малюнками екзотичних риб, маски та коренепластику Олександра Етвеша  можна переглянути у виставковій залі Імпасто, що в місті Виноградів протягом лютого.

Валентина Костьо

Найбільше люблю пізнавати світ, люблю читати, малювати (живопис, графіка, ілюстрація), писати вірші, вивчати мистецтво, в’язати, думати, гуляти, спілкуватися, прибирати в домі. Не люблю куховарити, але з любов’ю готує для сім’ї. Народилася на Волині. Виросла на своїх фантазіях, тому творчий путівник веде мене з дитинства та особливе творче піднесення почалося в зрілому віці. Автор дитячих збірок для дітей: «Намистинки» (ілюстрації авт.) вид-во Олександри Гаркуші, м. Ужгород, 2011р. «Відчуття щастя» вид-во «Майстерклас», м. Київ, 2014р. Персональні виставки живопису та графіки: 2009р. – м. Мукачево, замок Паланок, 2010р. – м. Хуст, галерея «Митець Верховини», 2012р. – м. Виноградів, галерея «Хелена», 2021р. – смт. Опішня, Полтавська обл., Національний музей-заповідник українського гончарства. З 2013 року працюю адміністратором виставкової зали ІМПАСТО в м. Виноградів на Закарпатті. Займаюся виставковою діяльністю.

Залишити відповідь

c

Lorem ipsum dolor sit amet, unum adhuc graece mea ad. Pri odio quas insolens ne, et mea quem deserunt. Vix ex deserunt torqu atos sea vide quo te summo nusqu.

Підпишіться на нас!

А ми триматимемо Вас в курсі останніх новин мистецтва