“У пошуках” колористики Олександра Шандора

Події“У пошуках” колористики Олександра Шандора

“У пошуках” колористики Олександра Шандора

Було багато подертих полотен і кілограми стертої фарби, були розчарування та незадоволення, але зараз цього художника можна назвати успішним, сучасним, роботи якого отримують лише схвальні, теплі відгуки. Сам художник може сказати, що основний етап його становлення відбувся, але він ніколи не стане втішатися тим чого досяг.

Персональну виставку живопису Олександр Шандор у рідному місті відкрив, як підсумок свого десятилітнього творчого шляху під назвою «У пошуках», і у Виноградові його роботи експонуються вперше. До цього художник провів декілька своїх виставок у престижних галереях різних міст та за кордоном. Сорок одне полотно вмістила виставкова зала. Вони створили суцільний багатогранний ряд з яскравою колористичною гамою і особливим, індивідуальним підходом до способу вираження. Його творче зростання було відчутне і самому художнику, і його друзям та колегам, адже спілкуючись з ними на чисельних пленерах та виставках, він мав змогу черпати і натхнення, і отримувати цінні підказки та поради. Олександр з глибокою повагою сказав про це своїм колегам хустянам. Якраз вони помітили талант художника-початківця. Постійні пленери, творчі поїздки і титанічна праця допомогли знайти свій стиль, свою манеру та не втратити те особливе, що зберігала його натура, мистецька душа. До всього, як то кажуть, прикладався голіруч з усім завзяттям, покладаючись лише на свій досвід, свою інтуїтивну підказку. Базової освіти Олександр не отримав, позаяк поступив на навчання до Ужгородського коледжу мистецтв на відділення обробки металу та з металом у нього не склалося. Його вибрав живопис і, як каже сам художник, допомагали вищі сили. Напевно вони послали в помічниці художнику бездоганну дружину Тетяну, закохану не лише в чоловіка, а й в його живопис. Вона терпляче пройшла з ним від самого початку, і зараз активно бере участь у його творчому житті. Так склалося, що відкриття виставки збіглося з Днем Тетяни. Це напевно закономірно, бо художник не соромиться визнати те, яку важливу роль відіграє дружина у його житті.

Живопис Шандора насичений пастозно не лише фарбою, а й згущенням емоцій. Полотна яскраві, навіть ті, у яких переважають холодні кольори, експресивні і чимось загадкові. Тут одною любов’ю до мистецтва не обходиться. Тут домішана сила-силенна інших аспектів: духовна близькість, постійна поляризація і сила темпераменту. Та все це не помітне глядачеві. Глядач черпає світло…

Олександр Шандор

Народився в Україні місті Виноградів, Закарпатської області в 1981 році. Навчався на відділенні обробки металу Ужгородського коледжу мистецтв ім. А. Ерделі (викладачі з фаху – В. Петрецький, О. Лукач, М. Михайлюк).

Член Творчого народного об’єднання «Митець Верховини» (2007) та молодіжного союзу «Закарпатських художників» (2012). Активний учасник обласних, всеукраїнських та міжнародних художніх виставок і пленерів, а також благодійних акцій у підтримку дітей. Провів п’ять персональних виставок (Хуст, Москва, Львів, Київ).

Персональні виставки:

2011 весна – персональна виставка – місто Хуст, картинна галерея

2014 осінь – персональна виставка – місто Москва, галерея “Арт Літо”

2015 осінь – персональна виставка в місті Київ – Київський університет права КУП НАНУ.

2016 літо – персональна виставка – місто Львів, галерея «Мадам Пальмгрен»

2017 весна – персональна виставка “Стежками Карпат” в місті Київ – галерея “Zavalny ARTсenter”

2018 літо – персональна виставка “Полісся і Закарпаття” в місті Житомир – галерея “Gnatyuk ARTсenter”

«Багато подорожуючи та спілкуючись зі старшими та досвідченими художниками, поєднав у своїй творчості характерні ознаки образотворчості декількох українських художніх шкіл.

 Серед жанрів віддає перевагу виконанню пейзажів та натюрмортів.

Усі роботи пише переважно з натури, віддаючись безпосереднім емоціям та натхненню. Для реалістичного за стилістикою живопису художника притаманне переважно імпресіоністичне, сміливе та невимушене нанесення пастозними мазками кольорових площин на полотно.

Автор легко формує цікаві, динамічні композиційні та стилістичні рішення, які справляють яскраве і цілісне емоційне враження. Твори художника зберігаються у багатьох приватних колекціях і галереях в Україні та за кордоном» – BROVDI-ART

Валентина Костьо

Найбільше люблю пізнавати світ, люблю читати, малювати (живопис, графіка, ілюстрація), писати вірші, вивчати мистецтво, в’язати, думати, гуляти, спілкуватися, прибирати в домі. Не люблю куховарити, але з любов’ю готує для сім’ї. Народилася на Волині. Виросла на своїх фантазіях, тому творчий путівник веде мене з дитинства та особливе творче піднесення почалося в зрілому віці. Автор дитячих збірок для дітей: «Намистинки» (ілюстрації авт.) вид-во Олександри Гаркуші, м. Ужгород, 2011р. «Відчуття щастя» вид-во «Майстерклас», м. Київ, 2014р. Персональні виставки живопису та графіки: 2009р. – м. Мукачево, замок Паланок, 2010р. – м. Хуст, галерея «Митець Верховини», 2012р. – м. Виноградів, галерея «Хелена», 2021р. – смт. Опішня, Полтавська обл., Національний музей-заповідник українського гончарства. З 2013 року працюю адміністратором виставкової зали ІМПАСТО в м. Виноградів на Закарпатті. Займаюся виставковою діяльністю.

Залишити відповідь

c

Lorem ipsum dolor sit amet, unum adhuc graece mea ad. Pri odio quas insolens ne, et mea quem deserunt. Vix ex deserunt torqu atos sea vide quo te summo nusqu.

Підпишіться на нас!

А ми триматимемо Вас в курсі останніх новин мистецтва