Квартет “ВАЙБ” – ангельський спів

ПодіїКвартет “ВАЙБ” – ангельський спів

Квартет “ВАЙБ” – ангельський спів

Своїм ангельським співом підсилили святу віру в Бога і відчуття наближення неповторних свят.

У жовтих, намолених віками, сонцесяйних стінах храму Святого Яна Капістрана у Виноградові, грудень започаткував низку хвилюючих і знакових, радісних і пам’ятних подій. На запрошення музичного керівника, при розташованій поруч римо-католицькій церкві Господнього Вознесіння, Мирослави Боршош та при сприянні отця-настоятеля  Маріо початок символічного і знакового адвенту для вірників церковних громад міста, вирішили  відкрити концертним виступом квартету “ВАЙБ”.  З обох сторін почалася активна підготовка до цієї  важливої духовної  події.

…Третій рік Любов Харчук навчається на регента в Івано-Франківську. Під час буденних Богослужінь, у храмі Успіння Пресвятої Богородиці, вона з батьками постійно співала. Жартуючи, казала: “Хто на Службі Божій співає – молиться двічі!” Десь поруч відчула  заворожуючий чоловічий голос. Це так проникливо  гарно співав професійний музикант  Юрко Тесличко. Спочатку виникло їхнє неповторне двоголосся. Потім до них приєдналася Вероніка Дорцкій. Але з подіями на Сході, вона виїхала за межі України. І тут трапилося приємне диво: з Харкова війна зірвала активну учасницю хорового співу Анастасію  Крючкову, яка з сім’єю, в силу непередбачуваних обставин, опинилася у Виноградові. Дорога  привела її до храму. І стала справді поворотною для неї. Вона знайшла те, чого їй так зараз не вистачало. Жінка гарно влилася у це, сформоване на очах, голосове тріо. Але для  виконання партитурних творів ще чогось трішки  бракувало. І проблема успішно і вдало вирішилася: знайшлася четверта співачка –   Світлана Фельцан. Так нинішньою весною сформувався  цей неймовірний, з ангельскими голосами, співочий квартет.

Дебютом для них став перший публічний виступ у виставковій залі “ІМПАСТО”. Сюди їх запросили на вечір духовної музики, поскільки тут була розгорнута виставка “Намолене небо” (благодійний арт проект Ігоря Іванківа) унікальних  сакральних робіт 70-ти молодих митців всієї Західної України, виконаних на дерев’яних церковних гонтах.

Відділ культури та туризму Виноградівської міської ради запросив квартет заспівати  “Молитву за Україну”  на центральній площі міста в День Державного Прапора України  та  90-ої  річниці  вшанування жертв ГОЛОДОМОРУ. Ще у двох церквах Виноградівського деканату дали свої виступи… По відгуках слухачів свою назву “ВАЙБ” (в перекладі ті, що творять атмосферу) квартет повністю виправдав.

І ось у переповненому слухачами, місцевими шанувальниками духовної музики, храмі Святого Яна Капістрана наступає та урочиста і безмовна хвилююча мить: на авансцені, у святкових чорних довгих платтях та чорному смокінзі і парадній білій сорочці   завмерли четверо співаків. Свій виступ вони розпочинають Господньою молитвою “Отче наш” М. Леонтовича. Чарівний багатоголосий спів, чистота звучання голосів, неймовірна акустика роблять справжнє диво: люди присутні зараз в храмі, наче вперше, серцем торкнулися цієї щоденної молитви. Її яскравим доповненням зараз  стала проспівана квартетом “Богородице, Діво радуйся” І. Савюка. Далі звучать незнайомі слухачам, вдало підібрані майбутнім регентом Любою Харчук твори  “Господи, ти – життя” Тома Феттке, “Miserere” Й.Галузко, “Аve Maria”  Т. Бедетті, канон   “Gloria” та “Nothern lights” Ола Гейло. Дуже тепло сприйняли слухачі проспівані твори В. Казнодія. На довго запам’ятаються виконані цим квартетом духовні твори “Перед образом Христа”, “ Міць крові Христа”, “Христос головою поник”, “Чи знала ти, Маріє”. Певне, самі ангели з неба злітали, щоб Христа, що в стаєнці зараз народився, коли співаки завели колядки: “Свята вечеря”, “Різдвяний вечір” Ю. Антківа та А. Мельничука, “В темну нічку” на слова та музику О. Малютіна, “Що то за предиво” та  добре знану в світі  “Щедрик-щедрик, щедрівочка” М.Леонтовича. Заключний 17-ий номер цієї неповторної концертної програми “Молитву за Україну”, приголомшений шаленим успіхом  молодих виконавців, стоячи співав весь зал.

Бурхливий шквал оплесків, щире захоплення, вогник небувалої радості і святкового настрою, теплого привітання отця Маріо і подарованих ним вишуканих білих троянд та піднесених  його помічниками співакам подарунків зняті разом з виконавцями спільні світлини згадуватимуться присутнім ще довго. Та головне, з храму Святого Яна Капістрана, звідки зараз прямували по домівках і  в серці  вдячно розносили вони  світле, досі незнайоме і неповторне відчуття підсиленої святої християнської віри. Вона додала всім любові і надії, що Україна вистоїть у війні! Молитва житиме в кожнім серці! Проникне сонце в наші душі! І неодмінно до нас прийде здобута воїнами і всім  народом вистраждана і заслужено завойована та омріяна в пекельному прориві  – перемога!

Марія КОНКІНА,

очільниця Виноградівського відділення ГО МАЛІЖ

Я нікому не віддам твою весну, край зелений і незайману красу, дикий ліс, квітучий яблуневий сад, тиху велич переплетених Карпат! Україна - моя радість і журба, моя тиха, віком стомлена сльоза. Ми разом з тобою будемо завжди, моя пісне, білим голубом лети... Люблю дітей за їх наполегливість, неупередженість та щирість...

Залишити відповідь

c

Lorem ipsum dolor sit amet, unum adhuc graece mea ad. Pri odio quas insolens ne, et mea quem deserunt. Vix ex deserunt torqu atos sea vide quo te summo nusqu.

Підпишіться на нас!

А ми триматимемо Вас в курсі останніх новин мистецтва