Муза землею блукає і обдарування юні надихає

ПодіїМуза землею блукає і обдарування юні надихає

Муза землею блукає і обдарування юні надихає

Напередодні Дня Святого Миколая юні читачі Виноградівщини, шанувальники дитячої поезії і прози, поціновувачі чарівного пензлика отримали чудовий подарунок – за підтримки Виноградівської міської ради накладом у 100 примірників вийшов у світ четвертий випуск альманаху дитячої творчості «Дарунок дитячих сердець».

У нім підібрані членами журі твори двох попередніх турів конкурсу на рівні сільських філій та шкільних бібліотек, які дали можливість 37 підліткам стати учасниками ІV-го районного конкурсу літературно-художньої творчості обдарованої юні нашого прикордонного району. Пройшов він 19 квітня у Виноградівській районній дитячій бібліотеці, в рамках проекту «Світанкові роси». За творчим звітом дітвори уважно стежив і виноградівський підприємець Іван Бушко, який став меценатом і посприяв в організації солодкого столу.

Оцінювали дитячі твори члени журі: письменник і журналіст Михайло Чухран, голова районного відділення ГО МАЛІЖ та керівник літоб’єднання «Диво моє калинове» Марія Конкіна-Селехман, поетеса, журналіст, редактор Інтернет-сайту «Виноградівські вогні» Світлана Кедик, депутат Виноградівської міської ради Святослав Гал, письменниця і художниця Валентина Костьо, директор РЦБС Катерина Вашкеба.

За упорядкування, художнє оформлення та комп’ютерну верстку альманаху взялася заступник директора Виноградівської РЦБС по роботі з дітьми Йолана Любка. Якісне поліграфічне видання альманаху, що вийшов у Виноградові, здійснив приватний підприємець Іван Буркало. Він пройнявся дитячою творчістю і свій журналістський хист сповна віддав цій справді унікальній роботі.

На 40 сторінках літературного формату уміло розмістив роботи конкурсантів у такому порядку: номінацію «Золоте перо» відкрила повість-казка «Черешня» восьмикласниці Теківської ЗОШ Марійки Гаджеги. Шестикласник з Веряці Євген Муравець у цій номінації посів друге місце за оповідання «Бездомний злодій». В нім розповів долю хлопчика-жебрака, який вкрав буханку хліба, але у час випробувань з палаючого будинку ціною власного життя врятував життя немовляти. За розповідь «Країна див» семикласниця першої міської ЗОШ Уляна Чепак отримала третє місце.

У другому розділі «Поетичні наспіви» надруковані твори «Шкільні хитрощі» та «Задумайтеся всі» семикласниці першої міської ЗОШ Олександри Левчак. Шестикласниця з Тросника Евеліна Вароді дебютувала віршами «Мирний день» та «Щасливе дитинство» (друге місце). Шестикласниця з Черни Оксана Чонка презентувала низку віршів про природу, маму та добрі побажання всім людям доброго ранку (третє місце).

Барвистим дивом дитячої уяви стала номінація «Чарівна акварель». Тут багата палітра фарб у роботах Анни-Марії Погоріляк – шестикласниці та семикласниці Уляни Чепак з першої міської ЗОШ, Ніколетти Чейпеш з Малокопанського НВК, які відтворюють мальовничі краєвиди рідного краю.

«Угорські мотиви» познайомлять читачів з творчістю восьмикласника реформатського ліцею с. Пийтерфолво Норберта Фончікі, який дав філософське осмислення у віршах «Життя» та «Сон». Мріє хлопчик стати письменником, тому так виважено підбирає слова, щоб переконливо передати свої дорослі відчуття про навколишній світ та власне світосприйняття. Барбара Гейче захоплюється прозою. Навчається в Дюлянській ЗОШ, любить малювати і обожнює домашніх тварин. У своїх творах «Братня любов» роздумовує про духовні цінності, які роблять наші будні щасливими. П’ятикласниця Вилоцької ЗОШ І-ІІІ ст. №2 Біанка Поп пише вірші. За поезії «Холодна весна» та «Розпалимо багаття» посіла третє місце.

Окремі розділи «Я – українець», «Дивовижне поруч» та « Світ в мені і в світі Я» увійшли твори школярів Виноградівщини, в яких відображені осмислення часу, в якому живуть і навчаються, творять і  відкривають все дивовижне в навколишньому світі, пропускаючи свої враження через чутливі серця і роздуми. Мов у краплинках роси, у кожному творі конкурсантів відбиті щирі дитячі настрої, віддзеркалені душевні настрої, прагнення, надії і сподівання в те, що щирим одкровенням вони наповнять сучасний світ своїм завзяттям, позитивною енергією, натхненням і бажанням змінити швидкоплинне життя, щоб у ньому запанувала людська єдність, злагода, віра і любов, братерська підтримка і бажання: в теплих обіймах Всесвіту, щоб всім нам жилося під мирним небом і на далекому Сході закінчилася розтягнута на п’ять років війна.

Марія КОНКІНА,

керівник Виноградівського районного відділення ГО МАЛІЖ

Я нікому не віддам твою весну, край зелений і незайману красу, дикий ліс, квітучий яблуневий сад, тиху велич переплетених Карпат! Україна - моя радість і журба, моя тиха, віком стомлена сльоза. Ми разом з тобою будемо завжди, моя пісне, білим голубом лети... Люблю дітей за їх наполегливість, неупередженість та щирість...

Залишити відповідь

c

Lorem ipsum dolor sit amet, unum adhuc graece mea ad. Pri odio quas insolens ne, et mea quem deserunt. Vix ex deserunt torqu atos sea vide quo te summo nusqu.

Підпишіться на нас!

А ми триматимемо Вас в курсі останніх новин мистецтва