Пасхальні зустрічі «прописалися» у Виноградові

ПодіїПасхальні зустрічі «прописалися» у Виноградові

Пасхальні зустрічі «прописалися» у Виноградові

Протягом кількох останніх років колективи художньої самодіяльності міського будинку культури та дитячої школи мистецтв імені Бейли Бартока приймали активну участь у культурно-мистецьких заходах в Угорщині (міста Мішкольц та Егер) та Хорватії (м.Вуковар). Теплий прийом та гостинність виявили нашим аматорам їхні господарі. Щире спілкування, обмін досвідом, спільні виступи запам’яталися всім.

У листопаді минулого року під час поїздки до Мішкольца виникла думка: запросити їхні колективи з дружнім мистецьким візитом у Виноградів. Так народився новий проект Міжнародного фестивалю «Пасхальні зустрічі». Ініціатором її став депутат міської ради, директор МБК Святослав Гал. Міська рада підтримала цей задум і стала організатором даного фестивалю. Велика підготовча робота передувала цьому заходу.

Наші життя, робота, захоплення протікають під одним небом. І найкращим посланцями миру, дружби, братання народів та творчої співпраці є взаємні мистецькі візити. У них розмиваються всі вагання, недовіра і сумніви, стають товариською запорукою людської поваги, захопленості, любові до музики, яка не має і не знає кордонів. Це ще раз яскраво підтвердив і переконливо довів вперше проведений у Виноградові Міжнародний фестиваль «Пасхальні зустрічі». Він вдало звів і поєднав творчих людей різних країн і національностей – України, Угорщини, Хорватії та Румунії.

У свято Благовіщення, коли Архангел Гавриїл пречистій Діві сповістив про народження Христа-Спасителя усього людства, площа Миру у нашому місті стала справжнім форпостом Великодньої ярмарки. Мов на толоку, сюди почав збиратися численний люд. Бажаючих ознайомитися з пасхальною атрибутикою виявилось чимало. Тут подивитися справді було на що. Члени громадської організації «Виноградівські пацьорки» взяли найактивнішу участь у проведенні ярмарки. Завідуюча міським клубом з вулиці Першотравневої (Лемаковиця) Марина Савко тут виставила колоритні дитячі поробки до Пасхи. Жіночі прикраси канзаші та сутаж з ниток Ірини Іжганайтіс затримували біля себе відвідувачів подовгу. Катерина Фулитко виклала заворожуючу колекцію вишитих бісером та нитками художніх картин. Ольга Андрашко показала оригінальні фляшки з декупажем. Ляльки-мотанки та писанки представила художниця Маріанна Гаврило, яка дала майтер-клас з розписування яєць воском. Цікаві композиції присутні побачили у Катерини Шуби – вибагливі жіночі прикраси та писанки, барвисті ароматні свічки у вигляді пасхальних яєць. Приватний підприємець Ганна Дрошковці та молода майстриня Андріана Барнич виставили на огляд декоративно оздоблені пасхальні кошики із елементами художнього декору. Наталія Бронзей на людський огляд виклала авторські сумки та жіночі аксесуари з джинсової тканини, оздоблені кольоровими вишитими пасхальними елементами. Марія Петраш продемонструвала багату колекцію сувенірної продукції, кухонних дощечок, виконаних у техніці декупаж, які прийшлися до вподоби всім жінкам.

Гості з Хорватії оточили столик з унікальною колекцією 33-ох видів домашнього вина переможця останнього фестивалю виноробів «Угочанська лоза» Сергія Куса. Вони теж займаються виготовленням вин, тож з нашим земляком їм було про що поговорити, поділитися технологією їх виготовлення.

Любителів рукоділля привітно зустріли продавчині магазину «Вишиванки від Іванки» мати та дочка Іванка та Наталія Чачко. Широкий вибір чоловічих та жіночих вишиванок, плать, блузок та суконь, рушників, скатертин, жіночих прикрас з деревини, бісеру, ниток знайшли своїх поціновувачів та покупців.

Гості з повіту Сучава (Румунія), сім’я писанкарів Ясиновських показали традиційні місцеві народні строї, а мати Василина з невісткою Петронілою дали майстер-клас по розписуванню яєць воском. Представники українського культурно-просвітнього товариства «Іван Франко» з м. Вуковар (Хорватія)  теж виставили творчі роботи своїх народних умільців.

Яскраві виступи залишили незабутні і гарні враження

У переповненій просторій залі міського будинку культури продовжується свято. Ведуча Наталія Сорводі запрошує міського голову Степана Бочкая до вступного слова.

