Відомі постаті Виноградівщини. Березень

ОсобистостіВідомі постаті Виноградівщини. Березень

Відомі постаті Виноградівщини. Березень

Березень 2020-го символізує народження доктора біологічних наук Федора Юрійовича Палфія,  доктора   педагогічних наук Октавії Йосипівни Фізеші та архієпископа Олександра Івановича Бабинця.

95 річниця Федора Палфія припадає на 3 березневий день. Уродженець с.м.т. Королево далекого 1925 року.

Згідно життєвої хронології: навчання в Львівському  зооветеринарному інституті, згодом в аспірантурі за спеціальністю «Біохімія» Інституту агробіології АН УРСР, захист кандидатської та докторської дисертацій;

робота в якості головного ветеринарного лікара, старшого наукового співробітника, завідувача лабораторії та кафедри хімії  Львівської академії ветеринарної медицини.

Звання професора отримав у 1966 року.

Звання заслуженого діяча наук України присвоєно у 1983 р.

Під керівництвом академіка Федора Палфія підготовлено 8 докторів та понад 120 кандидатів наук. Основні напрямки наукової діяльності знайшли своє відображення більш як у 400-х наукових працях.

Помер Палфій Федір Юрійович 31 грудня 1996 року.

24-й день березня 1975-го дарує народження доктора   педагогічних наук, професора, авторки понад 90 наукових та навчально-методичних праць, підручників, посібників  і 2 монографій Октавії Йосипівни Фізеші.

Народилася в Мукачеві, навчалась у Виноградівській середній школі №8, згодом  вступила до Мукачівського педагогічного училища, по закінченні отримала кваліфікацію «Вчитель початкових класів». Кваліфікацію «Філолог, викладач української мови і літератури» здобула в Ужгородському державному університеті. Завершила навчальні роки аспірантурою за спеціальністю «Загальна педагогіка та історія педагогіки», захистом кандидатської  та докторської дисертацій.

Певний час працювала на посаді доцента кафедри соціальної роботи філії ВНЗ «Відкритий міжнародний університет розвитку людини «Україна» в м. Хуст  а також на посаді декана педагогічного факультету Мукачівського державного університету.

Сьогодні працює на посаді професора кафедри педагогіки дошкільної та початкової освіти.

«Для мене є надзвичайно важливим, це те, що свій шлях я розпочала з посади вчителя початкових класів Виноградівської ЗОШ І-ІІІ ступенів номер 4» – зауважує в приватній розмові ювілярка.

27 березня 95 річниця від дня народження Олександра Івановича Бабинця, який народився в селі Підвиноградів та має сан архієпископа.

Спочатку навчання в початковій школі в рідному селі, далі у чотирирічній школі Виноградова, згодом у Московській духовній академії.

1942-го став послушником спочатку  Бедевлянського Іоанно-Предтечевського скиту, а потім Ізького Свято-Миколаївського монастиря. Через кілька років  був пострижений у чернецтво з ім’ям  Савва, невдовзі  возведений у сан іеродіакона, а далі рукоположений в ієромонаха. Служив настоятелем в селах Сокирниця,   Бодов, Бодов, Успенського приходу у Виноградові, ніс послуг на приході в селі Тросник.

В свій час керував Чернівецькою, Буковинською та Мукачівсько-Ужгородською єпархіями.

Через погіршення здоров’я, за проханням до Священного Синоду, переведений на Полтавську кафедру.

За ревне служіння Церкві христовій єп. Савва в 1989 р. був визнаний сану архієпископа, а потім нагороджений орденом Св. Рівноапостольського князя Володимира 11 ступеня.

25 лютого 1922 р. після Божественної літургії в Харківському кафедральному соборі архієпископ Савва раптово помер. 28 лютого він був похований на монастирському кладовищі рідного Ізького Свято-Миколаївського монастиря.

Підготувала  Світлана КЕДИК

Народилася 24 січня 1981 року поблизу міста Виноградів) – українська письменниця, авторка поезій з вишуканим присмаком еротизму, філософських есе та прозових творів, казок для дітей. Дипломантка конкурсу Коронація слова 2011 в номінації «Романи» за збірку казок “Зірочка”. Лауреатка “Сорочої премії” ім. Петра Сороки (2021) в номінації “Денникова проза” за книгу “Етимологія щастя” Засновниця та редакторка культурно-мистецького інет-видання “Виноградівські Вогні”. Авторка книжок: «Світ Добра» (Карпатська вежа», 2012); «Етимологія щастя» («Український пріоритет», 2020); Співавторка: «Трикутник» («Лілія», 2017)

Залишити відповідь

c

Lorem ipsum dolor sit amet, unum adhuc graece mea ad. Pri odio quas insolens ne, et mea quem deserunt. Vix ex deserunt torqu atos sea vide quo te summo nusqu.

Підпишіться на нас!

А ми триматимемо Вас в курсі останніх новин мистецтва