Золтан Дудаш. Абстракція

ПодіїЗолтан Дудаш. Абстракція

Золтан Дудаш. Абстракція

Чому у  цьому безмежно величному та фантастичному Всесвіті хочеться знайти мізерну, але глибинну місцину для себе? Облюбувати її хочеться і пірнути у спокій думок, затишитись на дні найпотаємніших мислень та розбити вдрузки сумніви, що заважають бути тим, ким ти є - Собою. 

Залишити в спокої мотиви зовнішнього аби відтворити текстуру кольору, повноту форм і ліній -віддалений… Віддалений, усамітнений у тій частині реальності де сходяться прозріння і самобутність, там де тіні та кольори дарують настрій, насичують кров киснем аби на біохімічному рівні відчути наступ ейфорії, бо “генетичний код щастя” це ніщо інше, як вміння бути тим, ким ти є - Собою. 

Він розсуває ширму між реальністю та ілюзорністю;  кличе у глибини емоційно-водних експресій, де виростають різнокольорові кристали залиті палітрою світла, й між іншим - корали; і тільки вітри настрою асоціюють земні вихори подібні темпераментом до пір року. Він підкидає уявну сферу кольорів, що ми підловлюємо й сповна обливаємось фарбою без підтікань, але зі змістом, саме тим, що надаємо самі.

Виставка без назви і роботи без назв, але з іменем -Золтан Дудаш. Абстракція.

Відкриття експозиції розміром у часі та просторі збалансованих під мотиви української пісні від місцевої співачки Діани Гурової. 

“…звучання голосу, ніби океан сколихнувся і торкнувся теплим бризом. Подих перехоплює від пісень…” - так нещодавно описала пісенний манер виконавиці Валентина Костьо, адміністраторка виставкової зали “Імпасто”. 

Діана Гурова

А сьогодні представляє абстракціонізм, що виводить на орбіти особистісних траєкторій між сприйняттям реальності та світу підсвідомого. 

“Я - митник. У житті маю два хобі: дайвінг та абстрактний живопис, - з скромою усмішкою говорить автор. - Мої картини без назв. Проте, на цей раз, надав назви серіям. Але це виключно моє висловлення, а ви бачите по-своєму.”

“Кришталь”, “Вітри”, “Глибина”, “Корали”, “Ширма” -ось так, у співзвуччі з палітрою, дуже по-філософськи звучить авторське висловлення художника, котрий ніяк не може звикнути, що пише, а не малює картини :). 

Його найважливіший життєвий друг -дружина. 

“Моя дружина мене у всьому підтримує, - у захваті говорить. - Зараз я на такому рівні, коли хочу і маю можливість просто жити й отримувати задоволення від того чим займаюсь…”

Зовсім не дивне почуття мене охоплює від споглядання, а часом, припідняття кольорової гладі, що товстим шаром лежать на полотнах. Валентина Костьо обмовилась у виступі, що ці картини не люблять світла. Цікаве спостереження, яке спонукає сховатись у мізерній, але глибинній місцині. Затулити всі можливі входи, виходи і навіть щілини аби пірнути у спокій думок, затишитись на дні найпотаємніших мислень та розбити вдрузки сумніви, що заважають бути тим, ким ти є - Собою. Ось вам мотив сьогодення, що спонукає повернутись в “Імпасто” знову і знову… аж поки триватиме безіменна експозиція Золтана Дудаша. Тому, приходьте впродовж місяця. Стовідсотково вас спантеличать: і форми, і лінії, і кольори, і підзміст, і формат. Ви осмислите і зрозумієте те, що нічого не розумієте 🙂 Жартома, але без надмірного пафосу вас розбалансують збалансовані речі, бо часом і хаос буває гармонійним. І якщо для дайвінгіста адреналін перед пірнанням перетворюється на ейфорію звершення, то для пересічного споглядача абстракціонізм - на досвід посвячених у члени духовно-етичних організацій «вільних мулярів» (масонів).

Світлана КЕДИК

Народилася 24 січня 1981 року поблизу міста Виноградів) – українська письменниця, авторка поезій з вишуканим присмаком еротизму, філософських есе та прозових творів, казок для дітей. Дипломантка конкурсу Коронація слова 2011 в номінації «Романи» за збірку казок “Зірочка”. Лауреатка “Сорочої премії” ім. Петра Сороки (2021) в номінації “Денникова проза” за книгу “Етимологія щастя” Засновниця та редакторка культурно-мистецького інет-видання “Виноградівські Вогні”. Авторка книжок: «Світ Добра» (Карпатська вежа», 2012); «Етимологія щастя» («Український пріоритет», 2020); Співавторка: «Трикутник» («Лілія», 2017)

Залишити відповідь

c

Lorem ipsum dolor sit amet, unum adhuc graece mea ad. Pri odio quas insolens ne, et mea quem deserunt. Vix ex deserunt torqu atos sea vide quo te summo nusqu.

Підпишіться на нас!

А ми триматимемо Вас в курсі останніх новин мистецтва