У кожнім серці залишився  слід від побаченого

ПодіїУ кожнім серці залишився  слід від побаченого

У кожнім серці залишився  слід від побаченого

Протягом місяця у виставковій залі “Імпасто” діятиме ця дивовижна, друга за  рік, персональна виставка нашого земляка, художника-самородка Золтана  ДУДАША, який три роки тому навіть неочікувано для себе і родини, захопився живописом. Почав працювати в невластивому для місцевих художників стилі і став засновувачем нового напрямку -абстракціонізму. З дитинства марив морем. Та коли його мрія збулась, те незабутнє враження спонукало його до   пізнання таємниць морських глибин. Так він захопився  зануренням у підводний світ.  Придбав все необхідне спорядження. Знайшов однодумців. І ось 15 років поспіль закарпатський митник свою відпустку планує  і проводить у водах  морів. Що це дало йому? Неймовірні відчуття  від побаченого незвіданого світу, який існує на Землі поряд з нами.

До Золтана Йосиповича прийшло натхнення. І він почав малювати. На цей раз сплеск його емоцій і вражень набув смислового змісту. 6 його нових картин він умовно відніс до серії  “Вітер”. Це - гра відчуттів, очікування дива,прочитання загадкової сторінки водяної стихії, її фантастична гра з людиною, що наважилась ступити в цей непорушний  підземний світ… Поряд, як продовження підводної епопеї  -  4 картини, як своєрідний в морській стихії прояв природного річного коловороту: весна, літо, осінь, зима. І знову художником вдало підмічені, віднайдені і виражені мазки, що  виразно проникають у сюжет задуманого планового простору неприборканої природної стихії.

На  східній частині експозиції 2 масштабні полотна із зображенням Зміїних кавіньйонів. У першому випадку  занурення в загадкову підводну печеру було на глибину 10 метрів (гра кольорів із підсиленням червоних відтінків); у  другому, як після тектонічного зсуву, глибина занурення - 20 метрів (відповідно і гра  відтінків  стала переважно  з переливами чорних пронизуючих пасем).

На західній частині зали митець  розмістив 3 масивні  картини під умовною назвою  “Жалюзі”. Це - своєрідний прояв емоційних відчуттів людини, яка побачила приховане від людського ока життя, що вирує на глибині як коралові острівці, на які впливає потепління і зміни клімату на Землі. І вони змінюють своє забарвлення. Поступово воно послаблюється і може втратити свій природній шарм. Цю серію робіт можна б віднести до зібрання під назвою “Барвисте життя під водою” або “Загадкова  гра кольорів”. Тут Золтан Йосипович використав згусток переданих  фарб: перше полотно - різновид зеленого відтворення; друге - фіолеровий розмай; третє - червоно-багрянисті поєднання кольорів для проникнення до авторського задуму.

Сьогоднішня  виставка робіт Золтана ДУДАША  викликала жвавий інтерес у глядачів. Присутні, неочікувано для себе, занурились у подану на полотнах художника його кольорову гамму морської глибини. Вона відкрила перед ними   земляка, як ЛЮДИНУ-МИТЦЯ. І приємні враження підсилили те витончене ним відчуття, яке не лише уява, серце, душа, але й підсвідомість чітко фіксує все побачене і на емоційному  плані  глядачем пережите  при цій невимушеній зустрічі із загадковим  підводним світом.  І в кожнім серці  відвідувачів виставки залишився свій яскравий слід від побаченого дивосвіту цього образотворчого напрямку та вираженого в барвах стилю митця Золтана ДУДАША.

Марія КОНКІНА,

очільниця Виноградівського відділення  ГО МАЛІЖ

Фото: Валентина Костьо

Я нікому не віддам твою весну, край зелений і незайману красу, дикий ліс, квітучий яблуневий сад, тиху велич переплетених Карпат! Україна - моя радість і журба, моя тиха, віком стомлена сльоза. Ми разом з тобою будемо завжди, моя пісне, білим голубом лети... Люблю дітей за їх наполегливість, неупередженість та щирість...

Залишити відповідь

c

Lorem ipsum dolor sit amet, unum adhuc graece mea ad. Pri odio quas insolens ne, et mea quem deserunt. Vix ex deserunt torqu atos sea vide quo te summo nusqu.

Підпишіться на нас!

А ми триматимемо Вас в курсі останніх новин мистецтва