На Міжнародному фестивалі ужгородські артисти прозвітували новою виставою

ПодіїНа Міжнародному фестивалі ужгородські артисти прозвітували новою виставою

На Міжнародному фестивалі ужгородські артисти прозвітували новою виставою

У суботу, 16 вересня, в обласному центрі, в рамках міжнародного фестивалю “Монологи над Ужем”, колективом Закарпатського музично-драматичного театру була поставлена, вдало вибрана режисером, Заслуженим артистом України Олександром КУЦИКОМ, моновистава “ЧІРІКЛІ”. Це справді історія про драматичну долю жінки – циганки-матері, яку у своєму літературно-художньому виданні “ЩОДЕННИК МОЛОДОГО РОМА-МАНДРІВНИКА” так правдиво і виразно описав молодий юрист, ромський самородок-літератор з Великих Ком’ят, що на Виноградівщині, автор 5 художніх книг про життя ромів у єдиному громадському суспільстві з іншими національними меншинами, які проживають в Україні, Микола Бурмек-Дюрі. Всі його літературні твори: «Вікно у минулі роки», «Щоденник молодого рома-мандрівника», «Мама казали правду», «Гонір дикої троянди» та «Циган і три срібні монети» у різні роки, за сприяння Міжнародного фонду “ВІДРОДЖЕННЯ”, були видані видавцем Іваном Ребриком у його ужгородському видавництві “ГРАЖДА”. До речі, ці видавці-поліграфісти днями відзначили своє славне 30-ти річчя. Ще одна приємна новина: до антології «Шлях (до) ромів» увійшов новий художній твір Миколи Бурмек-Дюрі «Повчальні розповіді моєї бабки». Вийшла вона з друку у Києві, у видавництві нон-фікшену. 

Микола Бурмек-Дюрі.

Ця хвилююча і драматична історія матері-ромки ЧІРІКЛІ, піднята молодим автором-ромом припала до душі і письменнику Олександру ГАВРОШУ. На цей сюжет він написав правдивий, глибоко змістовний етнографічний сценарій моновистави “ЧІРІКЛІ”. Заслужена артистка України Наталія ЗАСУХІНА блискуче зіграла роль жінки-циганки. ЇЇ переконлива доля відкрила глядачам багатий внутрішній духовний світ цієї героїні, якій не байдужі її життя ні в своїй громаді, ні у соціальному суспільстві, де вона теж постійно присутня. Саме ця роль, допомогла талановитій акторці проявити глибину її таланту і піднятись на ще одну щабельку свого професійного росту. 

Заслужена артистка України Наталія ЗАСУХІНА в ролі жінки-циганки

Велика вдячність і відомому українськом режисеру Анатолію КАНЦЕДАЙЛО. Він першим оцінив важливість і актуальність піднятої в сценарії теми: показу життя ромів у нашому суспільстві, зробив свій вдалий вибір на її постановку на театральній сцені Закарпатського музично-драматичного театру. Та із-за важливих причин лише ужгородці мали тоді змогу її побачити. Далі показ цієї вистави на інших сценах – затримався. І лише через 2 роки, він знову повернувся до глядачів. На цей раз його знову вперше побачили і належно оцінили вимогливі глядачі Ужгорода. З початку і до кінця постановки доля ЧІРІКЛІ тримала у напрузі всіх присутніх в фойє і змусила похвилюватись та попереживати і відчути силу незламності духу і витривалості характеру героїні, яку так блискуче зіграла акторка Наталія ЗАСУХІНА. Побажаємо акторам успішного театрального сезону і вдалих виступів перед глядачами на підмостках сцени сусідніх областей та всієї України.

Марія Конкіна,

очільниця Виноградівського відділення ГО МАЛІЖ

Я нікому не віддам твою весну, край зелений і незайману красу, дикий ліс, квітучий яблуневий сад, тиху велич переплетених Карпат! Україна - моя радість і журба, моя тиха, віком стомлена сльоза. Ми разом з тобою будемо завжди, моя пісне, білим голубом лети... Люблю дітей за їх наполегливість, неупередженість та щирість...

Залишити відповідь

c

Lorem ipsum dolor sit amet, unum adhuc graece mea ad. Pri odio quas insolens ne, et mea quem deserunt. Vix ex deserunt torqu atos sea vide quo te summo nusqu.

Підпишіться на нас!

А ми триматимемо Вас в курсі останніх новин мистецтва