Її нічого не зламало, пережила усі випробування життя

ПодіїЇї нічого не зламало, пережила усі випробування життя

Її нічого не зламало, пережила усі випробування життя

У Виноградівській міській бібліотеці-філії №3 (вулиця Шевченка, 6) відбулася творча зустріч з поетесою Наталією Сідларь-Дубова. Уродженка Виноградова. Закінчила Ужгородське училище культури. Почала працювати у Виноградові і десять років була завідуючою краєзнавчим відділом центральної районної бібліотеки. Її судженим став офіцер артилерійської військової частини. З ним і переїхала на постійне проживання у Харків. Має двох дорослих синів. Вони стали військовослужбовцями. Спокійне, мирне життя раптово обірвала війна. Все побачене і пережите за 609 днів торкнулося чутливих струн її душі. Воно знайшло своє відтворення у написаних нею віршах і прозі. Виноградівцям авторка залишила другий випуск літературного альманаху Всеукраїнської поетичної родини «СНІП» сучасної новелістики і поезії, виданий у Вінниці у видавництві «Твори» 2023 року.

На 298-304 сторінках цього чотириста семи сторінкового видання надруковані два її вірші «Кінець квітня» та «Між нами» і 5 прозових творів «Все буде добре», «Стан душі», «Про людяність», «Під Бахмутом» та «Евакуація». У «Альманасі  днешньої підкарпатської русинської літератури» за редакцією Юрія Шиповича знаходимо відомості про неї як авторку. Народилася 4 квітня 1976 року у Виноградові. Середню школу закінчила 1996-го. З дипломом культосвітнього училища повернулася 2005 року. Друкувалася в обласній газеті «Молодь Закарпаття» та районній «Новини Виноградівщини». В 2021-му видала першу авторську поетичну збірку «Шляхами Незабутих Почуттів» (Харків, видавництво Добриніна В.). В цей же час друкується в патріотичних збірниках «За Україну» та «Під спів солов’я  у ніч горобину». Її прозовий твір «Сила любові» помістили в культурно-белестричному журналі Закарпатського обласного науково-культурологічного товариства імені Олександра Духновича та русинського культурологічного клубу «Отцюзнина» №1 (11). 

Розповідь про землячку-поетесу Наталю Сідларь-Дубову розпочала  провідний бібліотекар Галина Шапко, яка зачитала її вірша з нової, зараз презентованої збірки авторки «Шляхами Незабутих Почуттів» «Хто?» (сказав щаслива – нещаслива, не кляне недолі, бо знає що попереду все її життя). Поетичні рядки «Севлюш» декламує бібліотекар коледжу Алла Кайзер. «Материнська молитва» озвучена бібліотекаркою з коледжу Юлією Мигалко. Декламування поезії «З часом міцніє кохання» продовжує бібліотекар Ольга Зевдій та «Розкажу тобі про межу» її колега Наталія Попович. 

Від декламування віршів не утримується й сама авторка. Вона проникливо читає прозовий твір  «Ангел» про зустріч дружини в лікарні з чоловіком, у якого на війні відірвало ногу і він лежить у п’ятій палаті, на п’ятому поверсі. Ця новела так схвилювала присутніх, що учні 7-В класу міської ЗОШ І-ІІІ ступенів №4 засипали письменницю запитаннями: Коли закінчиться війна? Чи поезія об’єднує слухачів? Скільки часу необхідно – день чи більше, щоб написати таку річ?

Наталія Григорівна призналася, що пише й на русинській мові і найновішим є її вірш «Парадички достигають на дарабі». Авторку тепло вітає керівник Закарпатського обласного науково-культурологічного товариства імені Олександра Духновича Юрій Продан. На згадку про цю теплу зустріч дарує їй книгу М. В. Білак «Вшиткі люди – вшитко знають». Дуже доречною стала зараз лірична пісня Ю. Рибчинського «Чарівна скрипка», яку виконує викладач по вокалу Виноградівської ДШМ імені Б. Бартока Світлана Гнетило. Так зворушливо звучить далі розповідь гості з Харкова, яка часто відвідує лікарню, де постійно лікуються сюди доставлені поранені з війни. Скільки разів вона чує такі зворушливі жіночі слова «Буду рідний завжди з тобою, бо дружина я повік твоя». Про її збірку «Шляхами Незабутих Почуттів» продовжує свою розповідь провідний бібліотекар Галина Шапко. До неї входять п’ять розділів:  «Келих моєї любові», «Писала мати синові листи», «Там на полонині», «З того часу, як поруч з тобою» та «Душа живе у світі почуттів». У надрукованих віршах охоплений весь спектр людських почуттів: любов і розлука, чекання і страждання, втрати і біль, самотність і пробуджена надія, жахіття і віра, що виживемо, бо Україні бути. Колишні колеги Наталії Григорівни Віра Форос та Катерина Вашкеба вітають її з вдалим творчим проривом і вручають букети квітів. Розчулена жінка читає дуетний вірш, написаний з Романом Твердохлібом «Гіркий розлуки час». Слова просить місцева поетеса з Новоселиці, волонтерка і мати п’ятьох дітей Тетяна Рацин. Зараз вона вчителює у Веряцькій ЗОШ і збирає вірші для нової збірки. Один з авторських «Розсипана любов» став  продовженням її нового вірша. На цій теплій ноті і підійшла до завершення ця творча зустріч. Патріотичні мотиви і викладені в рядках думки стануть своєрідним літописом пережитих нами подій за ці тривожні часи.

Марія КОНКІНА

очільниця Виноградівського відділення ГО МАЛіЖ

Фото: Іван Буркало

Я нікому не віддам твою весну, край зелений і незайману красу, дикий ліс, квітучий яблуневий сад, тиху велич переплетених Карпат! Україна - моя радість і журба, моя тиха, віком стомлена сльоза. Ми разом з тобою будемо завжди, моя пісне, білим голубом лети... Люблю дітей за їх наполегливість, неупередженість та щирість...

Залишити відповідь

c

Lorem ipsum dolor sit amet, unum adhuc graece mea ad. Pri odio quas insolens ne, et mea quem deserunt. Vix ex deserunt torqu atos sea vide quo te summo nusqu.

Підпишіться на нас!

А ми триматимемо Вас в курсі останніх новин мистецтва