Севастополь – Закарпаття. Між нами, мила, цілий світ

ОсобистостіСевастополь – Закарпаття. Між нами, мила, цілий світ

Севастополь – Закарпаття. Між нами, мила, цілий світ

…Де Севастополь? Де Закарпаття? Це Україна – два крила,

Хіба, щось може стати всупереч тому, що судилось?

Якщо судилось покохати і серце гаряче забилось,

То неважливою є відстань, не важливо хто ми є…

Не треба думок гадать багато, нам час рушати у політ,

Севастополь – Закарпаття. Між нами, мила, цілий світ… 

На противагу факту війни, прибираючи аргументи болю та відчаю серце б’ється. Його ритм  то є окреме поле бою за визначення долі, що вбачаєш в очах людини, яка покладає на тебе надію.

«Все що я можу  і хочу для неї зробити – любити її»

 Усміхнено розповідає «поганий хлопець», який бореться зі злом.

Так зване АТО нищівною силою розкололо життя українців на  «до», «під час» і «після».

Для когось війна так і не настала, хтось отримав визначений кінець, а дехто воює щомиті. І тільки психологія історії  розкладе  вирішальні тези у боротьбі з собою, бо кожен військовослужбовець  повертається додому інакшим. Часом, інакшість вибирає безжальні критерії існування у мирному житті. Часом, чоловік замолює мужність, інколи – вбиває  те, що по суті вбити неможливо. Коли суть кримезною постаттю повоєнних фігур витоптує стежки у свідомості диктуючи надреальність поствоєнного синдрому…

Він взяв повістку та пішов до місцевого військомату. Мати його не зрозуміла, засудила, обурилась – інстинкт. Але вже згодом, в пориві  вдоволеної гордості за сина казала:

«Дивись, аби твої солдати повернулись додому, до своїх батьків, діточок, дружин… цілими та неушкодженими»

«Вождь» – його позивний. До речі, позивні,  хлопці отримують  в процесі визначення особистості, такий собі тест-драйв на завзятість в новітній історії України.  Поле вивчення – війна. Експонати – пересічні українці, які одного дня виявили в собі мужність захищати державу від агресора.

«В Майданних подіях я не приймав участь. Так вийшло, що цей період став для мене визначенням ролі чоловіка у власній сім’ї – не склалося. Період розлучення задекларував слабкість та небажання жити» 

Пригадує в розмові мій співбесідник Євген, той самий «поганий хлопець».

Дивно, але в пошуках життя прямує на війну.  А там побачив усе…

«Насправді, там не має часу боятись за своє життя, бо є потреба відповідати за життя тих, хто поруч тебе» 

 Каже Євген.

Й поготів, не хоче згадувати політику й політиків, які для захисників Вітчизни, там на передовій,  давно втратили вагомість. Бо їх пріоритетами є власна усвідомленість – будь-якою ціною зупинити агресора, сповідуючи девіз – хто, як не ми!? Ось і вся людська стратегія, бо військової, за словами Євгена,  головнокомандування не має.

Запас воєнних вражень, невдовзі, чоловік  повезе з собою додому  у першій же відпустці.

«Пам’ятаю, нас відпустили, але не виплатили…  Зашарпані ми почали шукати способи бодай на кілька днів потрапити на територію миру. Потяг Харків-Львів став моїм перевізником перетнувши лінію війни  та  лінію долі.

Вона просто сиділа у вагоні одна і сумно дивилась навколо.  А я, знаєте, не люблю, коли вродливі дівчата сумують, той підсів до неї залицятись».

“Швидкоплинність часу розвела нас, залишивши в пам’яті апарату тільки номер телефону та блиск у очах. А вже за кілька днів я не всидів вдома – поїхав до неї в Хмельницький”.

Дівчина зі світлим ім’ям Світлана, впродовж років веде свою власну  боротьбу за виживання, вимолюючи в Бога сили пережити ще один день. Власне, у Хмельницький із Севастополя її привела дорога до храму, тож на запрошення подруги та з її допомогою, молода жінка  вирішила віднайти ліки перед своєю недугою в молитві.

«А він розказував вам, що я сіла у візок?» – тихо спитала.

Казав – ніяково відповідаю.

«Це було важко, було важко усвідомити власну безпомічність…. але нічого, справляюсь. Спочатку охоплює страх, підсвідома істерика, а далі звикаєш до статусу – інвалід»

Продовжує Світлана

Кілька місяців знайомства, лічені  години проведені разом, бажання одружитись, ротація,  очікування на повернення з війни. А далі… а далі вони у купочці сидять на м’якому кріслі, він читає їй вірші, а вона горнеться до нього у батьківській хаті – «Севастополь – Закарпаття. Між нами, мила, цілий світ»

Нарешті розумію – між ними світ сповнений віри в закінчення війни, що їх об’єднала; надії на особисту перемогу перед недугою Світлани і наївне, маленьке, але дуже значуще бажання – народити  спільне дитятко.

