Так потрібна нам, Боже, надійна підтримка твоя…

ПодіїТак потрібна нам, Боже, надійна підтримка твоя…

Так потрібна нам, Боже, надійна підтримка твоя…

Протягом липня, у Вигоградові, у виставковій залі “Імпасто” діяла розгорнута виставка молодих талановитих митців із всієї Західної України, які долучилися до благодійного арт-проекту керівника Карпатського мистецького фонду Ігоря Іванківа – живопис на церковних гонтах “НАМОЛЕНЕ НЕБО”. По середах, п’ятницях, суботах і неділях сакральні картини на біблійні сюжети, написані живописцями переглянули сотні мешканців древнього Севлюша і всієї Виноградівщини. І ось підійшов час завернення виставки. Співпав він із знаменними датами – святами Хрещення Київської Русі князем Володимиром Великим та Державотворення України.

До закриття цієї унікальної виставки  “НАМОЛЕНЕ  НЕБО”, яка поєднала батьківську християнську віру з сучасними її  духовними проявами, долучилися  члени гурту  духовної церковної пісні “VIBE”(ВАЙБ) Виноградівського кафедрального храму УСПІННЯ ПРЕЧИСТОЇ БОГОРОДИЦІ (м. Виноградів, вул. Михайла ЛУЧКАЯ, 2). Назва гурту  виникла спонтанно. У словотворі  ВАЙБ –  переданий емоційний стан людини, який виникає  під час приємного спілкування з ким-небудь чи під час вразливого контакту з чим-небудь, які неочікувано вразили співбесідників чимось приємним для душі, серця, пережитих відчуттів, коли  вони  перебували в певному культурному середовищі і піднесеному настрої і отримали естетичну насолоду, в якій  затишно і спокійно, просто  приємно перебувати і знаходитись між людьми-однодумцями, коли тебе нечутно огортають приємні хвилі позитивних емоцій.

Сформувався гурт на протязі двох місяців. Під час Богослужінь у храмі дуже гарно спліталися голоси Любові Харчук та Юрія Тесличко. Хтось їм порадив співати дуетом. До духовної території цього виконання додалися перші бажаючі. Спочатку виникло тріо, потім  – квартет (це – основний склад гурту ), а далі – квінтет у складі  справжніх аматорів співу: Світлани Фельцан, Любові  Харчук, Анастасії та Андрія  Крючкових (вони з Харкова, де теж співали в хорі, але війна змусила ї покинути обжиті  рідні місця і тепер любов до пісні привела їх до цього гурту, у який вони дуже вдало вписалися).

І ось настає та урочиста мить відкриття вечора духовної музики. Щемний тон їй  завдають  двоє  професійних  музикантів:  на  пан-флейті Юрко Тесличко  і за синтезатором Наталія Вийконь чуттєво і проникливо  зараз  вони  виконують мікс-композицію (чим одразу створюють позитивну атмосферу в залі ), що включає фрагменти  відомих мелодій “ЗЕЛЕНІ РУКАВА” (старовинна англійська народна пісня ХХVІ століття), популярна мелодія добре знаної  в церквах  духовної  пісні Леонардо Коенса “Алилуя” та “Одинокий пастух” Джеймса Ласта.

Ще не вщухли тривалі оплески, вдячних  глядачів якими  вони  нагородили цих двох виконавців, як оголошується  хвилина  мовчання  за всіма вірними синами, воїнами ЗБРОЙНИХ СИЛ  І ГЕРОЯМИ  УКРАЇНИ, полеглими за цілісність і незалежність нашої держави за роки тривалої широкомасштабної війни. Зараз до виступу  ведуча Олеся Данилець знову запрошує квінтет гурту  “Вайб”. У їх виконанні  тепер звучать пісні “Отче наш” в обробці Миколи Леонтовича, “Богородице Діво, радуйся”  в обробці Івана  Савчука та “Міць крові Христа” композитора Віталія  Казнодія. До присутніх зараз звертається сам керівник благодійного арт-проекту “НАМОЛЕНЕ НЕБО” Ігор   Іванків. Увагу присутніх він загострює на тому, що цей, справді дуже своєчасний і потрібний  людям культурно-мистецький  проект буде мати своє тривале продовження.  В задумі організатора, в найближчий час, до його втілення залучити  всіх провідних  і відомих у сучасному  музичному  просторі  співаків  Західної України. Орієнтовна назва цього   продовження благодійного арт-проекту “НАМОЛЕНЕ НЕБО” буде така: “Духовні пісні, народжені в Карпатах. Хто їх співає, молиться БОГУ  подвійно”. Виступаючий тепло подякував всім причетним до виставки живопису на церковних гонтах і висловив  тверду свою  надію, що творча співпраця з обдарованими  молодими виноградівцями триватиме і надалі.

Пісенну естафету церковних і духовних творів  знову перебирають члени гурту   “Вайб”. Вони виконують  пісні “Господи, ти – життя” на слова і музику Тома Феттке, “Перед образом Христа” Григорія Чупринки та “Чи знала Ти, Маріє” в  обробці  Бадді Гріна.   Від молодих  живописців міста Альона Стасюк розповідає історію, як через митців-хустян вийшли і долучилися до  цього проекту, як дев’ятеро дружньо і натхненно малювали і своєчасно взяли участь і відкритті виставки в рідному місті.

Олеся  Данилець декламує вірша, написаного в окопах війни  “Чекай мене, мамо. Я повернуся до тебе живим !”

Дуже  хвилюючою щирою, зворушливою і повчальною була розповідь отця Августина Сокола про ставлення людей до сучасних подій. Понад десять років він, як потомок династії  священнослужителів, ревно і добросовісно служить у міському храмі Успіння

Пречистої Діви Щодня, з сусіднього з містом села Підвиноградова, добирається на ранішні Богослужіння.Старанно виконує всі  людські потреби. І за кожною його проповіддю  є розмотана з біблійних повчань мудра нитка, яка поглиблює знання і світогляд його вдячних за  повчання вірників.

Завершальним акордом вечора духовної музики стала мелодія олександрійського вченого,  засновника біблійної християнської  філософії, автора  визнаного в світі святого терміну  БОГОЧОЛОВІК, композитора Адаманта Орігана “Dance of clouds” (“Танець  хмар”).

Люди довго не расходились. Заново оглядали виставлені в залі картини,  жваво між собою  спілкувалися, на фоні  біблійних на гонті полотен, фотографувалися. Видно, за щось живе зачепила людей ця невимушена і щира духовна атмосфера, де переплелося СЛОВО  І славоспіви на прославлення  сили, могутності і величі всемилостивого ТВОРЦЯ  всієї ВСЕЛЕННОЇ  і  людини, якій у цім світі надане право вільного вибору у своїм житті.

Марія КОНКІНА               

очільниця Виноградівського відділення ГО  МАЛІЖ

Фото з Fb сторінки “Імпасто”

Я нікому не віддам твою весну, край зелений і незайману красу, дикий ліс, квітучий яблуневий сад, тиху велич переплетених Карпат! Україна - моя радість і журба, моя тиха, віком стомлена сльоза. Ми разом з тобою будемо завжди, моя пісне, білим голубом лети... Люблю дітей за їх наполегливість, неупередженість та щирість...

Залишити відповідь

c

Lorem ipsum dolor sit amet, unum adhuc graece mea ad. Pri odio quas insolens ne, et mea quem deserunt. Vix ex deserunt torqu atos sea vide quo te summo nusqu.

Підпишіться на нас!

А ми триматимемо Вас в курсі останніх новин мистецтва