Пишаємось, що саме у Виноградові проходять Міжнародні фестивалі сучасної пісні і танцю «Кришталеві грона», виноробів «Угочанська лоза», молодих авторів «Карпатський Пегас». Сьогодні вперше започаткований фестиваль «Пасхальні зустрічі». Сподіваємось, що творчий візит наших гостей принесе всім тільки приємні враження, нові знайомства, надасть і укріпить снагу, підштовхне до нових ідей і стане традиційним. Усім вам гарних вражень та яскравих виступів.

Приємною несподіванкою для 38-річного гітариста-віртуоза, композитора, володаря премії та ордену Святого Георгія, подвійного переможця рекордів Гіннеса за найдовший у світі гітарний концерт Михайла Вігули, стало вручення йому Подяки та книги «Пам’ять про подвиг». За постійну підтримку військових в зоні АТО ООС на Сході України їх на сцені гітаристу передала координатор Руху підтримки Закарпатських військових – Виноградів Мальвіна Савинець. Зворушений цією увагою Михайло Вігула сказав:

«Народився і виріс я у музичному середовищі. Батьки викладали у Хустському культосвітньому училищі. Музика постійно оточувала мене, тому, навчався я в Ужгородському музичному училищі ім. Дезидерія Задора. Закінчив Львівську музичну академію ім. Миколи Лисенка. З дружиною Оксаною рік провели в Іспанії. Вже 13 років мешкаємо в Угорщтні. У Мішкольці працюємо в Національному театрі. Одночасно викладаю в мистецькім центрі ім. Іштвана Фозекоша. З хором багато гастролюю по Європі.»

Для краян гітарист зіграв емоційно насичені твори «Верховино, світку ти наш», «Весняне рондо», «Угорську рапсодію», «Слав’янський парафраз».Концертну програму продовжив народний хоровий колектив міського будинку культури, який виступив з  підготовленою до Пасхи новою духовною програмою «Радуйся серце, Бога живого». Солісти – Василь Тарнай, Тетяна Гудачок та Василь Січ заспівали пісню «Господи, дай нам любові», а жіноче вокальне тріо Світлана Фельцан, Надія Тимощук та Люба Харчук виконали пісні «Доле моя» та «Алилуя». Молодий співак, композитор, редактор газети «Сату Маре» Георге Негре тісно пов’язаний з Україною. У с.Велятино на Хустщині він зустрів свою долю – дружину Мирославу Лойко. Зараз він виконав румунські мотиви на кавалі (різновид сопілки), а під гітару задушевно заспівав дві пісні про вірне кохання та на чистій українській мові свою музичну інтерпретацію Шевченкового «Заповіту». Вдячними шквальними оплесками глядачі нагородили його і за проспівану пісню «Нума, нума є». На сцені  гості з Вуковара. Хоровий колектив цього міста виконав пісні «Прийди до мене, милий Ісусе» та «Алилуя», (солістка Аніта Надж). Жіночий ансамбль проспівав народну пісню «Гей, Славоніє!» та ліричну «Доброго ранку, чудовий Вуковаре!». Муніципальний зведений хор міст Мішкольца та Егера, який 27 років гастролює по всій Європі,вперше на теренах України. У Виноградові він виконав твори Золтана Кодая, Ласло Гомоша та Іштвана Мартона. Керує хором талановитий і неперевершений любитель світової і вітчизняної музичної класики Гергель  Пийтер Пал. Його їм’я як диригента  широко відоме у світі. Високий професійний рівень засвідчив нашим глядачам що музика немає кордонів. Свій виступ угорські хористи закінчили піснею «Боже, великий, єдиний нам Україну храни», яка підняла весь зал, що дружнім співом одностайно підтримав митців з сусідньої з нами держави.

Наступного дня угорський хоровий колектив у намоленому віками римо-католицькому храмі Вознесіння Христового дав великий публічний концерт, який зворушив усіх присутніх у церкві людей.

-До нових зустрічей, -у своєму подячному слові Йожеф Бісінгер, міцно тиснучи руку зворушеному людською увагою Гергелю Пийтеру Палу висловив щире побажання всіх мешканців нашого міста.

Марія КОНКІНА

Фото: Іван Буркало  

Я нікому не віддам твою весну, край зелений і незайману красу, дикий ліс, квітучий яблуневий сад, тиху велич переплетених Карпат! Україна - моя радість і журба, моя тиха, віком стомлена сльоза. Ми разом з тобою будемо завжди, моя пісне, білим голубом лети... Люблю дітей за їх наполегливість, неупередженість та щирість...

Залишити відповідь

c

Lorem ipsum dolor sit amet, unum adhuc graece mea ad. Pri odio quas insolens ne, et mea quem deserunt. Vix ex deserunt torqu atos sea vide quo te summo nusqu.

Підпишіться на нас!

А ми триматимемо Вас в курсі останніх новин мистецтва