Вистояли на майдані, переможемо у війні

ПодіїВистояли на майдані, переможемо у війні

Вистояли на майдані, переможемо у війні

Вона стояла щиро зворушена і трохи зніяковіла, коли начальник відділу культури та туризму Виноградівської міської Ради  Василь Степанович Югас зачитував зміст грамоти: “Нагороджується Гудачок Тетяна, керівник вокального колективу Виноградівського міського будинку культури, за багаторічну сумлінну працю, активну участь у творчому житті, високий професіоналізм та особистий внесок у розвиток культури району.”

Разом з червоною трояндою вона перебрала цю грамоту, яка стала підсумком її  27-ми річної роботи на поприщі  культурного життя міста і району.

Любов до пісні змалку перебрала від батьків. Жодне свято, родинна подія не відбувалася в домі без пісень. Їх вони гарно співали, заслухається бувало і собі підспівує. Потім була школа, вокальне відділення Ужгородського музичного училища імені Дезидерія Задора. Харківський університет культури імені Івана Котляревського. По закінченні вузу мала вибір на оперну сцену. Але душею рвалася, її тягнуло додому, в рідні Карпати. Без жодного вагання свій вибір зробила на вокальний спів.

Зараз при міському будинку культури керує вокальним колективом. З найщиріших любителів співу народних пісень організувала квартет. Кінцевої назви ще не вибрали, не утвердили, бо є кілька варіантів: “Крила”, “Співуча родина”, Пісенний розмай”…

Тетяна Гудачок

Із завідувачкою Виноградівської міської бібліотеки-філії  № 3, Галиною Шапко  розробили мистецький проект “З піснею по життю!” Першу творчу зустріч “Вистояли на майдані, переможемо у війні!” співаки  присвятили Дню Гідності та Свободи і провели її  в просторій книжковій світлиці міської бібліотеки.

Першими слухачами співаків  зараз стали десятикласники Виноградівської гімназії. Їм випала честь хвилиною мовчання вшанувати світлу пам’ять полеглих за 638 днів на війні  героїв і героїнь, наших надійних захисників і захисниць, чиї імена навіки вписані нашим народом у безсмертя.

Звучить твір “Адажіо” Томазо Джованні Альбіноні. Ним  нинішню концертну програму  квартету відкриває  співачка Тетяна Степанівна Гудачок. Проникливо, з чуттєвою насолодою на українській мові,  вона озвучує цей невмирущий твір, який тепло сприймається юними слухачами. Пісня Олександра Білаша на слова Дмитра Павличка “Два кольори” давно вже стала улюбленою і живе між людьми, як народна. Тому її виконання Тетяною Гудачок стало такою приємною для всіх несподіванкою.

До виступу запрошується співак з Оноку Василь Васильович Січ. В цій бібліотеці, 13 років тому, з  односельчанкою Марією Іванівною Білак  вони вперше  дебютували  з піснею “Сіло потя на косиці”. Тоді від старожилів вони записали 21 самобутню народну пісню, яка увійшла у електронну збірку під цією незвичною назвою і  серед  оночан вона  отримала  надійну путівку в самостійне життя. Тепер її співак  виконує на рідній материнській мові і дарує молодим слухачам.

Найбільше враження на присутніх справила його досі незнайома нам пісня “Ой, полечко-поле, копитами зрито”. Її зміст співзвучний нашому часу. На війні двох козаків вбито. У богатого – висока  могила. За ним тужить, побивається  велика родина. А в хлопчини-сиротини – червона калина. Її слізьми рясно поливає молода дівчина. На багатім – вишита сорочка, а на біднім – нема ні шнурочка.

В умовах  кровопролитної війни Гімном Києва стала пісня композитора Ігоря Шамо “Києве мій” з оновленим  текстом, де у приспіві  співачка Тетяна Гудачок робить наголос: “Як тебе сміли бомбити, Києве мій!”…

До виступу запрошується аматор сцени, співак, музикант, весільний тамада і дотепний гуморист Павло Чечур. Він заспівує популярну в народі ліричну пісню “Родина”. Її дружно підхоплюють всі  присутні в залі гімназисти. Її слова лягають на серце та зворушують молодих І саме в цю мить Тетяні Степанівні, як керівнику вокального колективу, начальник відділу культури та туризму  Виноградівської міської Ради вручає грамоту.

Дуже доречною зараз стала пісня  на слова поета-пісняра Степана Галябарди та мелодію Степана Гіги “Яворина”. Її  так душевно,  зворушливо-проникливо зараз співає квартет у складі Івана Рабовського, Василя Січа, Павла Чечура та Тетяни Гудачок. 

І згадався мені серпень 1995-го року. У залі Закарпатського музично-драматичного театру в Ужгороді, з нагоди Дня Незалежності України, зібрали всіх жінок-передовиць сільського господарства, кращих виробничниць промислових підприємств  та культурних і освітніх, медичних і мистецьких установ. Після урочистої частини для нас, активісток краю, влаштували святковий концерт. На сцену вийшов наш земляк з Білок Степан Гіга. Він  оголосив свій дебютний  номер “У райськім саду” на слова поета-пісняра  Степана Галябарда, до якої він написав музику і сьогодні вперше співатиме для нас в честь померлого в  кінці червня, в Чернівцях, видатного співака, виконавця популярних пісень Володимира Івасюка – незамінимого  і незабутнього сина українського народу Назарія Яремчука. Зі сцени полилися перші такти мелодії. Невідоме хвилювання  від соліста передалося і нам. Його непідкупна манера співу, щирість, енергетика, вражаюча глибинність тексту, що торкався кожного слухача  і  тривожив, брав за душу. І коли пішли слова приспіву: “На могилі моїй посадіть молоду яворину. І не плачте за мною, за мною заплаче рідня…  Я любив вас усіх, та найбільше любив Україну! Певно, в цьому і є та найважча провина моя!” Весь зал, не змовляючись підвівся і вже стоячи дослухав і дуже захоплено сприйняв її до кінця. Згодом вона стала візитівкою народного артиста України, переможця численних вітчизняних та зарубіжних конкурсів Степана Гіги.

На закінчення свого виступу вокальний квартет виконав  Гімн України (Боже, великий   єдиний, нам Україну храни…). Разом з аматорами художньої самодіяльності її співають десятикласники-гімназисти, які після завершення концерту отримали запрошення бажаючим навчатися вокальному співу безоплатно при міському будинку культури  записатися до керівника, присутньої тут Тетяни Гудачок. Своїми враженнями від виступу квартету  поділилась  викладач гімназії Мирослава Михайлівна Несторишена, яка подякувала за переглянуту з учнями програму і наголосила, що школярі-старшокласники радо відвідуватимуть наступні перегляди різдвяних щедрівок та колядок, з якими гості мають намір наступного разу виступити в рамках цього мистецького проекту.

Марія КОНКІНА

очільниця Виноградівського відділення ГО  МАЛІЖ

Я нікому не віддам твою весну, край зелений і незайману красу, дикий ліс, квітучий яблуневий сад, тиху велич переплетених Карпат! Україна - моя радість і журба, моя тиха, віком стомлена сльоза. Ми разом з тобою будемо завжди, моя пісне, білим голубом лети... Люблю дітей за їх наполегливість, неупередженість та щирість...

Залишити відповідь

c

Lorem ipsum dolor sit amet, unum adhuc graece mea ad. Pri odio quas insolens ne, et mea quem deserunt. Vix ex deserunt torqu atos sea vide quo te summo nusqu.

Підпишіться на нас!

А ми триматимемо Вас в курсі останніх новин мистецтва