…переконайся, що в твоїй лампаді є олія

Події…переконайся, що в твоїй лампаді є олія

…переконайся, що в твоїй лампаді є олія

У неділю, 26 березня 2023-го, в галереї “Імпасто” відбулася творча зустріч з автором виставки “Світло”, Олегом Омельченко.

Говорили про творчий шлях художника та кредо, основні проекти та виставки. Присутні мали можливість задати питання й отримати відповіді… 

Двогодинна інтелектуальна експресія спрямована вглиб авторського творчого світу витримала відвідувачів у штилі спокою аби невдовзі розібрати на питання й відповіді палітрові нитки митця. Він зіснував себе з того, що є, вірніше з того, що почерпнув впродовж останніх 15-ти років навчання та роботи у мистецькій царині. Ореол його вмінь не потребує підтверджень бо є амбіції, є результат. Кілька серій полотен з тематикою від натюрморту до абстракції окреслюють Олега Омельченка, як фахового художника монументаліста. 

Про невимушеність у творчості, про бачення прекрасного у простих речах, про особисте емоційне здоров’я, про мистецькі можливості та артринок, про розвиток в особистості людини натури художника, про майбутній портрет своєї жінки Неллі, про Чорну гору, Виноградів та привітних людей, про ментальні паралелі між Сходом і Заходом, про оголених натурниць та їх відсутніх у нашому містечку, про мистецтво божественне та від лукавого, про нас з вами – пооцінювачів культури як такої. Ось про що йшла мова на зустрічі з художником та автором книги “Шлях творчості”. В якій досліджуються духовно-філософські витоки мистецтва. Розглядаються питання призначення мистецтва в суспільстві, взаємозв’язок мистецтва та природи, акцентуючи на його виховній функції. Власне, Олег представив книгу заочно окресливши її зміст: “Життя та свідомість”, “Дерево мистецтва”, “Мистецтво та суспільство”, “Мистецтво та природа”, “Життя художника”, “Призначення художника”, “15 заповідей творчості”. 

Валентина Костьо (адміністратор “Імпасто”) та Олег Омельченко (художник)

Дивним збігом, а може закономірністю, Олег Омельченко живе в мистецькій реальності, яку сам для себе створив: 

живе в живописі-книзі (знає її мову і вміє читати); 

живописі-дзеркалі (бачить те, що є в ньому самому); 

живописі-зернах (сіє бо художник, а пожинає глядач);

живописі-граблях (стикається зі справжнім мистецтвом як ударом);

живописі-весні (пробуджує в людях почуття і надихає шукати відповіді на одвічні питання);

живописі-річці (утворюючи русло з берегів традицій та новаторства, по якому тече річка);

живописі-океану (його глибина невичерпна незалежно від того, з якою посудиною до неї підходить глядач);

живописі-древі, що зростає гілками вниз (його коріння лежить у сфері духу, а плоди належать синам людським);

живописі-струмку (його витік лежить у вершинах майстерності. Глибоку ідею не висловити примітивними засобами).

Називає себе – художник-лицар: 

“Майстерність – моя зброя. Мій щит – палітра, пензлі – стріли, мастехін – меч”.

Ось такий він художник-флейта – вільний всередині, через нього ясно звучить музика світу. 

Вважає, що тільки недалекий вважає себе автором своїх творінь, а майстер подібний до дитини. 

Він вірить – істина живе в його серці. 

Він навчається чути голос душі, щоб слідувати своїм земним шляхом. 

Він майстер подібний до ткача. Саме тому його думки, почуття, вчинки – нитки з яких сплітаються душі його картин. Зіснував себе з того, що є, вірніше з того, що почерпнув впродовж останніх 15-ти років навчання та роботи у мистецькій царині. Сьогодні, подібно до скульптора, відсікає все зайве, що заважає виявленню внутрішньої суті. Адже вважає: 

“Світло, що випромінюється картиною, здатне запалити лампаду душі людської. Глядач, йдеш на виставку – переконайся, що в твоїй лампаді є олія”.

І про не єдиний темний бік світла – Олег Омельченко негативно сприймає критику в свою адресу 🙂

Світлана КЕДИК

Народилася 24 січня 1981 року поблизу міста Виноградів) – українська письменниця, авторка поезій з вишуканим присмаком еротизму, філософських есе та прозових творів, казок для дітей. Дипломантка конкурсу Коронація слова 2011 в номінації «Романи» за збірку казок “Зірочка”. Лауреатка “Сорочої премії” ім. Петра Сороки (2021) в номінації “Денникова проза” за книгу “Етимологія щастя” Засновниця та редакторка культурно-мистецького інет-видання “Виноградівські Вогні”. Авторка книжок: «Світ Добра» (Карпатська вежа», 2012); «Етимологія щастя» («Український пріоритет», 2020); Співавторка: «Трикутник» («Лілія», 2017)

Залишити відповідь

c

Lorem ipsum dolor sit amet, unum adhuc graece mea ad. Pri odio quas insolens ne, et mea quem deserunt. Vix ex deserunt torqu atos sea vide quo te summo nusqu.

Підпишіться на нас!

А ми триматимемо Вас в курсі останніх новин мистецтва