“Світло” – стилістична реальність

Події“Світло” – стилістична реальність

“Світло” – стилістична реальність

Останній рік мене ніщо не вражає, окрім війни…

Тоді, коли розум прагне спокою підсвідомість шукає колориту у відчуттях, бо бачте, їй набридло копирсатись у страхові. У цей час роль кожного з нас є ключовою, кожен на своєму місці вибирає життєві критерії, вибирає з того, що є. І допоки ми маємо вибір, як би це глумливо не звучало у воєнний час, ми живемо, і навіть якщо ми обираємо не з того з чого хочемо, а лише з того, що маємо. Ми отримали війну без особистого на те дозволу, але з дозволу Великого. Та разом з нею ми отримали каталізатор моральності, духу, незламної жаги жити й творити. Ми, наче маленька дитина, пізнаємо світ та один одного по-новому. Нові відчуття про сталі істини, переглянуті догми та принципи… нові теми, нові горизонти та події, що зумовлюють нашу поведінку і стиль прийняття нової реальності. Так, реальність стилістична. Вона виборює місце під сонцем з дня у день і кожен по-своєму використовує енергію болю трансформуючи її у спектри. 

Олег, Неллі та Софійка Омельченки

Перспектива сьогоднішнього дня спрямовує погляд на людину, яка зроблений вибір перекладає на мову фарб. Світлову хвилю він розсіює у емоційну палітру, цим самим дарує споглядачу витвір мистецтва – Олег Омельченко.

Харківський художник, що рік тому з вагітною дружиною  Неллі приїхав до Виноградова не назавжди: тимчасово. Ця тимчасовість стала пристанищем у незнайомому місті Західної України. Виявилось, що втрачаючи фізичні статки та стабільність там, отримав перманентний життєвий рух тут. Минулого року він кинув кулю в кеглі і вона й донині збиває фігури: наполегливістю, позитивом, особистою філософією, амбіціями, вірою і маленькою, але значущою перемогою над війною. Саме тому, саме сьогодні ми  є свідками події під назвою “Світло” – виставки живопису та графіки. У типовій манері мистецтвознавця її відкрила адміністратор виставкової зали “Імпасто” Валентина Костьо. Молода співачка Діана Гурова підсилила захід пісенною лірикою у неперевершеному акапельному виконанні. Представлені роботи художника створені впродовж останнього року: акварельно-пастельні пейзажі, рисунки в портретному стилі та стилі скетчингу простим олівцем, монументальний живопис. 

Ерудит родом з Харкова вносить у буденність маленького містечка своєрідний творчий норов заряджений не на виживання, а на перемогу. Об’єднує довкола себе собі подібних місцевих особистостей. Виборюючи долю у життя отримує у відповідь підтримку людей, що оточують, впевненість у завтрашньому дні. У цьому взаємному даруванні ми виграємо бій війни, що покликаний вбивати байдужістю. Ворог прорахувався, адже ми єдині і неподільні у всьому і географія тут немає ніякого значення, тільки рід – українці.

Експозиція триватиме впродовж місяця. Раджу відвідати. Бо коли, як не зараз, бути чутливими до долі, що виявилась єдиною для всіх. 

Світлана КЕДИК

Довідково:

Омельченко Олег Вікторович

Народився в 1980 р. в Харкові. Закінчив ХДХУ (2000 р.), Закінчив Харківську Державну академію дизайну і мистецтв за фахом Монументально-декоративний живопис (2005 р.). Викладачі: В.Н. Гонтаров, Е.А.Котляр, Р.Ю.Ногін.

Учасник обласних та всеукраїнських виставок з 2001 р. Член ХОНСХУ з 2008 р. Член творчого об’єднання «Межа» з 2009 р. Організатор творчого об’єднання МОСТ з 2013 р.

В даний час – старший викладач на кафедрі рисунка ХДАДМ, здобувач при аспірантурі кафедри історії та теорії мистецтва. Займається станковим та монументальним живописом, графікою. Активний учасник всеукраїнських, групових та міжнародних виставок і акцій.

Нагороди:

2019  Portrait now 2019,  лауреат спеціального призу “Semper Ardens” Копенгаген, Данія.

2011  Лауреат стипендії муніципалітету, Харків, Україна.

Персональні виставки:

“Покликання” Харків, 2018 р.

“Горизонт” Харків, 2016 р.

“Споглядання” Харків, 2015 р.

“Передчуття” Краснокутськ, 2015 р.

“RUKA” Харків, 2014 р.

“Зерна” Харків, 2013 р.

 “Душа світу” Харків 2012 р.

 “Сад каменів” Суми 2012 р.

 “Лики історії” Київ 2010 р.

 “Древо Життя” Харків 2009 р.

Міжнародні виставки:

2019 “Portrait now 2019” Denmark, Copenhagen, special prize laureate “Semper Ardens” 

2018 4th International Ex Libris Exhibition Skopje, Macedonia 

2018  COW 2018 Illustration Biennale, Dnepr

2018    XIII International exlibris competition EX Libris – Ex Littera, Ruse, Bulgaria

2017   XII International exlibris competition EX Libris – Ex Libertas, Ruse, Bulgaria

2017   International exlibris competition Solstizio d Estate, Bosia, Italy

“Зіткнення зі справжнім мистецтвом – завжди удар”

Народилася 24 січня 1981 року поблизу міста Виноградів) – українська письменниця, авторка поезій з вишуканим присмаком еротизму, філософських есе та прозових творів, казок для дітей. Дипломантка конкурсу Коронація слова 2011 в номінації «Романи» за збірку казок “Зірочка”. Лауреатка “Сорочої премії” ім. Петра Сороки (2021) в номінації “Денникова проза” за книгу “Етимологія щастя” Засновниця та редакторка культурно-мистецького інет-видання “Виноградівські Вогні”. Авторка книжок: «Світ Добра» (Карпатська вежа», 2012); «Етимологія щастя» («Український пріоритет», 2020); Співавторка: «Трикутник» («Лілія», 2017)

Залишити відповідь

c

Lorem ipsum dolor sit amet, unum adhuc graece mea ad. Pri odio quas insolens ne, et mea quem deserunt. Vix ex deserunt torqu atos sea vide quo te summo nusqu.

Підпишіться на нас!

А ми триматимемо Вас в курсі останніх новин мистецтва