“Намолене небо” у Виноградові

Події“Намолене небо” у Виноградові

“Намолене небо” у Виноградові

У Виноградові представили мистецький проєкт “Намолене небо”. 

Так, 2 липня виставкова зала Імпасто запропонувала експозицію авторів-художників України з різних міст. Даний проєкт започаткував голова благодійної організації “Карпатський мистецький фонд” Ігор Іванків.

Валентина Костьо та Ігор Іванків

“…Натрапив на роботи біля церкви, коли знімали стару гонту. Пройти мимо не зміг. – розповідає Ігор Іванків.  – Назріла ідея щось створити. Це “щось” вилилось у ціле “Намолене небо”. Назву довго не шукав, сама собою визріла, адже церква давня понад 300 років, самі оці дощечки вже є артефактом, що “чули” безліч молитов багатьох поколінь людей… По мірі того, як розповідав у мистецьких колах про ідею, долучались нові учасники-художники. Так, певною комунікаційною ланкою у Виноградові стала Альона Стасюк. 

Загалом, працювати з гонтою мене спонукав художник Лев Скоп, який намалював 365 святих на гонті з церкви з Дрогобича. Мені це запало в душу. Більше того, коли взнав, що робив він це для порятунку своєї дружини, яка хворіла на онкологію. І хоч роботи продавались, на жаль, її врятувати не вдалось, але започаткувати щось нове у мистецтві вийшло…”

В проєкті вже взяло участь понад 100 художників. Митці в різних техніках і в різній релігійній, духовній тематиці оформили дощечки з гонти, яку зняли зі старовинної церкви на Закарпатті. Серед виноградівських представників пензля, які  доповнили мандрівну виставку всією Україною своїми роботами вже впізнавані та добре відомі імена: Валентина Костьо, Альона Стасюк, Діана Добош-Брода, Маріанна Гаврило, Маргарита Тегзе, Владислав Беланінець, Золтан Дудаш, Денис Маренчак. Долучився до мистецької мандрівки в когорті виноградівців і художник з Харкова Олег Омельченко (вимушено залишив з сім’єю Харків через війну у березні 2022-го).

Багато робіт ще в процесі. Автор ідеї задумав у майбутньому створити каталог, а поки мандрує з експозицією містами України. 

В Імпасто виставка “Намолене небо” триватиме впродовж липня. Раджу відвідати.

Для кожного відвідувача вона відкриває особистісний горизонт духовного споглядання. Наче пазли складаються багато факторів: церковна гонта, лики святих, інтерпретація світогляду, війна, молитва, доторк до чогось багатовікового, сокровенного, такого, що живе всередині кожного з нас та чекає на мить поштовху, чи взріння у корінь зла, і вірний вибір: жити й творити на боці Світла…

Світлана КЕДИК

Народилася 24 січня 1981 року поблизу міста Виноградів) – українська письменниця, авторка поезій з вишуканим присмаком еротизму, філософських есе та прозових творів, казок для дітей. Дипломантка конкурсу Коронація слова 2011 в номінації «Романи» за збірку казок “Зірочка”. Лауреатка “Сорочої премії” ім. Петра Сороки (2021) в номінації “Денникова проза” за книгу “Етимологія щастя” Засновниця та редакторка культурно-мистецького інет-видання “Виноградівські Вогні”. Авторка книжок: «Світ Добра» (Карпатська вежа», 2012); «Етимологія щастя» («Український пріоритет», 2020); Співавторка: «Трикутник» («Лілія», 2017)

Залишити відповідь

c

Lorem ipsum dolor sit amet, unum adhuc graece mea ad. Pri odio quas insolens ne, et mea quem deserunt. Vix ex deserunt torqu atos sea vide quo te summo nusqu.

Підпишіться на нас!

А ми триматимемо Вас в курсі останніх новин мистецтва