Зв’язок поколінь

ПодіїЗв’язок поколінь

Зв’язок поколінь

Зв’язок поколінь… що вкладено в ці слова … яке значення цього зв’язку…

10 жовтня 2019 року в «Galery», що в місті Виноградів до Дня художника відкрилася виставка живопису і графіки. Свої художні роботи презентували учителі і учні: Іван Гудачок, Маріанна Гаврило та Валерія Чука. «Зв’язок поколінь» – таку назву вибрано не випадково . Зв’язок поколінь очевидний у передачі досвіду учителя учневі… Тут є і взаємозв’язок, коли вчитель спонукає свого вихованця до творчої роботи, надихає, вчить бачити прекрасне і показує можливі варіанти передачі внутрішнього світу, пропонує шляхи для самовираження, а натомість учень своєю роботою, допитливістю та ростом мотивує вчителя до  нових пошуків у викладацькій діяльності та у творчій реалізації як художник. Водночас присутня гармонія у діалозі. Кожен працює індивідуально, проявляючи риси власної особистості. В той же час відчувається співзвучність один з одним в думках та діях.

На виставці представлено більше 90 робіт. Це живописні та переважно графічні роботи виконані в різному часовому просторі. Найстарший учасник виставки Іван Гудачок запропонував глядачеві цікаві динамічні роботи студентського періоду і трохи пізнішого часу.

В розмові з автором виринули цікаві випадки з життя художника. Ми розглядаємо експозицію, а Іван Гудачок в подумках знову поринає в бурхливе минуле: околиці міста Ужгород, де він навчався в Художньому училищі, портрети його знайомих, величні Карпати, а от і роботи уже шкільного вчителя с. Онок . Однак багато лишається несказаним. Іван Гудачок людина, яка в окулярах оптимізму реально дивиться на життя. Інакше і не виходить, адже в нього 40 років учительського стажу. «Найбільшою працею митця є робота з талановитими учнями», – каже Іван Іванович. З вдячністю та гордістю згадує він фундаторів закарпатської школи живопису Й.Бокшая та Ф.Манайла , котрі були консультантами в групі, де вчився юний Іван, викладачів по живопису – Ш.Петкі, по рисунку – П.Балла, історії мистецтв – О.Чернега, скульптурі –  І.Гарабко, різьби по дереву – В.Свида.

Друга учасниця виставки, учениця Івана Гудачка, Маріанна Гаврило, добре знайома з творчістю метрів закарпатської школи живопису, бо навчалась в тому ж закладі, але десятки років пізніше.

Тож в роботах відчувається естетичний і художній зв’язок. В представленому творчому доробку – натюрморти, міські пейзажі, портрети олівцем та аквареллю, графіка. Захоплення мисткинею творами народного мистецтва проявляється у створенні ляльки- мотанки та писанкарстві. Художниця вже має певні здобутки, але все одно знаходиться в творчому пошуку. Так само як і для Івана Гудачка робота з дітьми найбільша, найвагоміша і найцінніша робота, що займає величезний шмат життя Маріанни. І от саме викладацька робота з ученицею спонукали до створення виставки.

Отож третьою учасницею є Валерія Чука. Юна і перспективна художниця з творчими здібностями, які наполегливо розвиває. Зараз вона навчається у 10-му класі, та вже є випускницею Виноградівської ДШМ ім. Б. Бартока.

Валерія є неодноразовою переможницею художніх конкурсів у номінації «Графіка», саме цей напрям найбільше її цікавить і тут вона набула певної майстерності. Валерія багаторазова учасниця дитячих виставок школи та міста. Виставка «Зв’язок поколінь» стала для неї першою дорослою сходинкою в самостійній творчості. Молода мисткиня представила скрупульозно пророблені графічні роботи. Їй підкорились пастель, гуаш, гелева ручка, олівець. Представлена акварельна серія робіт «Місяці року» розроблена спільно з наставницею для настільного календаря. Попри завершення навчання, Валерія полюбляє приходити на уроки своїх викладачів з образотворчого мистецтва, адже мріє і надалі розвиватись у царині мистецтва та стати викладачем…

Збагатили мистецьку атмосферу виставки  музичні привітанням від директора Виноградівської ДШМ ім. Б. Бартока Марушки Віктора Івановича та його учнів Бітов Самуїла та Шклярук Дениса, викладача вокалу Гнетило Світлани Федорівни та її учениці Шпірь Корнелії. Вразив присутніх колоритний виступ тріо гітаристів викладачів школи мистецтв:Іванишинець Марини Юріївни, Олашин Дженіти Василівни та Грабовчак Наталії Юліївни.

«Тут присутній дух мистецтва»,– висловив думку присутній на відкритті виставки начальник відділу культури Югас В. С. З вітальним словом також виступив генеральний консул Угорщини в Берегові Szilagyi Matyas.

Чимало добрих слів лунало від місцевих художників та ведучої заходу Валентини Костьо.

Ольга Гал

Ольга Гал – художник декоративно-ужиткового мистецтва, член національної спілки майстрів народного мистецтва України, учасниця багатьох виставок, як у Виноградові та за його межами… втілює талан художника змішаний з любов’ю до глини. Свою квартиру перетворила на творчу майстерню в якій так по-Булгаківськи хочеться заглянути в старе дзеркало та побачити в ньому незапилені традиції на поличках нашої Виноградівської історії. Її роботи є проекцією непотрібності доводити очевидні речі – любити українське та любити Україну потрібно в собі.

Залишити відповідь

c

Lorem ipsum dolor sit amet, unum adhuc graece mea ad. Pri odio quas insolens ne, et mea quem deserunt. Vix ex deserunt torqu atos sea vide quo te summo nusqu.

Підпишіться на нас!

А ми триматимемо Вас в курсі останніх новин мистецтва