Тримає нас віра, що ворога знищимо

ЛітоглядТримає нас віра, що ворога знищимо

Тримає нас віра, що ворога знищимо

Ваша вірність любов та молитва зігріває серця…

І був Майдан. Війна, забравши Крим, одержима злом, в’юнкою змією поповзла донецьким та луганським степом. Не приспана совість покликала українських хлопців утримати це небо, захистити мільйони невинних життів.

А потім був Донецьк. Аеропорт. Залізні хлопці-кіборги – Дев’ятий, Ворон, Абрикос, Богема, Маршал, Цезар… І їхнє життя на вістрі відчаю і болю. Зелені камуфляжі, каски, та автомати раз у раз появлялися у проймах порталів. Хлопці відчайдушно боронили свій об’єкт. Та перейдено ілюзій рубікон. Ніхто не допоможе в цілім світі. Розраховувати мусять лише на себе, на власні сили.

Вже вечір, напевне, заходить спочити до рідної хати. І мати не спить, бо на сході України суцільне димить попелище. Битва за рідну землю триває. І не стане поетам слів, щоб оспівати мужність відвагу і славу сміливців, які своїм гарячим серцем відчайдушно прикривають нас на передовій, стійко боронять населені пункти, місцевий їх люд. І падали хлопці, зрошуючи кров’ю рідну землю. Поранені, травмовані вибухами, понівечені осколками, яких не встигала «швидка» вивозити із зони воєнних дій. І приймав героїв Дніпропетровськ, який зцілював болючі солдатські рани всієї України. Стомлені працею хірурги нервово докурювали цигарки, щоб знову приступати до роботи і із пазурів смерті виривати чиєсь молоде життя. На шальках терезів воно не знаходило рівноваги, але ознак життя ще повністю не втратило. І лікарям давався єдиний шанс – врятувати його…

Ці думки – роздуми викликали вірші із нової збірки «Воїнам світла», яка недавно вийшла з друку в Мукачеві. Це подарунковий збірник кишенькового формату, адресований воїнам – захисникам України за їхній щоденний подвиг, за наш кожен прожитий день під мирним небом від колективу співавторів, редакторів і волонтерської видавничої групи «Серце патріота» та благодійного фонду «Віта Дольче», які зібрали найкраще від кращих для найкращих. Багатьом захисникам Вітчизни випало зустрічати Новорічні та Різдвяні свята, дні закоханих та 8-е березня в зоні військових дій на сході України. Волонтерське видавництво «Серце патріота» вирішило порадувати бійців колективним подарунком поезії «Воїнам світла», який би став виявом нашої вдячності, любові, підтримки, спогадом про рідні домівки та тих, хто так терпляче чекає їхнього повернення додому. Кожна сторінка збірки прошита не підкупною щирістю, вдячністю і захопленням її авторів до воїнів, які у важкі дні війни так потребують її, щоб не ослабити бойового духу, козацької жаги до волі на рідній землі.

До збірки увійшли вірші 13-ти закарпатських авторів – Василя Бабіля, Ірини Гера, Тетяни Грецан та Тетяни Рибар, Марії Іваниці та Марини Лавра, Гізелли Лімбах та Володимира Маслова, Іми Микуліної та Андрія Осадчука, Валентини Попелюшко, Світлани Тарнавської і Михайла Шушкевича. Зарубіжжя представили українці, які волею долі опинилися на чужині. Вони щиро уболівають за долю воїнів АТО, за рідну землю, отчий край. З хвилюванням перечитуються вірші «Лист школярки до солдата», «Кіборги» та «Ангел» Олександра Бригаса; «Я стану свічею у твоїх руках», «Другові»,  «Сину», «Мама не плач, я повернусь весною»,  «Сумна свята вечеря йде у нашу хату» Оксани Максимишин-Корабель з Португалії; «Повертайся додому живим» Оксани Маковець із США; «Славний святий вечір», який перегукується з сумними подіями далекого 46-го року, коли проводилися каральні операції по виселенню українців на заході України радянською владою та «Я вернуся додому крізь весну посивілий» Олега Буця з Туркменістану. Глибокі роздуми викликає поезія «Перед воротами до раю спинилося солдатів п’ять», «Спускалися воїни на землю», «Солдатам сьогодення», «Біда не приходить одна» та «Лист до сина в АТО» «(Я для тебе прихилила б небеса)» Наталії Хаммоуди з Тунісу. Між сотнею відібраних авторів зачитуєшся віршами поетів із Сумщини, Рівненщини, Тернопільщини, Хмельниччини, Львівщини, Вінничини, Київщини Івано-Франківщини…

Перші презентації подарункового збірника «Воїнам світла» вже пройшли у Мукачеві, Львові та столичному музеї книгодрукування. Взяла в них участь автор і керівник проекту Степан Жук, члени редакційної колегії: Адель Станіславська Валентина Попелюшка, Любов Сердунич та Наталія Данилюк. Долучитися до розповсюдження подарункового набору можуть всі бажаючі. Вилучені кошти благодійний фонд «Віта Дольче» використає для оздоровлення і реабілітації, поновлення сил поранених захисників АТО у мальовничих місцях Закарпаття – комфортабельних сучасних готелях, приватних садибах, на базах відпочинку та санаторних комплексах на базі цілющих мінеральних джерел.

Слово сучасних українських поетів – патріотична та пейзажна лірика, вірші з одвічною темою кохання та щирих людських почуттів та тепло  сердець, як енергетичного посилу від творчої когорти авторів додають сил та віри героям захисникам України, справжнім Воїнам СВІТЛА і стануть словами – молитви, словами – подяки, материнськими словами – благословення, оберегами душі, духу і тіла, яке сприйметься від серця до серця. Своєю відданістю, відвагою і жертовністю ви заслужили всенародний клич:

Слава героям України!

Слава воїнам Світла!

Слава патріотам України!

Слава небайдужим!

Подяка і низький  уклін бійцям окремої 128-ї гірсько – піхотної бригади, які приближають перемогу Добра над злом, світла над темрявою і дбають про майбутнє наше, наших дітей  і онуків.

Марія Конкіна

Я нікому не віддам твою весну, край зелений і незайману красу, дикий ліс, квітучий яблуневий сад, тиху велич переплетених Карпат! Україна - моя радість і журба, моя тиха, віком стомлена сльоза. Ми разом з тобою будемо завжди, моя пісне, білим голубом лети... Люблю дітей за їх наполегливість, неупередженість та щирість...

Залишити відповідь

c

Lorem ipsum dolor sit amet, unum adhuc graece mea ad. Pri odio quas insolens ne, et mea quem deserunt. Vix ex deserunt torqu atos sea vide quo te summo nusqu.

Підпишіться на нас!

А ми триматимемо Вас в курсі останніх новин мистецтва