Харукі Муракамі і музика слів

ЛітоглядХарукі Муракамі і музика слів

Харукі Муракамі і музика слів

Автор – Джей Рубін, американський літературознавець, професор японської літератури Гарвардського університету. Це перша в світі монографія про життя і творчість знаменитого японського письменника, автора «Погоні за вівцею» та «Норвезького лісу».

«Я повинен зізнатися з самого початку: я фанат Муракамі, – пише автор у передмові, – читаючи його книги, я знав, що він мені сподобається і як людина. Цю книжку я написав для інших фанатів… Та головна моя ціль – розділити з вами те задоволення з яким я читаю та перекладаю романи, оповідання Муракамі і дізнаюся, як вони були написані»

І ще…

«Для Муракамі музика – кращий спосіб увійти в глибини несвідомого, того позачасового світу нашої душі. Там, в середині нашого «я», зберігається історія про те, ким являється кожен із нас»

А сам Муракамі, виступаючи у Каліфорнійському університеті в Берклі сказав так: «Мій стиль зводиться до наступного: по-перше, я ніколи не вкладаю у речення ні на грама більше смислу, чим це необхідно. По-друге, у реченнях повинен бути ритм. Це щось почерпнуте мною із музики, конкретно із джазу. В джазі, дякуючи різноо́бразному ритму стає можливою потужна імпровізація. Все це – в роботі ніг. Щоб підтримувати ритм, не повинно бути зайвої ваги. Це не означає, що ваги непотрібно взагалі, – просто потрібно зберігати абсолютно необхідну вагу. А від жиру потрібно позбавлятися»

Книжка дійсно розкриває багато загадковостей Муракамі, його відношення до світу, його смаки в житті і в літературі, стосунки з друзями та дружиною Йоко, подорожі і сам факт творчості, те що збуджувало його уяву і допомагало переносити на папір. Читається легко та з задоволенням, правда на російській мові ( Вид-во «Амфора» Санкт-Петербург, 2004 р.)

P.S.

Книжку купила за 5 гривень якось на розпродажі в книгарні досить давно. Зовсім недавно натрапила на неї у своїй бібліотечці (буває!) Хочеться перечитати ще раз самого Муракамі, хоча бум на його книги минув. Але здається мені – це будуть інші романи…

Валентина Костьо

Найбільше люблю пізнавати світ, люблю читати, малювати (живопис, графіка, ілюстрація), писати вірші, вивчати мистецтво, в’язати, думати, гуляти, спілкуватися, прибирати в домі. Не люблю куховарити, але з любов’ю готує для сім’ї. Народилася на Волині. Виросла на своїх фантазіях, тому творчий путівник веде мене з дитинства та особливе творче піднесення почалося в зрілому віці. Автор дитячих збірок для дітей: «Намистинки» (ілюстрації авт.) вид-во Олександри Гаркуші, м. Ужгород, 2011р. «Відчуття щастя» вид-во «Майстерклас», м. Київ, 2014р. Персональні виставки живопису та графіки: 2009р. – м. Мукачево, замок Паланок, 2010р. – м. Хуст, галерея «Митець Верховини», 2012р. – м. Виноградів, галерея «Хелена», 2021р. – смт. Опішня, Полтавська обл., Національний музей-заповідник українського гончарства. З 2013 року працюю адміністратором виставкової зали ІМПАСТО в м. Виноградів на Закарпатті. Займаюся виставковою діяльністю.

Залишити відповідь

c

Lorem ipsum dolor sit amet, unum adhuc graece mea ad. Pri odio quas insolens ne, et mea quem deserunt. Vix ex deserunt torqu atos sea vide quo te summo nusqu.

Підпишіться на нас!

А ми триматимемо Вас в курсі останніх новин мистецтва