Ще вогонь у серці  не погас

ПодіїЩе вогонь у серці  не погас

Ще вогонь у серці  не погас

Приємна новина сколихнула наше місто. З концертом, до  Виноградова, приїжджає народний артист України  Тарас Петриненко. 3-го березня 2023-го  йому виповниться 70. З 1969-го  він постійно на сцені. За 53  роки  творчої діяльності  працював у таких колективах: «Еней», «Дзвони», «Мрія», «Червоні маки», а з 1974-го, на базі  «Київконцерту», разом з Валерієм Смаглієм заново відновили  гурт «Гроно».

Тарас Гаринальдович  відомий український музикант, співак, композитор та поет. Ним написані десятки пісень, які увійшли в репертуар багатьох провідних наших співаків. Пісня  «Україна» стала неофіційним гімном нашої держави. У 1999 –му  співак  удостоєний  звання Народний артист України. Серед найпочесніших його нагород – висока  державна відзнака – орден Свободи. СВ числі  75-ти орденоносців України, Тарас Петриненко  нагороджений  за визначні  особисті заслуги у утверджені  незалежності України та відстоюванні  конституційних прав і свобод  кожної людини і громадянина нашої держави. Пишається і орденом  князя Ярослава Мудрого.

Після успішного виступу у Мукачеві, Виноградів став наступним.

Я – не найкращий,

Я – не найгірший,

Я – просто Я , а не хто-небудь інший.

Залишусь навіки таким,

Не переплутайте мене ні з ким.

Цими віршованими рядками своєї поезії Тарас Петриненко  розпочав свою творчу зустріч в нашому місті. Дружніми тривалими оплесками  артиста нагородили глядачі.   Піснею «Чом ти мила не встаєш?»  співак співає про свою козацьку долю, яка вже до віку така, що зводить та розлучає з коханою, але коли повертається  до неї, завжди їй каже: «Он  Я, і іншої крім тебе немає.» Великий шлях за  свого життя долає кожна людина. Про це йдеться в пісні  «Спів  нічного птаха». Вся надія  поета  постійно живе в його піснях. Про це й співає  Тарас Гаринальдович   у добре знаній усім  пісні «Самотній птах». Згадуючи молодість, постійні репетиції музикантів, які закінчувалися далеко за північ, а жили  члени гурту «Еней» у різних кінцях  Києва, добиратися додому  їм було важко, сам розвозив по черзі всіх. Останньою висаджував співачку, яка жила на 9-му поверсі, завжди просила його дочекатися, поки в її вікні спалахне світло і вона махне йому рукою, що вона добралася до дому і вже на місці. Цей епізод , взятий із життя, послужив для написання  його пісні «Зоряний острів», яка зараз  у залі звучить.

Зустріч з коханням написана на кожній  людській долі. І  коли людина закохується, вона часто згадує того, хто полонить її серце і душу. Про це йдеться в його пісні «Не забувай мене, єдина». З сумом у голосі  артист розповідає, як у цьому суєтному світі  поступово відмирає поезія та не самі поети. Життя – жорстока річ, як яма оркестрова. В ній  життя поступово зникає, але коли настане час пісень, тоді співак просить, щоб згадали і мене. Про це йдеться в пісні «Моя мелодія». На запитання: «У чому людське щастя?»  артист впевнено відповідає: « Це – коли тебе розуміють, уважно слухають, постійно думають і хвилюються за тебе». І наче відголос зараз лунає пісня «Зорепадом летять роки».

Тарас Гаринальдович знайомить присутніх із складом свого гурту «Гроно»: звукорежисером – Володимиром Лещенко. Серед музикантів  його син – Славко Лещенко, ударник – Сергій  Янсон (кличка Джексон, продюсер  працівник телеканалів «Інтер», «1+1» ,  «Пліч-о-пліч»   Валерій Кулічкін  за багато років спільної  праці разом  об’їздили майже всю Україну. Час  залишає свої відбитки, але не віриться в те, що ми не вічні на світі. Для своєї дружини, Народної артистки  України  Тетяни Кіндратівни Горобець співає пісню-зізнання «Я старітиму поруч з тобою». Сильне враження  глядачі отримали  від пісні «У Тетяни на ганку цвітуть намальовані квіти». В лихолітті цієї пітьми дуже важливо всім нам жити по совісті, залишатись людьми і співати хороших пісень для хороших людей. Естафету сольного виконання  перебирає співачка Тетяна Горобець. Свій «Романс»  вона присвячує воїнам, що воюють на Сході  України  і тим, хто їх надійно чекає вдома. Про жіночу тугу  за доленькою своєю та про те, як заблукала у своїх літах йдеться в її пісні «Доленько моя».

У нічному безмежжі холодному , зорі дзвенять у єдиному хорі, мов кришталевий лід,  лунає музика чарівна. І томиться кожне людське серце, готове обняти і пригорнути до себе увесь білий світ. У 2014-му, на Майдані Гідності в Києві, вперше прозвучала пісня, написана Тарасом Петриненко «Все буде гаразд». І зараз вона зазивно  звучить  на сцені. Ще 30 років тому, коли Україна  проголосила свою НЕЗАЛЕЖНІСТЬ, Тарас Гаринальдович написав поезію «Червоний вітер». Її він  поклав і на музику. І стала вона провісницею нашого життя. Наче знав і добре усвідомлював, що старший брат наш  не залишить нас в покої. Віддзеркаленням цих  подій стало наше сьогодення. Та промінь  вірив серці не погас. Боже, Україну збережи!  Господи, помилуй нас !  Весь зал , стоячи,  шквалом оплесків нагородив  співаків і музикантів. Їм підносили  квіти і довго не відпускали зі сцени, дружно  скандуючи: «Нас нікому не перемогти!  Сподіваємось на Божу опіку! Господи, зглянься і помилуй нас!

Коли музи не мовчать, говорить людська свідомість і віра, що прийде час  і на небосхилі знов засяє мирне сонце і запанує спокій у житті усіх нас.

Марія КОНКІНА,

очільниця Виноградівського відділення  ГО МАЛІЖ             

Я нікому не віддам твою весну, край зелений і незайману красу, дикий ліс, квітучий яблуневий сад, тиху велич переплетених Карпат! Україна - моя радість і журба, моя тиха, віком стомлена сльоза. Ми разом з тобою будемо завжди, моя пісне, білим голубом лети... Люблю дітей за їх наполегливість, неупередженість та щирість...

Залишити відповідь

c

Lorem ipsum dolor sit amet, unum adhuc graece mea ad. Pri odio quas insolens ne, et mea quem deserunt. Vix ex deserunt torqu atos sea vide quo te summo nusqu.

Підпишіться на нас!

А ми триматимемо Вас в курсі останніх новин мистецтва