Не їжа творить Людину…

Інтерв'юНе їжа творить Людину…

Не їжа творить Людину…

Сучасний світ уже нікого нічим не здивує. Інновації у різних галузях будують новий ритм життєдіяльності людини. Очевидно, що прогрес таки має силу змінювати людей та світ навколо них. А як же зі світом всередині людини, тим, що формує її, як особистість!?

«Не дивлячись на те, що людина створена по подобі та образу Бога, людська багатовимірність виліплює з кожного із нас індивід, особистість, яка ідентична своєму творцю – собі. Бо особистісне «Я» диктує світ душевного стану, стиль та образ згідно якого живеш», – зауважила в розмові Світлана КЕДИК – жінка, про яку йтиме мова далі. Чим же вона заслуговує нашої уваги, спитаєте ви. І я відповім – а, нічим, окрім того, що є людиною, звичайною мешканкою Виноградова, дружиною, мамою, дочкою, сестрою… А ще вона є засновником та редактором культурно-мистецького інтернет-видання «Виноградівські Вогні» та творчою ососбистістю. У 2012 році вийшла друком її книга жіночих одкровень  «Світ Добра», а 2013-го цей твір був інсценізований. Друкувалася в альманахах та журналах, є дипломантом Міжнародного конкурсу «Коронація слова» (2011р.). У її творчому доробку психологічний роман «Щоденник Святої Грішниці», цикл поезій у прозі «Думки заміжньої жінки», казка «Перше кохання» (для дітей середнього шкільного віку), Світлана Кедик співавторка разом із Зденою Тесличко та Валентиною Костьо поетичної збірки «Трикутник», що нещодавно вийшла з друку.

Та є одна деталь, яка вирізняє її з-поміж інших, – впродовж 10-ти років Світлана не вживає в їжу м’яса, риби та морепродуктів. Згідно статистики одна шоста населення світу є вегетаріанцями. З кожним роком число таких людей зростає. У чому ж причина відмови людей від вживання м’яса? У кожного вони свої: чи то релігійні переконання, чи то етичні, чи економічні…, можливо, збереження чи покращення здоров’я.

– Світлано Василівно, розкажіть нашим читачам коротенько про себе.

– Я народилася в селі Букове. За першою освітою – товарознавець-експерт у митній справі, а за другою – спеціаліст з інформаційної, бібліотечної та архівної справи. Наразі працюю провідним бібліотекарем у Виноградівській центральній районній бібліотеці. До моїх посадових обов’язків входить організація культурно-просвітницьких заходів. Це робота з різним категоріями населення. А взагалі культурною програмою, особливо молодь, сьогодні важко здивувати. Більше того, враховуючи вимоги сучасного світу. Тому творча робота вимагає відповідної поведінкової тактики. Часом виходить, інколи – не дуже, але, звісно, хотілося б, аби культурне життя нашого міста та району загалом, набувало все більших елементів, тих,  що здатні задовольнити інтелектуальні потреби людей.

– То по-Вашому, інтелект – це потреба людини?

– Звичайно. Це клопітка робота над собою щомиті.

Ви ж не читаєте щомиті літературу або що…?

– Але щомиті розумію ситуацію, у якій перебуваю, щомиті аналізую поставлені завдання, аналізую незупинний потік інформації… так само, як будь-яка інша людина.

– Певно, саме аналіз життєвих тенденцій в цілому, став причиною Вашої відмови від вживання м’яса, риби та морепродуктів?

– Можливо.

– Хіба може бути така скромна відповідь від людини, яка є автором щонайменше однієї книги?

– Може. (усміхається).

– Добре. А у Вашій сім’ї всі вегетаріанці?

– Ні. Тільки я одна така.

Це означає, що Ви для них готуєте м’ясо?

– Так.

– Тоді, суто жіноче питання: хіба під час приготування Ви його не куштуєте?

– Ні. Я своїм завжди кажу – не подобається, то не їжте. А якщо чесно, то майже 20 років практики на кухні дозволяють мені визначати стан готовності їжі та смакові якості без куштування.

– Як до Вашого рішення ставляться близькі?

