За чашкою кави з Надією Любка

ОсобистостіЗа чашкою кави з Надією Любка

За чашкою кави з Надією Любка

…Ви бачили, як море фосфорить?

І на доріжці місячній так хочеться погратись.

Не бачили? Мені вас трохи жаль…

Бо те, що втрачене, не може повертатись…

Дивні етюди  людської душі – у ній ховається жінка. Жінка, яка благословляє життя. Благословляє своєю  щирою усмішкою, співочим словом. І як би я не намагалася  задавати питання, вона чогось  попередньо стирала усе зайве і  тоді я  просто слухала. Здається, Виноградів потроху має звикати до дивакуватих людей, котрі сидячи у звичайному кафе, на терасі читають поезію, чи то співають авторську пісню.

Що ж, це саме вона – та, яка «…безмежним щастям, як добром, яким наповнена по вінця, спішить ділитись…»; та, яка закликає «ходою до Бога ціною вищою за злата в проханні – не покидай ти нас любове… сквозь осени серебрянные нити». І варто тільки взяти до рук її книгу, як навколишній гамір зникає, ти потрапляєш в ілюзорний спокій затаєний, затишений  десь у глибині підсвідомості.  Але варто її послухати, бо вона ті вірші дивним чином уміє читати.

«Я про поезію нічого не знала, та й не намагалась вивчати. Тільки з часом  зрозуміла  послідовність власних думок, котрі стали будувати рядочки  найперших віршів. Ніколи не задумувалась над римою… Я лише передаю емоційний сплеск того світу, котрий дано мені відчути, а через мене  – іншим, адже добре розумію, що це не я така, ці думки просто крізь мене проходять і моїм завданням є їх записати та понести до людей. Можливо це  певний підсвідомий рівень розуміння світу цього за допомогою якого хочеться все вирівняти…»

Уродженка с.Олешник –  Надієя Михайлівна Любка. Закінчила Мукачівське педагогічне училище, а згодом Запорізький педагогічний інститут.  Працювала за фахом в дитячих садочках та школах. Зараз проживає у Сичаві. Окрім того, що вона  мама, Надія Михайлівна, ще й бабуся, більше того – бабуся, котра пише вірші, співає пісні, та займається  в стилі Канзаші. Останнє заняття зумовлює письмовою паузою. І зовсім не боїться, того, що вже  не буде писати, бо вважає: «Якщо Бог мені дав талан, то це на завжди, я відчуваю, що творчий Ангел  поруч.»

Писати почала на пенсії. І сьогодні той заслужений відпочинок вона активно втілює у творчості. Звісно, засмучена, що більшість людей, літературою не цікавляться. Та розуміє: в людському житті є багато буденних чинників, котрі зумовлюють інакші інтереси. І це її не засмучує, вона пише, вона читає, вона співає…

На разі, Надія Михайлівна є автором збірок віршів «Благословляю я життя» (2008р.) та  «Під священним покровом» (2012р.);

має  пісенні збірки «Повір в любов», «Срібний передзвін»; 

стала переможцем конкурсу поетів-аматорів Одещини «Осінь у Бірзулі» у номінації «Вірші, покладені на музику» за пісню «Вечірній порт»;

є  Лауреатом I ступеню літературного конкурсу «Ми майбутнє твоє, Україно» у номінації «поезія» в м.Южному (2011р.).

А нещодавно вийшла третя збірка  поезій « Я скрипкою вашою стану».

Мені хочеться зачепити ті струни і нехай часом вони забринять тугою за долю рідної України крізь плин років та поглядом Закарпатки, яка вимолює Бога на Сході. Просто, нині час такий – аби не чути свист куль, я буду співати….

Я слышу зов веков, как будто с поднебесья,

Доносится  ко мне, предупреждая нас:

«Опомнитесь! О, люди! Жизнью дорожите…

Цените Божий дар!» – взывает этот глас…

Світлана КЕДИК

Народилася 24 січня 1981 року поблизу міста Виноградів) – українська письменниця, авторка поезій з вишуканим присмаком еротизму, філософських есе та прозових творів, казок для дітей. Дипломантка конкурсу Коронація слова 2011 в номінації «Романи» за збірку казок “Зірочка”. Лауреатка “Сорочої премії” ім. Петра Сороки (2021) в номінації “Денникова проза” за книгу “Етимологія щастя” Засновниця та редакторка культурно-мистецького інет-видання “Виноградівські Вогні”. Авторка книжок: «Світ Добра» (Карпатська вежа», 2012); «Етимологія щастя» («Український пріоритет», 2020); Співавторка: «Трикутник» («Лілія», 2017)

Залишити відповідь

c

Lorem ipsum dolor sit amet, unum adhuc graece mea ad. Pri odio quas insolens ne, et mea quem deserunt. Vix ex deserunt torqu atos sea vide quo te summo nusqu.

Підпишіться на нас!

А ми триматимемо Вас в курсі останніх новин мистецтва