Коли падає дощ, не обов’язково сумувати

ЛітоглядКоли падає дощ, не обов’язково сумувати

Коли падає дощ, не обов’язково сумувати

Валентина Костьо. Відчуття щастя. – К. : Час майстрів, 2014. – 28 с.
У кожної людини – своє уявлення про щастя. Для когось, це – вступити до вишу, для іншого – отримати роботу. Для мене зараз було б щастям припинення ремонту у сусідів. Бо грюкіт дрелі вже діє на нерви. Щастя – це динамічний стан. Деколи ми – щасливі, часами – ні.

Закарпатська художниця і поетеса Валентина Костьо у своїй книзі «Відчуття щастя», яка вийшла у серії «Діточкам» видавництва «Час майстрів», зауважує, що щастя виникає, коли «Я» стає частинкою чогось спільного. Наприклад, мама, тато та їхня дитина є частинками одного цілого – сім’ї. Коли вони разом, то вони щасливі. Саме так розказує тато своїй доньці про щастя, коли та спитала, що ж це таке. Діти роблять батьків щасливими, наповнюють сенсом їхнє життя. Відповідно, діти щасливі, коли поруч є мама з татом. Вони щасливі мати сім’ю.

Як переживають щастя діти? Що є щастя для них? У кожному віці відчуття щастя є різним. Компонентом щастя є радість. Важко уявити щастя без радості. Дитина вміє радіти кожній миті життя. Вона радіє дощику, сонечку, зимі, своїм друзям.

Книга «Відчуття щастя» це – збірочка з 12 віршів-оповідань про миті життя маленької дівчинки. Ці дванадцять текстів можна умовно розділити на два блоки: контакт з природою та людьми. Головна героїня відчуває радість від зустрічі з сонцем, завірюхою, нічкою; вміє побачити посмішку калюжки. А також посадити з дідом дерево і поговорити з подругою під столом.

Наприклад, коли падає дощ, не обов’язково сумувати. Можна спостерігати за процесом і насолоджуватися ним: «Мама кличе їсти борщик. Я не йду. До віконця міцно притулилась, і слухаю, і дивлюся. Крапельки рахую. Одна, дві, три…». А потім поговорити з дощиком: «А як ведеться в лісі звірям? А пташечкам? Ой, дощику, дощику, не жартуй! За віконцем не пустуй! Я тебе погладжу, Щось розкажу-пошепчу і пальчиком на віконці листа напишу» (вірш «Моє віконце. Дощик»)

А ось про життєві вузлики, які вчить розв’язувати мама: «Мама вузлик розв’язала і секрет розкрила: «Перший вузлик – малесенький. Вчися, будь терпляча! Колупай, колупай, щось приємне пригадай… І раптом дивись – вузлик і пропав! Ниточка вільна. Будь сильною! В житті всяке буває. Вузлики не лишай не розплутаними і не живи з ними».

Ця книга вчить добру, вмінню бачити прекрасне в простому, дарувати радість іншому. Її можна читати дітям різного віку, а також дорослим. Щоб бути щасливим.

Ольга Цурка

Народилася 24 січня 1981 року поблизу міста Виноградів) – українська письменниця, авторка поезій з вишуканим присмаком еротизму, філософських есе та прозових творів, казок для дітей. Дипломантка конкурсу Коронація слова 2011 в номінації «Романи» за збірку казок “Зірочка”. Лауреатка “Сорочої премії” ім. Петра Сороки (2021) в номінації “Денникова проза” за книгу “Етимологія щастя” Засновниця та редакторка культурно-мистецького інет-видання “Виноградівські Вогні”. Авторка книжок: «Світ Добра» (Карпатська вежа», 2012); «Етимологія щастя» («Український пріоритет», 2020); Співавторка: «Трикутник» («Лілія», 2017)

Залишити відповідь

c

Lorem ipsum dolor sit amet, unum adhuc graece mea ad. Pri odio quas insolens ne, et mea quem deserunt. Vix ex deserunt torqu atos sea vide quo te summo nusqu.

Підпишіться на нас!

А ми триматимемо Вас в курсі останніх новин мистецтва