– З повагою. Але хвилюються за моє здоров’я.

– До речі, як Ваше здоров’я? 

– Дякую. Добре. Скарг не маю, окрім того, що час від часу, як у всіх нормальних людей у мене буває мігрень, інколи сезонна застуда. А взагалі – я здорова, навіть лікар, коли кров здавала під час щорічного медогляду, подивилась на мене та сказала: «Ви гарно виглядаєте, нащо вам той аналіз».

– Але все ж таки, що змушує людину, яка виросла в селі, де стіл був завжди багатий на м’ясні вироби, зробити поворот у вподобанні їжі та відмовитись від м’яса назавжди?

– А я не казала, що це назавжди. Це тимчасово. Хто його знає, можливо, тимчасовість буде розміром у моє життя, бо відмова від м’яса – це стан, у якому зараз перебуваю, це спосіб, згідно якого живу, це свідомий вибір не через щось чи когось, а потреба, саме потреба інтелектуального розвитку, що визначив власні пріоритети людськості. Ось вам і відповідь.

Є якісь певні харчові замінники м’яса, що ви вживаєте?

– Я над цим не замислююсь. Їм усе те, що їла впродовж життя тільки без м’яса, риби та морепродуктів. Звісно, в раціоні фрукти, овочі, молоко, яйця. Зимою, як усі українці, люблю мариновані та солені огірки, гриби, помідори… квашену капусту. Нічого надзвичайного. Немає нічого особливого в  тому, що я не їм м’яса, особливо інше – це мій свідомий вибір, який може зробити кожна людина. Сьогодні, думаю, вже нікого не подивуєш вегетаріанством. Мене багато людей запитує: чому ти не їси м’ясо? Мої пояснення їм не зрозумілі, тому кажу просто – не люблю м’яса. Мені вдосталь доводили, що  без тваринного білка я не зможу жити повноцінним життям. Як бачите, живу. Бо його повноцінність визначає не їжа, яку споживаю, а люди, які мене оточують, ті, які люблять мене такою, яка я є, ні за що просто так. Ті, котрим я присвячую своє життя. Зрештою, людина живе не для того, щоб їсти, а їсть для того, щоб жити.

Вже розпочався Різдвяний піст. Що Ви можете порадити людям, які вирішили його дотримуватись і тим, які з певних причин цього не робитимуть?

–Як я вже казала, не їжа творить людину. Якщо той хто прагне постити фізично, готовий до цього духовно – удачі. В інакшому випадку піст немає сенсу. Тих, хто не постить, ані будь-якому священику, ані мені, ані іншим  судити зась, бо це особистий вибір, пов’язаний не з банальною відмовою від м’яса та риби, а з глибинним почуттям віри у те, чого ти прагнеш, що робиш. Взагалі поняття релігії дуже суб’єктивне і надто особистісне, я би сказала це інтимна частина життя відносин людини і Бога, вірніше пошуку Бога в собі. А якщо простіше: не хочете їсти м’ясо – не їжте; хочете бути щасливими – будьте; хочете любити – любіть та даруйте радість оточуючим вас людям. Це принесе світу і вам більше користі…

Ви вірите, що світ прекрасний?

– Звичайно. Але разом з тим розумію, що він жорстокий. Чим більше у світі вегетаріанців, тобто людей схильних відчувати милосердя до ЖИТТЯ, яке створив Бог, як і людину не задля смерті, а для Вічності, тим він стає прекраснішим. І зовсім не парадокс, що світ ззовні і світ всередині себе творить ніхто інший, як кожна окремо взята людина. Немає нічого особливого в тому, що я не їм м’яса, особливо інше – це мій свідомий вибір, який може зробити кожен.

Любов ТОКАЧ

Журналістка. Подобається ловити життя на фотокамеру. А якщо чесно – з математикою і хімією… не склалося.

Залишити відповідь

c

Lorem ipsum dolor sit amet, unum adhuc graece mea ad. Pri odio quas insolens ne, et mea quem deserunt. Vix ex deserunt torqu atos sea vide quo te summo nusqu.

Підпишіться на нас!

А ми триматимемо Вас в курсі останніх новин мистецтва