Книга до нас донесла подих того часу

ПодіїКнига до нас донесла подих того часу

Книга до нас донесла подих того часу

Все почалося з випадку: в кінці липня  2014-го з сім’єю правник Віктор  Моренець їхав на відпочинок в Закарпаття. Вечоріло. Поблизу Ракошина    місцеві жінки перекрили міжнародну трасу Київ-Чоп з єдиною настирливою до влади вимогою, щоб їхніх чоловіків, синів чи братів примусово не мобілізували до війська. З обох боків траси черга розтягнулась на декілька кілометрів. Легковик Моренеця опинився в кінці цієї колони. Коли знімуть цю вимушену  безчинством людську блокаду не знав ніхто. Прийшлося шукати інший варіант  об’їхати цю ділянку  дороги і вийти на іншу. Вже згодом з газет довідалися, що через добу цей конфлікт, який трапився через неузгодженість дій місцевої влади і райвійськкомату був усунутий. Але, на жаль, такий бабський  бунт повторився і в інших місцях, де повістки до війська розсилали або вручали всім без розбору…   Як автор 19 книг на історичну тематику і маючи доступ до архівних матеріалів,  Віктор Іванович зацікавився долею нашого краю. Жартуючи зізнався, що його дружина з Малого Березного і донечка теж народилась в Закарпатті, то з вдячності за свою щасливу родину вважав за потрібне цьому краю віддячити чимось цінним і корисним. Після кожної зустрічі з родичами спливали цікаві спогади про пережиті часи, суспільно-політичні події, пов’язані з ними, про те, чим жили при різних устроях. Як підтвердження спливали сімейні світлини. Це було настільки цікаво і захоплююче, що в голові чоловіка непомітно виник задум написати книгу “Перше десятиліття: Закарпаття 1944-1954 років”.

Віктор Моренець

Задумав і старанно взявся до роботи. Здебільшого писав ночами. У його свідомості поступово виник чіткий  план: в хронологічному порядку по роках розмістить цінні і достовірні документи совєтських державних, каральних та партійних органів які вдалося підняти і розшукати в Центральному державному архіві вищих органів влади і управління України, Галузевому державному архіві Служби безпеки України, Державному архіві Закарпатської області та в архіві  Управління  СБУ в Закарпатській області. Подих того часу по зібраних паперах  не лише відчував, а наче воскрешав людські долі з небуття і заново відроджував справедливість на яку вони чекали десятками літ.

Цікаві світлини, вилучені колись в Антона Скиби, розповіли досліднику нашої історії про те, що в липні 1941 року угорські війська перебували у місті Коломиї та селищі Ясіня.

Цікаві відомості про події, які розгорталися в Закарпатті в період 1944-1945 років  Віктор Іванович віднайшов в Центральному державному кінофотофоноархіві України імені  Г. С. Пшеничного. Натрапив на слід про І-ий  з’їзд Народних комітетів Мараморош-Сигетської округи, який відбувся 4 лютого 1945 року. На нім виступаючі делегати Іван Одовічук, Олена Шофинець, Петро Папарега, Олека Лаврюк, Микола Кумнаку та інші озвучили волю народу: не хочемо бути  відірваним від своїх братів, а прагнемо до приєднання до матері  України. Про всі наболілі проблеми у своєму житті відверто вели виступаючі розмову.

Належне місце в книзі Віктор Іванович відвів Доповіді секретаря  Закарпатського обкому КП(б)У Івана Туряниці секретарю ЦК КП(б)У Микиті Хрущову датованій 1 листопадом 1946 року в якій йшлося про бійку на ужгородському стадіоні під час футбольного матчу між футболістами двох команд.

Знайшлося місце і світлинам з табору військовополонених у селищі Катик, які у свій час були вилучені в Роберта Ласлофі. Ціла підбірка важливих документів та світлин, які під час обшуків та арештів мешканців Закарпаття були від них відібрані теж знайшла в книзі своє належне місце. Тут свідоцтво про громадянство Чехословацької республіки, видане 1931 року, зошит з лекціями студента Карлового унівеоситету в Празі 1931);  залікова книжка Ужгородського греко-католицького ліцею (1932); знімок групи скаутів на дні російської культури в Мукачеві; груповий знімок вчителів та учнів Хустської державної горожанської школи (1939); особовий склад пожежної дружини села Росішка (1936) …

Як автор і редактор-упорядник цього безцінного наукового видання Віктор Моренець висловив особисту подяку Володимиру Бірчаку та Тарасу Сеглянику за сприяння, Наталії Тирпак та Георгію Рогачу за надані світлини з особистих архівів і особливу вдячність Дмитру Колоші за виконану роботу. Дизайн обкладинки цього видання  – робота Олександра Кофеля. Вийшла ця книга в серії  історичного клубу “Красне поле”  тиражем 200 примірників і видана в  Ужгороді ФОП Ребрик А.І.

Розповідь самого автора книги на її презентації у цей вівторок, 9 травня, у  Виноградівській центральній публічній бібліотеці цікаво доповнили супроводжуючі його у цій поїздці, поважні гості з Ужгороду, активні члени історичного клубу “Красне поле”, доцент Володимир Кришеник та професор  Сергій Федака.

У своїй розповіді Володимир Кришеник нагадав присутнім, що в цю наукову і змістовну книгу її упорядник вклав свою душу і щирі почуття. Проглядається в ній автентичний текст, вдалий відбір сюжетний, розвиток і хід подій, інтерактивний текст, збережена мова, стиль написання документів і самі  свідоцтва освічених і розумних людей, золотого пласту інтелігенції. Через них читачі побачать той новий світ, який від них відібрав усе те, чим вони жили і володіли і вивів їх в розряд позасистемних осіб.

Було про що сказати присутнім і Сергію Федака. Він визнав, що думки і події як авторів і дослідників подій цих років у них співпали. Лише він свою книгу “Ковчег над Ужем” написав у художній формі, але реальність подій однакова. Як підтвердження сказаному зачитав уривки з трьох своїх оповідань “Столиця” , “Червона свита” та “Битва за метал”, де передав фрагменти кадрового підбору,  співжиття приїжджих і керівників з місцевого висунення, становлення суспільних відносин, нового режиму і його порядків, яких зазнав, зажив наш народ…

Така щира і відверта розмова авторів і читачів збагатила  нас і пролила світло на не до кінця з’ясовані “білі плями” в історії  нашого рідного краю.

Марія КОНКІНА,

очільниця Виноградівського відділення ГО  МАЛІЖ

Я нікому не віддам твою весну, край зелений і незайману красу, дикий ліс, квітучий яблуневий сад, тиху велич переплетених Карпат! Україна - моя радість і журба, моя тиха, віком стомлена сльоза. Ми разом з тобою будемо завжди, моя пісне, білим голубом лети... Люблю дітей за їх наполегливість, неупередженість та щирість...

Залишити відповідь

c

Lorem ipsum dolor sit amet, unum adhuc graece mea ad. Pri odio quas insolens ne, et mea quem deserunt. Vix ex deserunt torqu atos sea vide quo te summo nusqu.

Підпишіться на нас!

А ми триматимемо Вас в курсі останніх новин мистецтва