Вже через кілька днів від нашої зустрічі, він знову поїде до Харкова на лікування – проблема з ногою, від суті якої залежатиме чи він повернеться додому, чи  в АТО. А вона, в якості нареченої, пильнуватиме чергу на реєстрацію шлюбу й чекатиме його.

До зустрічі з Світланою, Євген мав намір продовжити службу на контрактній основі. Проте, сильна духом дівчина з неймовірним запалом позитиву, жаги до самоствердження розбудила в чоловікові і довела, що людина варта життя за будь-яких обставин, а наше завдання вибудовувати ті обставини так, аби почувати себе щасливими.

Світлана за фахом психолог. А для Євгена – такий собі «рятувальний круг», який своєю присутністю не дав йому потонути в реаліях жорстокої війни. Й зовсім не дивно, що чоловік бере на себе неймовірну відповідальність – опіку над  жінкою з обмеженими фізичними можливостями. На мову сердечності це перекладається так – я її люблю  і зроблю все для того аби вона була щасливою. І навіть материнське серце майбутньої тещі Євгена, з довірою відпускає доньку на Закарпаття, чи не в саме лігво бандерівців… Така вона перемога здорового глузду та повернення Криму в склад України і творять її не генерали, не політики, а звичайні українці.

Ось так,  знімаючи камуфляжну форму бійця Національної Гвардії перед нами відкривається сильна особистість та творча натура поета Євгена Гріна з невеликого села  Тросник, що  на Виноградівщині Закарпатської області. Євген саме зараз готує до друку збірку поезій «Пісенька дощу», на черзі вірші  з АТО. До слова, комп’ютерне оформлення підготувала його обраниця, яка до цього часу українською мовою не те, що не користувалась в розмові, а взагалі не знала. Позаяк, в продовж понад 20-ти років незалежності України в Севастополі українську мову не вивчали.

Полишаючи скромну кімнату, з інтер’єром від бійця-патріота, який на стінку повісив прапор України з підписами побратимів, цілую усміхнену жінку та виходжу. Ловлю її погляд вже за люстерком дверей та подумки кажу: Ти сильна. Все буде добре.

І якось мимоволі вимовляється до Євгена – бережи її.

Й не сумнівайся – відказує.

Дорогою додому розгортаю сюжет майбутньої статті – не виходить, надто емоційно…  Попри притуплений гул автомобільного мотору чую голос Світлани:

«Якось я передала подругою записку аби повезла до Стіни плачу з  бажанням – Господи, дай мне пожалуйста человека, который будет любить  меня так, как я его полюблю»

І поки медики не придумали, як вилікувати недугу Світлани,  позаяк впродовж років так і не спромоглись визначити діагноз (проблема з хребтом), жінка лікується любов’ю…

Світлана КЕДИК

Я знаю що таке війна

Я знаю, що таке війна,

Тепер я це чудово розумію,

Й скажу вам чесно, тільки лиш вона

Так підло розлучати рідних вміє.

У матері, як сина забере,

Чи чоловіка любого в дружини,

Так само й оком в бік й не поведе,

Як батька забирає у дитини.

І сльози тут ніяк не допоможуть –

Війна жорстока, й дуже-дуже зла,

Ніхто протистояти їй не може,

Й над нами просто тішиться вона.

Я бачив, як стояти важко хлоцям,

І день і ніч на лінії вогню.

І добре, коли вижити вдалося,

А не загинути у смертному бою.

Криваве місиво нераз іще насниться,

Як до сім’ї судилось повернутись…

Коли ж війна нарешті закінчиться!?

Коли дозволить в спокої забутись!?

Щоб в перше за ці довгі місяці,

Безтурботним сном всю ніч проспати,

А не стискать АК в своїй руці,

Й ніразу більше з нього не стріляти.

Закінчиться вона обов’язково,

Війна, як все інше не постійна,

Закінчиться вона, колись

І знову заживе у мирі Україна.

(Євген Грін)

Народилася 24 січня 1981 року поблизу міста Виноградів) – українська письменниця, авторка поезій з вишуканим присмаком еротизму, філософських есе та прозових творів, казок для дітей. Дипломантка конкурсу Коронація слова 2011 в номінації «Романи» за збірку казок “Зірочка”. Лауреатка “Сорочої премії” ім. Петра Сороки (2021) в номінації “Денникова проза” за книгу “Етимологія щастя” Засновниця та редакторка культурно-мистецького інет-видання “Виноградівські Вогні”. Авторка книжок: «Світ Добра» (Карпатська вежа», 2012); «Етимологія щастя» («Український пріоритет», 2020); Співавторка: «Трикутник» («Лілія», 2017)

Залишити відповідь

c

Lorem ipsum dolor sit amet, unum adhuc graece mea ad. Pri odio quas insolens ne, et mea quem deserunt. Vix ex deserunt torqu atos sea vide quo te summo nusqu.

Підпишіться на нас!

А ми триматимемо Вас в курсі останніх новин мистецтва