Як дзиґар накрутиш, так він і б’є

ПодіїЯк дзиґар накрутиш, так він і б’є

Як дзиґар накрутиш, так він і б’є

Насип мені фіалок у долоні,

Весни насип і в очі позирай.

Перепокосить снива смутку рай,

Переповість напам’ять сни півоній,

І небо нас покличе аж за край…

(Тетяна Рибар. «Дзиґар»)

Годинник (не)часу, або – не годинник часу, себто відлік частини великого Всесвіту у маленькому але значущому світі Людини. За краєм свідомості, здається, прірва з усіх тих емоцій, що можна переживати потайки від усіх і всього. А далі, якоїсь блаженної миті, виринути з кола (не)часу і встигнути зупинити стрілки ілюзорно прошмигнувши крізь століття аби жити водночас і тут (не знаю де) і там (не знаю як), але жити. Жити думкою, малювати словом, думати фарбами, писати палітрою. Ото стоїш і дивишся на всі себе і міри часу не ймеш, адже множинність Людини розщеплює на атоми атомів вивільняючи елементарні частинки без фізико-хімічних процесів, проте процесів (не)ділення душі, але сукупності усіх НАС у єдину особистість – Тетяна Рибар.

Її нероздільна сутність ділиться з оточуючим світом та дарує найголовніше – себе, себе у світі і світ у собі. Як результат – Тетяна геодезист, Тетяна психолог, Тетяна  поет, Тетяна  художник, Тетяна мама, Тетяна дружина, Тетяна друг… Тетяна Людина. Її надто багато – ото стою і думаю – надто багато її на квадратну площу маленького Імпасто. Та виставкова зала Виноградова витримує тиск кольору, плин (не)часу, харизму творчої натури, яка міряє життя митями – від думки до кольору. Часом це колір смутку, часом думка болю та разом з тим це – феєрія чуттєвості крізь прозово-поетичну палітру особистісної реальності. Єдина особливість її живописних робіт, що чіпляє мене – це товщина кольору, такий собі пласт з окремих вимірів Всесвіту, що перекривають чорні плями чи діри один одного за для того аби створити настрій. Враз розумієш що то настрій часу затаврованого у мазках. І все. Більше нічого. Нічого не говорить про стиль і ритм її творчої амплітуди коливань. Не говорить бо змушує мовчки споглядати та рахувати нашарування кольоровості, що випинає у довершеному спектрі – світло.

19 квітня у виноградівському Імпасто запалилось світло. Воно горить і не спалює, може тільки, освітлює затемнені куточки чи то стін, чи то душі споглядача… та яка різниця – світло було, є і буде.

«І нехай хоч одній людині світло любові подарує радість, мої зусилля недаремні…» – каже авторка та запрошує до неформальної кави.

У потоці щойно почутої поезії крізь випираючу  кольоровість світобачення сьорбаєш черговий ковток чорної кави з присмаком Тетяни Рибар та  покидаєш змерзлу залу грітися емоціями, що обов’язково чіплятимуться до людей змушуючи зупинитись на мить. Аби годинник (не часу), вірніше часу якого в людини немає черговий раз нагадав на бажанні жити та творити. Адже як дзиґар накрутиш, так він і б’є.

Персональна виставка живопису Тетяни Рибар  «Дзиґар. І фарбами, і словом» відкрилася у виставковій залі «Імпасто» міста Виноградів 19 квітня  та експонуватиметься по 19 травня 2019-го.

Окрім живописної експозиції з 62-х полотен авторкою були презентовані дві літературні  збірки «Дзиґар» (вибране), та «Високе місце» (верлібри).

Як завжди, Імпасто заполонили пооцінювачі творчості в будь-якому з її проявів отримавши завдяки Тетяні Рибар на кільканадцять хвилин більше емоційного заряду з тепла, весни і світла. 

Довідково:

Тетяна Рибар – поетеса і прозаїк, член НСПУ, художниця. Народилася 23.08.1959 року у місті Мукачево. Закінчила Львівський  політехнічний інститут за спеціальністю «Інженер-геодезист» і Карпатський університет ім..А Волошина, за фахом – психолог. Зараз навчається у Херсонському Державному університеті  на факультеті «Культура і мистецтво» за спеціальністю «Образотворче мистецтво та реставрація». Голова мукачівського літературного  об’єднання «Рідне слово». Авторка дитячих книжок: «Дивна сова», «Вікторія і друзі» 2004р., поетичних збірок: «Марево літа» 2004р., «Вічністю запропонована любов» 2005р., «Світлотіні і настрої» 2007 р., «Мукачівські інтерпретації» 2009р., «Знеболення снігами» 2011р., «Мідні груші» 2012 р., «Чарівна флояра» 2014 р., та збірки новел: «У кожного своє небо» 2015 р. 2018 року вийшов друком збірник вибраних творів  авторки написаних  протягом 2000-2018 років «Дзиґар», як підсумок творчого періоду останніх 18-ти років. Член творчого об’єднання «Райдуга» та арт-клубу «Палітра-спектр».

Світлана КЕДИК

Народилася 24 січня 1981 року поблизу міста Виноградів) – українська письменниця, авторка поезій з вишуканим присмаком еротизму, філософських есе та прозових творів, казок для дітей. Дипломантка конкурсу Коронація слова 2011 в номінації «Романи» за збірку казок “Зірочка”. Лауреатка “Сорочої премії” ім. Петра Сороки (2021) в номінації “Денникова проза” за книгу “Етимологія щастя” Засновниця та редакторка культурно-мистецького інет-видання “Виноградівські Вогні”. Авторка книжок: «Світ Добра» (Карпатська вежа», 2012); «Етимологія щастя» («Український пріоритет», 2020); Співавторка: «Трикутник» («Лілія», 2017)

Залишити відповідь

c

Lorem ipsum dolor sit amet, unum adhuc graece mea ad. Pri odio quas insolens ne, et mea quem deserunt. Vix ex deserunt torqu atos sea vide quo te summo nusqu.

Підпишіться на нас!

А ми триматимемо Вас в курсі останніх новин мистецтва