РІК ДОВЖИНОЮ В З65 ДНІВ

ПодіїРІК ДОВЖИНОЮ В З65 ДНІВ

РІК ДОВЖИНОЮ В З65 ДНІВ

Звернула увагу: на столику лежали виписані цікаві думки Олега Вікторовича.  Вдало назвав він їх “ТРЕТЯ СКРИЖАЛЬ (звісно  не біблійного Мойсея). 15  ЗАПОВІДЕЙ  ТВОРЧОСТІ”. Це – влучний дороговказ на обширі земних горизонтів для розвитку кожної творчої особистості, її повного усвідомлення і   розуміння як далі рухатись, розвиватись, над чим постійно працювати, щоб виростити і зібрати рясні плоди своєї діяльності на сучасній світовій культурно-мистецькій ниві.

Виберу з  цих заповідей окремі, щоб показати, як вони практично проявляються у житті і творчості їхнього натхненника.

ПЕРША: ЖИВОПИС як книга. Зрозумієш її, якщо знаєш її мову і вмієш її читати.

Персональну виставку своїх робіт – графіки і живопису назвав “СВІТЛО”.

Малювати почав змалку. Його вступ до Харківської Державної Академії дизайну і мистецтв не був випадковим. Йому поталанило на педагогів:  викладачі. В. Н. Гончаров,  Б. А. Котляр та Р. Ю. Ногін  дали йому глибокі знання, сформували як творчу особистість і вигранили в нім власний стиль і почерк митця. У 2005-му успішно закінчив факультет монументального декоративного розпису. Вже через 3 роки  став членом Харківської обласної національної спілки художників України. В 2009-му прийнятий до творчого об’єднання “МЕЖА “. Через чотири роки, набравшись досвіду і вміння сам стає організатором мистецького об’єднання  “МОСТ”. Настирливо працює над собою. Приймає активну участь  у обласних і Всеукраїнських виставках “Древо життя” (2009) Харків, 

 “Маки історії ” (2010) Київ, “Сад каменів” (2012) Суми. Успішно виставляється в Харкові на виставках “Душа світу” (2012),  “Зерна” (2013)  та  “Рука” (2014). Вдало стартує на творчих оглядах-звітах “Передчуття” в Краснокутську, у рідному Харкові  “Споглядання (2015), “Горизонт “(2016), “Покликання” (2018), “Душа речей “, “Сила краси” (2020). Вражаючий успіх одержав на Міжнародних виставках в місті Босія, в Італії (2017), в Русе, Болгарії (2018), в Дніпрі, Україні (2018) та в Копенгагені,  Данії (2019).

Заповідь друга: ЖИВОПИС як ДЗЕРКАЛО. Кожний у нім побачить те, що є у нім  самім.

Війна обірвала його  життєві  плани, змусила покинути  рідні місця.

Ніколи не забуде світанок 24-го лютого 2022-го… Почалася  ніким не очікувана повномасштабна війна. Перші ворожі нальоти. Завивання сирени. Ще з спросоння  одразу  люди не могли второпати, що саме  сталося і зараз з ними  відбувається. Єдине, одразу збагнув: мусить на себе взяти відповідальність за сім’ю. Дружина Неля в надії. Восьмий місяць під серцем носить дитя. Мусять оговтатись. Залишати обжиті рідні місця. З собою взяти найнеобхідніше і вирушати назустріч невідомості. Дорогою вирішили добиратись на Закарпаття. Свій вибір зупинили на найтеплішому місті під Чорною горою – Виноградові. Молода мистецька родина  винайняла житло і на новому місці стала поступово обживатись. У пологовому відділенні народилася  Софійка. Олег Вікторович вийшов на  люди. Став обростати друзями. Лише у біді відчув людяність і гостинність місцевих жителів. Йому охоче простягли руку підтримки і допомоги у виставковій залі “Імпасто”. Пішли йому назустріч. По вихідних став  успішно вести заняття у започаткованій тут студії скетчінгу. У окремих папках лежать його ескізи  із зображеннями його моделей, які  годинами терпляче позували  перед юними художниками, що сюди добиралися навіть з сіл Притисянської долини.

ЗАПОВІДЬ П’ЯТА: ЖИВОПИС як ВЕСНА. Вона пробуджує в людях чисті ПОЧУТТЯ  і постійно надихає в людях шукати на одвічні запитання вичерпні  ВІДПОВІДІ.

Олег Вікторович міг би  описати кожний з 365 днів, пережитих у Виноградові… Жодного не змарнував: знайомився з унікальними  історичними та сакральними спорудами міста, відвідав місцевий  історичний музей, познайомився  з його працівницею Ольгою Гал, з краєзнавцем Іваном Біланчуком, з патріархами  пензля В’ячеславом Поповичем та Іваном Гецком, з місцевими художниками Олександром Мариничем, Федором Сільваші, іваном Токачем, Золтаном Дудашем, молодою когортою  митців Маргаритою Тегзе, Альоною Стасюк, Владиславом Беланінцем, ДІАНОЮ Добош-Брода…

ЗАПОВІДЬ  ШОСТА. ЖИВОПИС як ріка: один її берег – ТРАДИЦІЯ, інший – НОВАТОРСТВО. Але обидва береги утворюють русло, по якому нестримно тече ріка ЖИТТЯ.

