…гребінь емоцій і захоплення

Події…гребінь емоцій і захоплення

…гребінь емоцій і захоплення

Своїм виступом і  переданою звуковою палітрою виконуваних музичних творів, учні Виноградівської дитячої школи мистецтв імені Бели Бартока радували   присутніх на концерті батьків і гостей, дарували насолоду і настрій, глядачам, збивали гребінь емоцій і захоплення.

Піввіку тому, порадившись з колегами, завідувачка навчальним відділом Виноградівської дитячої музичної школи Єва Іванівна Григора започаткувала заочний університет культури та незабутні травневі музичні вечори, які мали мету ширше знайомити  виноградівчан із надбаннями світової та вітчизняної музичної  культури і доносити до людей естетичну насолоду від вперше  виконуваних місцевими викладачами і почутих зі сцени зіграними ними творами. Ця новизна прийшлася людям  до смаку і прижилася в місті. З тих пір, щороку, у травні школа дає Звітні концерти учнів та викладачів. Мінялися часи назва школи, але незмінним залишалося одне –  заклад естетичного виховання став справжнім храмом мистецтва. У цьому колективі  зараз працює понад 50 професійних та висококваліфікованих викладачів. Вони успішно розробляють свої творчі проекти і свої задуми втілюють у життя. Навчальний рік, незважаючи  на всі труднощі і ситуації, пов’язані з війною, повітряними тривогами, відключенням світла був дуже насиченим і плідним. Школа гарно вписалася  у  намічені мистецькі заходи, що проводились в місті, фестивалі і конкурси   обласного, республіканського і Міжнародного рівня, започаткованих обласним   департаментом і центром культури. Підготовка і навчання учнів сприяли  формуванню юних обдарувань і творчих особистостей.

Учні грали на інструментах, в ансамблях, співали в хорових колективах початківців, учнів середнього віку та старшокласників, займалися хореографією і в студії образотворчого мистецтва. Ця наполеглива щоденна праця дала свої плідні результати. Вихованці школи взяли участь у 17 конкурсах різних рівнів. І скрізь, де вони виступали, а в області діє 13 мистецьких закладів такого рівня, виноградівці займали престижні – 1, 2 або 3 місця. На цей раз, Звітний концерт учнів та викладачів Виноградівської мистецької школи імені Бели Бартока укомплектували з номерів призерів і лауреатів цьогорічних фестивалів і конкурсів. Програма переможців стала насиченою і дуже змістовною. Вона проявила можливості юних обдарувань, що приємно порадували і  подивували присутніх у міському будинку культури глядачів.

Виступаючі на концерті вихованці  школи гідно презентували свої досягнення і успіхи. На сцені вони творили свою  історію і доносили до присутніх у залі свою виконавську зрілість.

Звітний концерт розпочався  виступом самодіяльного оркестру, що піднесено  зіграв  до болю знайому  і неповторну  “Мелодію” Мирослава Скорика. Ведуча Наталія Сорводі запросила  на сцену учасників танцювального колективу, що вдало  відтворили ритмічний танець “Шторм”. Хвилиною мовчання присутні вшанували світлу пам’ять полеглих на війні Героїв України, невинно убитих ворогом мирних жителів і дітей, волонтерів і тих іноземців-добровольців, які за власним бажанням стали на захист української землі від посягань  ворога. Олександра Грошева  дуже  виразно і емоційно декламує вірш “Молитва”. На  сцені ансамбль скрипалів (керівник Маргарита Телек) який виразно і злагоджено зіграв мелодію аранжування на пісню “Там, біля тополі калина росте”.

На сцені – юна піаністка, лауреат ІІ ступеня першого туру обласного конкурсу  відділу фортепіано Злата Тесличко (клас викладача Здени Бобош) з блискуче зіграною “Прелюдією” В. Черненка. На зміну їй запрошуються  наймолодші учасники концерту – хор учнів перших і молодших класів, який у обласному конкурсі вокальних  ансамблів та хорових колективів у першому відбірковому турі посів ІІІ місце (керівник Оксана Лемак, концертмейстер Юдіта Товт).  У вишиваних сорочечках  юні співаки  полонили у залі  присутніх слухачів своїм невимушеним, але  щирим виконанням української народної пісні “Комар-пастух” та  “Моя Україна”  (слова і музика О. Соловйової). Ще не стихли шквальні оплески  глядачів, адресовані юним хористам, як на зміну співакам  із-за  куліс вийшли лауреати ІІІ ступеня обласного конкурсу ансамблів та оркестрів народних інструментів – оркестр гітаристів (клас викладача Наталії Грабовчак). Неповторно виконане ними попурі на тему українських ліричних пісень про кохання справило своє враження. Одна справа, коли на гітарі грає один виконавець, а тут гармонійне звучання 14-ти  музикантів… Дуже тепло сприйняли глядачі гру баяніста Назарія Федака, дипломанта обласного конкурсу (клас викладача, Заслуженого працівника культури України Віктора Марушки),  який чітко проявив свою професійну виконавську зрілість і манеру виразної гри виконанням твору Юрія Польового “Намисто”.

