Оттіло Ковач: На межі сну та реальності

ПодіїОттіло Ковач: На межі сну та реальності

Оттіло Ковач: На межі сну та реальності

У сенсах сил світів по інший бік сприйняття або як передавати набуте через призму себе. Це не той сигнал з космосу, що можна засікти, і не флюїди, що течуть у часі, і не демони невидимого світу, що так, чи інакше впливають на життя та долю людей… Це мистецтво на межі сну та реальності. Не спати для того, аби бачити сни, засинати в реалії часу протягом якого твориш або там, де у підсвідомості виринає сюр. Зрозумілою мовою – нереально, фантастично з відтінком абсурду, просто розрив шаблону, феєричний капець…

Мене не покидає присмак відтінків, так, наче лизнула полотно і кольорова гамма олійної фарби затекла всередину мого єства. Потрапила у кровообіг, наповнила собою, і зараз замість формених елементів та рідкої міжклітинної речовини моїми жилами ширяться сенси світобачення однієї людини. Вони несуть часточки енергій не змушуючи, а спонукаючи бачити суть власного нутра; і чи це буде фізіологічна складова організму, чи психологічний посил залежить від біохімії власного розуму. Бо відчуття – це ніщо інше як  психофізичний пізнавальний процес, що полягає у відображенні окремих властивостей, предметів та явищ оточуючого світу при безпосередній дії подразника на органи чуття: зір, слух, смак, нюх, дотик. 

Ну скажіть мені, яким саме органом чуття керується художник-сюрреаліст? 

Підтексти життя, які зображує Оттіло Ковач у своїх роботах змушують мислити та бачити образи, навіть там де прямолінійність очевидна. І мабуть, єдиний сенс його робіт у тому, що вони є. Їхня наявність заповнює простір свідомості, наче електрика, пронизує струмом й минає залишаючи по собі надмір емоцій, думок і первинного відчуття себе у світі та світу у собі.

Отже, у Виноградові у виставковій залі Імпасто сьогодні, 27 серпня 2023-го відкрито виставку робіт місцевого художника Оттіло Ковача. Пересічний виноградівець, без художньої освіти, проте з талантом художника демонструє філософію життя. Трішки перефразовуючи авторську тезу: 

“Якщо ти зараз це читаєш, значить конкурс сперматозоїдів вже виграний тобою. Сподіваюсь, тобі також буде добре бігати по равликах, адже тоді ти зможеш бути перлиною майстрів, або майстром задоволень. І якщо ти зробиш правильний вибір, ти піднімешся по хитких життєвих східцях…”

Ілюзорна драбина занадтої реальності дає шанс піднятися над приземленим сприйняттям людських потреб, де мозок має конкретну задачу – вижити як індивід та визначає особливу властивість – людину, як особистість, відмінну від інших людей. 

Неодмінно перетворіть свою буденність у “феєричний капець” насолоджуючись “експозицією з очима” від Оттіло Ковача

Світлана КЕДИК

Народилася 24 січня 1981 року поблизу міста Виноградів) – українська письменниця, авторка поезій з вишуканим присмаком еротизму, філософських есе та прозових творів, казок для дітей. Дипломантка конкурсу Коронація слова 2011 в номінації «Романи» за збірку казок “Зірочка”. Лауреатка “Сорочої премії” ім. Петра Сороки (2021) в номінації “Денникова проза” за книгу “Етимологія щастя” Засновниця та редакторка культурно-мистецького інет-видання “Виноградівські Вогні”. Авторка книжок: «Світ Добра» (Карпатська вежа», 2012); «Етимологія щастя» («Український пріоритет», 2020); Співавторка: «Трикутник» («Лілія», 2017)

Залишити відповідь

c

Lorem ipsum dolor sit amet, unum adhuc graece mea ad. Pri odio quas insolens ne, et mea quem deserunt. Vix ex deserunt torqu atos sea vide quo te summo nusqu.

Підпишіться на нас!

А ми триматимемо Вас в курсі останніх новин мистецтва