Наполегливо йшов до персональної виставки.

У культтоварних магазинах підбирав папір, фарби. І продовжував малювати. Свої роботи розбив на 5 видів. Ось у цій послідовності і виставив їх на огляд  глядачів своєї чергової персональної виставки “СВІТЛО”. Нові його графічні і живописні полотна привернкли увагу  майстрів пензлю не лише Виноградова, але й прилеглих міст – Королева, Хусту та Берегова.  В експозиції виставки увагу присутніх привернула серія картин “Місто, яке вже не існує”  з  краєвидами невеликого на Харківщині містечка Кутузівка. Впродовж місяця перед війною тут працював над  розписом  монументального настінного  муралу. Ворог окупував це містечко і  вщент перетворив в уламки, знищив. Тепер ця серія робіт художника, як гіркий спогад  про повністю втрачену людьми географічну місцевість.

ЗАПОВІДЬ ВОСЬМА. ЖИВОПИС як дерево, що гілками зростає до низу. Його коріння  лежить у сфері ДУХУ,  а плоди належать СИНАМ ЛЮДСЬКИМ.

Винесені з війни враження втілив у своїх полотнах.

У другій групі розмістив свої нові, вражаючі твори, написані під враження від пережитих жахів початку війни у рідному Харкові. В центрі, на видному місці чітко виписаний  портрет товариша, молодого художника, захисника і героя України Артема Азарова. Маючи бойовий досвід, добровільно пішов на війну і на початку її загинув на підступах до Харкова. Дуже вдалі натюрморти “З передової” (зображений  дуб під яким дбайливо розкладені спорядження воїна – бронежилет, патронташ, каска, граната з чекою, гілочок 5…  На картині “Кухонні речі” лежить повістка з військкомату…  Серце  обривається в тривозі, за долю підлітка що з собакою сидить під обшарпаною стіною, з якої ,від вибухів снарядів, частково обсипалась штукатурка і оголила цеглини. Вони, як ангельські крила охороняють хлопчину, що немає куди податися.

ЗАПОВІДЬ ТРИНАДЦЯТА. МАЙСТЕР подібний до ТКАЧА. ЙОГО думки, почуття  і вчинки – НИТКИ, з яких сплітаються ДУШІ його КАРТИНИ.

На природі не лише відпочивав, але малював свої пейзажні етюди.

Місцева природа, урочище ДУБКИ, озеро де безліч диких  гусей і качок, які плавають парами і ховаються в комишах, де в траві гублять сліди фазани і пернаті птахи, де в небі вольготно ширяють чорногузи і бузьки надихнула Олега Вікторовича  на написання серії етюдів і акварельних робіт з видами Чорної гори та водяної озерної дзеркальної поверхні. Четверту групу робіт митця склали портрети знайомих, друзів, публічних особистостей: Світлани Кедик, Івана Біланчука, Ольги Гал, Вячеслава Поповича та Валентини Костьо…

У п’яту групу увійшли  графічні зображення  танцівника Володі Корпоша та  5 молодих, вродливих натурниць, які позували як авторський початок народження картин:  “Дівчина в задумі”,  “Іспанка з веєром “, “Заняття йогою Медитація”, “Танцівниця з трояндою у волоссі”  та “Втомилася. Вже варто відпочити”…

Приємні відгуки і враження стали взаємно корисними як для організаторів виставки, так і для глядачів, що відчули свіжий подих весни у творчості художника Олега ОМЕЛЬЧЕНКА,  який вдало стартував у Виноградові і довів, що навіть у важкі часи мистецтво не має  відпочинку. Воно живе, творить і надихає, вражаючи новизною, вихопленою з гущі самого життя.

Марія КОНКІНА

очільниця Виноградівського відділення ГО МАЛІЖ

Я нікому не віддам твою весну, край зелений і незайману красу, дикий ліс, квітучий яблуневий сад, тиху велич переплетених Карпат! Україна - моя радість і журба, моя тиха, віком стомлена сльоза. Ми разом з тобою будемо завжди, моя пісне, білим голубом лети... Люблю дітей за їх наполегливість, неупередженість та щирість...

Залишити відповідь

c

Lorem ipsum dolor sit amet, unum adhuc graece mea ad. Pri odio quas insolens ne, et mea quem deserunt. Vix ex deserunt torqu atos sea vide quo te summo nusqu.

Підпишіться на нас!

А ми триматимемо Вас в курсі останніх новин мистецтва