Віктором Івановичем  заснований оркестр баяністів, який теж здобув заслужену оцінку і з обласного конкурсу повернувся лауреатом ІІ премії. Творами – ліричною народною піснею  “Вечір на дворі” та ” Автомобіль” композитора В. Власова засвідчив, що  талантам ніяких обмежень не має. 

Кропітка і наполеглива робота з інструментом завжди дає свої  плідні  результати. Це підтвердила і юна гітаристка Амелія Олашин, неодноразовий лауреат обласних конкурсів, яка  для концерту  вибрала твір Л. Герасимчук “Варіації на тему української народної пісні “Чом  ти не прийшов?””

Одним з наймолодших інструментів є саксофон. Найвідоміший  класичний твір Й. С. Баха в аранжуванні Рамі Бар-Нів зараз майстерно грає Дарія Лупір. Віолончель у руках лауреата І ступеня Андрія Козьми (клас викладача Оксани Юртин)  набуває рідкісної здатності, неймовірного тембру та широти амплітуди звукового звучання у зігранім ним Концерті N 4  Георга Гольтермана. 

В навчальний процес школи  активно проник джаз. Керівник Ярослав Боднарук показав, як його вихованці успішно подолали цю сходинку від розважального до серйозного звучання джазових творів і тепер радують батьків і гостей своєю  майстерною грою. Цікавий задум виник у Олександри Грошевої, яка стала  лауреатом ІІ ступеня  І туру обласного конкурсу, повеселити присутніх  М. Гусаківського  “Скерцо “. Після конкурсів  “Маєстро” (Київ) та  “Свято весни” (Відень) (керівник Маргарита Телек, концертмейстер Наталія Сорводі) – лауреати І премії обласного конкурсу струнних ансамблів та оркестрів мистецьких шкіл області зараз виконують свій неперевершений твір “Рок-сюїту Пітера Мартіна”.  

На нашу землю прийшов оспіваний у піснях, гаптований переливами туркування голубів, трелями солов’їними, клекотом журавлиним  і гомоном горличок  місяць травень. А з ним – низка свят, серед яких – День матері. У кожного з нас їх є три: Матінка небесна, під покровом якої наша земля;  ненька-Україна,  громадянами якої ми всі є;  рідна матінка, якій ми зобов’язані своїм життям на цьому світі. Про це так виразно на сцені співає Василько Губаль.

На сцені міського будинку культури  дитячий фольклорний гурт  “Севлюшські гудаки”. У колоритних національних костюмах, з  обрядовою підбіркою вінкоплетіння для молодої, з  мелодійними наспівами і співанками, гуртовими забавами і танцями (Керівник-постановник  Дженіта Хайнас, вокальне озвучення Світлана Гнетило). Заслужений успіх випав і на долю  юної танцівниці  Марусі Дорогій, яка вдало поєднала пластику свого тіла з ритмічністю елементів і рухів  виконуваного сучасного  танцю.

Дипломант обласного конкурсу, хор старшокласників (керівник Світлана Гнетило, концертмейстер Юдіта Товт) співає пісні “Прийшла весна прекрасна” та  про рідну землю на вірші  Івана Франка. 

Заключним акордом Звітного концерту учнів та викладачів Виноградівської  дитячої мистецької школи імені Бели Бартока  стала  пісня  “Боже великий, єдиний,  нам Україну храни” стоячи  її підхоплює і співає весь зал. Невдовзі пісні стає тісно. Її підхоплюють  перехожі, яких вона призупинила на площі перед будинком культури. Співають  організовано і дружно як єдина родина, якій зараз найнеобхідніші мир і спокій, єдине прагнення здобути перемогу і жити,  діяти, творити у своїй єдиній, визнаній світом, незалежній державі – УКРАЇНІ.

Марія КОНКІНА,

очільниця Виноградівського відділення ГО МАЛІЖ

Я нікому не віддам твою весну, край зелений і незайману красу, дикий ліс, квітучий яблуневий сад, тиху велич переплетених Карпат! Україна - моя радість і журба, моя тиха, віком стомлена сльоза. Ми разом з тобою будемо завжди, моя пісне, білим голубом лети... Люблю дітей за їх наполегливість, неупередженість та щирість...

Залишити відповідь

c

Lorem ipsum dolor sit amet, unum adhuc graece mea ad. Pri odio quas insolens ne, et mea quem deserunt. Vix ex deserunt torqu atos sea vide quo te summo nusqu.

Підпишіться на нас!

А ми триматимемо Вас в курсі останніх новин мистецтва