За чашкою кави з Іриною Іжганайтіс та Ольгою Гал

Інтерв'юЗа чашкою кави з Іриною Іжганайтіс та Ольгою Гал

За чашкою кави з Іриною Іжганайтіс та Ольгою Гал

 «Виноградівські пацьорки або мистецтво на мамочках»

Це вже в процесі нашої розмови усміхаючись зауважили дівчата. І зовсім нічого дивного, що замість того аби сходити в салон краси зайвий раз, чи зайнятись, як зараз модно казати, шопінгом, жіночки бавляться пацьорками.

 Але мені вистачає часу і на це – каже Ірина, – а взагалі  працюю я по ночам, сім’я не страждає.

– Ага. То сім’я може й ні, але чоловік – так. (Ірина сміється).

– На нього також мене вистачає…

Вона геть по глибоким ночам це робить – зауважує підтримуючи жарти Оля.

– Скажіть, Ірина, насправді ваш чоловік з ентузіазмом сприймає таку незвичну забаву дружини?

– Так. Він мене у всьому підтримує (говорить вдоволено ), от сьогодні, наприклад, підвіз усе що треба, допоміг розгорнути ярмарку…

– Я так розумію, він і є головним спонсором?

– Звичайно, Альберт підтримує  ще й фінансово.

– З чого все почалось?

– З фестивалю народних умільців, що проходив у Виноградові минулого літа.

«Пацьорки  стали таким собі наслідком цього фестивалю, – зауважує Оля та продовжує, – я працюю методистом у відділі культури, тож моєю роботою і є виявлення творчих людей, пропаганда їх діяльності, сприяння в розвитку. Та я б ніколи не взяла на себе таку відповідальність, як Ірина»…

– Так. Це все вона – каже Ірина, –  саме вона  зібрала людей.

Дівчата, здається, з захопленням почали обмінюватись думками одна з одною –  а як це було. Мені залишилось тільки слухати та запам’ятовувати.

Ірина: Нашою метою є піднімати рівень творчості Виноградова –  активізувати декоративно-прикладне мистецтво.

Оля: Саме декоративно-прикладне, бо художня діяльність  у нашому місті більш-менш представлена. Тож створення  громадської організації, як найкращий варіант в популяризації одного із видів художньої діяльності твори якого поєднують естетичні та практичні якості. Адже ми створюємо речі, що мають практичний вжиток і разом з тим є предметом насолоди. От, Ірина працює в стилі канзаші.

Ірина: Канзаші – це виготовлення прикрас для волосся із атласних стрічок. Я пам’ятаю, як моєму сину на день народження подарували торт із підгузків, він був перев’язаний  стрічкою. Саме ця стрічка перетворилась на мій перший виріб, що звісно стала подарунком для   власниці подарунка.

Оля: Весь парадокс у тому, що вона робить усілякі там шпильочки, заколочки… для дівчаток, а  виховує двох синів.

Ірина: Так. Старшенький, якому  буде шість у липні,  може просто подивитись, навіть сказати, що гарно, а молодшенький має два рочки,  часом приміряє.

Оля: І взагалі Ірина за освітою бухгалтер, причому конкретний бухгалтер.

Ірина: До декрету працювала в ТОВ «АВЕ Виноградів». Маю ще рік декретної відпустки, чи повернусь на робоче місце, поки не думаю.

Оля: Організація була створена 31 Березня, буквально недавно. Я ще сміялася, адже майже перше квітня, такий собі жарт. Та зараз ГО «Виноградівські Пацьорки» офіційно зареєстрована тож має підстави не тільки існувати офіційно, а діяти реально. І я з певністю можу сказати, особисто від себе  з огляду на більший досвід, адже після інституту майже 15 років «витоптую місце під творчим сонцем»  Виноградівщини – від своєї праці  дійсно отримую задоволення. Оглядаючись на всі буденні негаразди оте самоствердження себе, як особистості втілює найкращі миті в житті. І той процес ліплення, бо я за фахом художній кераміст, перетворив мою квартиру на майстерню: весь процес  роботи проходить вдома, тільки глину мені копають в Оноці. Звичайно, цей нелегкий досвід трішки перепалив у мені рвучкість, а от Ірина молодша, енергійна, тому  й з таким завзяттям взялася  до створення організації. А я їй чим зможу допоможу.

Ірина: Моїм основним завданням є створити  для людей  майданчик, що дозволить певною мірою реалізувати свій творчий потенціал. І нехай учасників ярмарку поки не багато, але всі вони дуже задоволені, бо ярмарка є рекламною кампанією, що впроваджує в суспільство найкращі традиції майстерності в різних стилях-техніках: канзаш, кераміка, глина, гачкування, соломка, розпис, малюнок на камені, солоне тісто. І ми сподіваємось, що нас ставатиме все більше. Особливої підтримки від влади не очікуємо, принаймні хочеться аби влада звернула увагу на те, що Виноградівщина багата на творчі особистості. Власне, проводити ярмарку в пасажі дозволила мілька рада. Є проблема з матеріалом,  у нас нереально закупити фурнітуру, все  проходить через інтернет. З Інтернета все й почалось. Якось я випадково натрапила на готовий виріб у стилі канзаш, мені неймовірно сподобалось, почала шукати інформацію і потихеньку це переросло у хобі… Хотілося б звернути велику увагу на нашу інет-сторінку, де представлені  каталоги робіт тай є найбільш повна інформація діяльності організації, вона так і називається «Виноградівські пацьорки».

Дівчата наговорили вже стільки, що в моїй голові все переплуталось, але каламбур цей приємний і такий знайомий творчий процес, бо й сама живу творчістю. Тому дякую своїм співрозмовницям  за добротну розмову так по-жіночому легку і невимушену, сповнену усмішок і дрібних  життєвих деталей, та йду.

А Вас, запрошую на ярмарку кожну суботу Червня від 9 до 15 год. к.ч., в пассажі  між вулицями Шевченка та Миру. Тут цікаво, захопливо, весело, можна не тільки подивитись, а й придбати  унікальний виріб ручної роботи. Приходьте. Більше того, кожний проданий виріб бере участь у щотижневому розіграші. Адже з власного досвіду знаю – для митця дуже важливо аби його сприйняв оточуючий світ, і найперше цим світом  є не далекі українські туристи, а мешканці тої місцевості де ти народився та твориш. Тому  підтримаймо один одного. 

Світлана Кедик

Народилася 24 січня 1981 року поблизу міста Виноградів) – українська письменниця, авторка поезій з вишуканим присмаком еротизму, філософських есе та прозових творів, казок для дітей. Дипломантка конкурсу Коронація слова 2011 в номінації «Романи» за збірку казок “Зірочка”. Лауреатка “Сорочої премії” ім. Петра Сороки (2021) в номінації “Денникова проза” за книгу “Етимологія щастя” Засновниця та редакторка культурно-мистецького інет-видання “Виноградівські Вогні”. Авторка книжок: «Світ Добра» (Карпатська вежа», 2012); «Етимологія щастя» («Український пріоритет», 2020); Співавторка: «Трикутник» («Лілія», 2017)

Залишити відповідь

c

Lorem ipsum dolor sit amet, unum adhuc graece mea ad. Pri odio quas insolens ne, et mea quem deserunt. Vix ex deserunt torqu atos sea vide quo te summo nusqu.

Підпишіться на нас!

А ми триматимемо Вас в курсі останніх новин мистецтва