Погляд зсередини: Золтан Дудаш з акварельною експресією

ПодіїПогляд зсередини: Золтан Дудаш з акварельною експресією

Погляд зсередини: Золтан Дудаш з акварельною експресією

Недільний день в очікуванні зимової феєрії то кружляв снігом, то пестив сонячними променями, то виснажував холодним вітром. Післяполуднева пора готувала зустріч в “Імпасто”. Така собі, непримітна галерея затулена між будівель та дерев міського парку вишикувала на стінах композицію з 6-ти десяток робіт. Утретє представляючи свою творчість Золтан Дудаш дивує.

 “Мабуть, дивакуватий,  – з усмішкою подумалось мені. – І звідки той запал, звідки натхнення до експресії? Це в той час, коли сама мовчки придушую слова, що ніколи не ляжуть рядками, як то кажуть, творча пауза, але не криза. За час війни слова втратили свій сенс, набули нових значень думки… – не пишеться, а він прогресивно малює…” – З такими думками зайшла до галереї. 

Там людно, майже всі знайомі обличчя. Місцева творча інтелігенція, так би назвали в опусах, зібралась на відкриття виставки. Цього разу він презентує акварельні роботи. Якісний папір, рами, паспарту, фарби. Скрупульозно відшліфована техніка виконання, і навіть стиль подачі. Автор розділив роботи на серії: “Тінь від людей”, “Скеля”, “Іній”, “Сяйво”, “Космічний океан”, “Кораблі”, “Підводний світ”, “Погляд зсередини”; одиночні картини “Потухший вулкан” та безіменна. Надавши їм назви він не дав можливості глядачу пофантазувати, та разом з тим підкреслив сумісність відтінків спільним знаменником. Тому ти дивишся і вже не вгадуєш сюжет, а формуєш поглядом злагоджені лінії, штрихи, мазки… що відтворюють цілісність проекції внутрішнього авторського світу. 

Очевидно, що техніку акварелі обрав “мокру”, він легко керує пігментом, насиченістю кольору; користується “квітучою” аквареллю, передає текстуру, розтягує кольори, додає слой за слоєм при цьому відтворюючи м’які переходи між відтінками…

Окрім того додає акрилові внесення, навіть прослідковується пастозний живопис, що виокремлює серію робіт “Погляд зсередини”. Їхній пастельний тон лежить  оксамитовою ковдрою “дивлячись” на глядача, саме так – не глядач дивиться, а погляд зсередини пронизує наскрізь. 

Відчувається філософська складова. А як інакше випробовувати себе в абстракції? 

Цей глибинний абстрактний світ живе в авторові та створює нову реальність довкола нього, для нього. Те, що він наївно пропонує зануритись у безвість особистого  світосприйняття, не боячись осуду, доводить його індивідуальність та сталість бути тим ким є, формуватись у кожній роботі по-новому. Дивно не те, що він робить, і як саме, а сама діяльність по своїй суті. Бо, очевидно, суть у відсутності ідей, але в наявності здорової пристрасті до самоствердження себе як художника. Він малює, він пише. Усе інше неважливо  – я є. 

Експозицію Золтана Дудаша представила адміністраторка виставкової зали “Імпасто” Валентина Костьо. Невимушена обстановка за келихом ігристого вина крізь звук релаксуючої музики та дзенькіт кришталю занурив у кольоровість відтінків життя. 

Виставка триватиме до 15 грудня за адресою м.Виноградів, вул.Гандери, 7 (парк Перені), виставкова зала “Імпасто”. Графік роботи та відвідувань: Ср.-Пт. з 11:00-17:00 к.ч.; Сб.-Нд. з 11:00-15:00 к.ч.

Світлана Кедик

Народилася 24 січня 1981 року поблизу міста Виноградів) – українська письменниця, авторка поезій з вишуканим присмаком еротизму, філософських есе та прозових творів, казок для дітей. Дипломантка конкурсу Коронація слова 2011 в номінації «Романи» за збірку казок “Зірочка”. Лауреатка “Сорочої премії” ім. Петра Сороки (2021) в номінації “Денникова проза” за книгу “Етимологія щастя” Засновниця та редакторка культурно-мистецького інет-видання “Виноградівські Вогні”. Авторка книжок: «Світ Добра» (Карпатська вежа», 2012); «Етимологія щастя» («Український пріоритет», 2020); Співавторка: «Трикутник» («Лілія», 2017)

Залишити відповідь

c

Lorem ipsum dolor sit amet, unum adhuc graece mea ad. Pri odio quas insolens ne, et mea quem deserunt. Vix ex deserunt torqu atos sea vide quo te summo nusqu.

Підпишіться на нас!

А ми триматимемо Вас в курсі останніх новин мистецтва