Як у Підвиноградові осіли роми і започаткували духовне життя

ЛітоглядЯк у Підвиноградові осіли роми і започаткували духовне життя

Як у Підвиноградові осіли роми і започаткували духовне життя

Поле пересіяти ще можна. А життя… Один раз живемо: ні переорати, ні пересіяти. Через те треба прокладати рівну життєву борозну й сіяти землю чистим, добірним зерном.

Юрій Мушкетик.

Ці слова прийшли на згадку, коли до рук взяла щойно видане у видавництві «Карпатська Вежа» тиражем 500 екземплярів історично-краєзнавче видання Данила Богара «Історія перших циган Підвиноградова».

Трохи про автора. Мав 18 років, коли Україна стала незалежною. Мінялися часи, суспільство, перебудовувалася країна. Щоб вижити, довелося частенько залишати ромську общину і виїжджати на заробітки в східні області України та у сусідню Росію. Між людьми пізнавав життя, набирався досвіду і мудрості, вчився розуміти співбесідників. Потяг до знань дозволив закінчити духовну семінарію. В 1991-му став баптистом. Мав свій прихід, повагу і визнання своїх прихожан, але незримо тягнуло у рідні Карпати, приміське село Підвиноградів, де його родові корені, де проживала велика ромська сім’я Богарів.

У квітні 2018-го заснував благодійну організацію «Фонд милосердя до ближнього». Його задум підтримала Закарпатська обласна рада і це підняло престиж його організації, послугами якої стали користуватися переважна більшість ромського населення, які мали особливу потребу в цій підтримці.

Не покоїла одна думка: вивчити родословну свого етносу, який із кочівного способу життя перейшов на осілий. Почав збирати архівні матеріали, всі доступні фотографії, записувати спогади старожилів свого табору. Зараз чисельність ромів у Підвиноградові перевалила за 3 тисячі чоловік. Мають свою амбулаторію, свою школу, просторий молитовний дім, який відвідує близько семиста чоловік…

Тепер про саму історію перших циган Підвиноградова. У далеких 1725-их роках кочівники мандрували по Європі. Зупинялися, де застала ніч. На життя заробляли як уміли і могли: крали коней, кували залізо, працювали з металом, міняли одяг на хліб, жінки гадали на картах, дітвора жебракувала… Між цими ромами був і його прадід. Дивне мав ім’я Колонча. Коли отримав повістку до війська, вирішив утікати з Румунії. Сів на коня і помчав, куди очі глядять. Де його заставала ніч, там і ночував. Так він добрався до місцевості, де зараз знаходиться село Підвиноградів. Виснажений довгою дорогою, прив’язав коня до дерева, а сам приліг на землю і поринув у сон.

На світанку проснувся від того, що хтось потормосив його кнутом. Побачив багатого молодого наїзника, який зневажливо запитав його, що тут поробляє. Ром відповів, що в цьому горішнику відпочиває.

– Це мої землі, – нагадав йому граф і порадив по скоріше звідси зникнути. Колонча мовчки підвівся, уважно вивчив поважного господаря, з бокової кишені дістав свою курильну люльку, припалив її  смачно затягнувся димком. Граф оцінив цю унікальну люльку, поцікавився звідки в нього вона і запропонував сторгуватися. Був згодний на все лиш би виторгувати від рома цю неймовірно цінну річ. Він запропонував зайді заглянути до нього, перекусити і ром погодився. Дорогою перекинулись кількома словами і невдовзі в’їхали в графське помістя. Слуга перебрав вуздечку коня і отримав наказ господаря добре нагодувати молодого рома.

Довго вмовляв граф цигана продати люльку. Нарешті запропонував варіант, що виділить йому той наділ землі, де цієї ночі ночував і там собі побудує дім і заживе, як всі люди.

Задумався Колонча: у нього красуня-дружина Варвара, семеро синів: Йовжі, Кало, Бабанда, Молку, Шандрі, Полі та Туло і донька-красуня Кейжа.

У просторій приймальні дружина графа дістала папір, чорнильницю і перо, і, час від часу ковтаючи запашну каву, почала писати документ. Коли вдарили по руках, Колонча забрав своє посвідчення на землю, а граф перебрав курильну люльку та кишеньковий рідкісний годинник, якими не міг налюбуватися.

У графа Мікловша Горвата був брат Вільмош. Змалку між собою ворогували. Мікловш задоволено потер руки: добряче насолить брату, підсуне йому циган-сусідів. Колонча ж пустився в далеку дорогу і незабаром привіз свою сім’ю на нове місце проживання. За літо з саману звели два добротних будинки і незабаром з кібітки переселилися в щойно збудоване житло. Було це в 1726-му. Час ішов. Підростали діти, стали обзаводитися сім’ями, розбудовуватись. Так появилася перша вулиця новоселів-Богарів.

Збігло десь 30 років. З Угорщини кочівні цигани випадково набрели на це осіле поселення. Ігнату Фор кошу сподобалася молода вдова Гіска, яка мала двох донечок Юлішку і Ілонку. Чоловік проявив себе в роботі, став виготовляти бляшані вироби. Скромний, уважний, працьовитий він прижився в новій спільноті і Гіска оцінила його як чоловіка, дала згоду стати його дружиною. У новій сімї Форкошів народилося ще п’ятеро синів Йовжі, Петеш, Катю, Йоні і Дюла. Так почалася родослівня другої вітки під виноградівських ромів Форкошів. Ігнат дуже любив свою сім’ю, але непокоїла думка, що троє малолітніх його дітей Лоці, Золі і донька Юлька ростуть у приюті, бо молода його перша дружина померла від невиліковного тифу і він змушений був залишити дітей, щоб підзаробити грошей, а згодом забрати їх. Чоловік признався Гісці у своїм проступку. Мудра жінка зважилася усиновити трьох його дітей і повністю об’єднати в єдину родину. Донині у Підвиноградові сім’ї Форкошів вважають прибульцями. Головне, що з обох сторін молодь закохувалася і заводила змішані шлюби. Це не заважало їм бути щасливими і підтримувати свої родинні звичаї та традиції.

У 90-х роках минулого століття з селища міського типу Королева зачастили роми, які почали знайомити осілих підвиноградівців з основами святого Євангелія, роз’яснювати біблійні притчі, чим відкрили дорогу до християнського життя. Через рік у водах Тиси 84 бажаючих ромів прийняли хрещення. Так почалася історія духовного відродження місцевих мешканців, які в короткий час збудували свій молитовний дім, прилучили дітей до своєї віри, яка стала основою їхнього подальшого життя.

Марія КОНКІНА

Я нікому не віддам твою весну, край зелений і незайману красу, дикий ліс, квітучий яблуневий сад, тиху велич переплетених Карпат! Україна - моя радість і журба, моя тиха, віком стомлена сльоза. Ми разом з тобою будемо завжди, моя пісне, білим голубом лети... Люблю дітей за їх наполегливість, неупередженість та щирість...

Залишити відповідь

c

Lorem ipsum dolor sit amet, unum adhuc graece mea ad. Pri odio quas insolens ne, et mea quem deserunt. Vix ex deserunt torqu atos sea vide quo te summo nusqu.

Підпишіться на нас!

А ми триматимемо Вас в курсі останніх новин мистецтва