Щось незвичайне у надзвичайному стані

ПодіїЩось незвичайне у надзвичайному стані

Щось незвичайне у надзвичайному стані

Живопис Анатолія Сакалоша не виходить за рамки звичного, але відкриває щось незвичайне, залишаючи його у надзвичайному стані…

Прозорість фарб, осяяність простору якоюсь ностальгічною млявістю, м’якість пейзажів схожа з велюровою ковдрою. Лоскотно стає в грудях від приливу тепла, тепла, яке може віддавати тільки людське тіло. І врівноважено починає битися серце… Перебуваєш тільки тут і зараз. Антистрес, релакс-терапія? Так! Живопис неймовірно стимулюючий засіб у боротьбі з примхами життя. Мова йде про живопис Анатолія Сакалоша, художника, який не вдається до модерних форм свого вираження, бо ті форми здебільшого зухвалі, грубі, спотворені. Краса не потребує оздоби, вона у звичному, навколишньому – поряд. Потрібне бажання відтворити, а вже хист художника, його рука, пережиті емоції покладуть на полотно свій відбиток, і тоді…

Небо і калюжі, і небо в калюжах, ніби приливи кольорових хвиль, будуть грати з глядачем, імпровізувати, втішати, давати надію і твердо віру у можливість творити світ прекрасним. Дивишся – любуєшся, і не перестаєш дивуватися – кольорові калюжі, покинутий кар’єр, ледь помітна доріжка в траві створюють ілюзію, якусь неореальність, де, все-таки, існують оті авангардні риси, тільки у злагодженій зі світом формі.

Довідково:

Анатолій Сакалош народився 28 вересня 1956 р. в м. Хуст. З дитинства проявляв цікавість до музики і малювання. У 1978 році закінчив Ужгородське училище прикладного мистецтва. Працював художником-оформлювачем і разом з тим був у складі музичного ансамблю «Метроном», де був солістом і грав на барабанах.

Після одруження у 1983 році з сім’єю переїжджає на постійне проживання у Берегівський район. Серйозно займатися живописом почав з 1984 року. Художник надзвичайно любив експериментувати, пробувати різні матеріали, засоби для творчості, працював у різних напрямках: розписи на склі, на стіні, маски із пап’є-маше, акварельний живопис, різьблення по дереву, реставрація, колаж. Перша персональна виставка відбулася у 1994році в м. Берегово. Зараз перелік персональних виставок сягає півтора десятки – місцевого, обласного, всеукраїнського і міжнародного рівня. Неодноразово брав участь у мистецьких пленерах, сімпозіумах і творчих заходах.

У 2012 році став членом хустського народного творчого об’єднання «Митець Верховини».

З 2013 року – член Національної спілки народних майстрів України. 

Валентина Костьо

Найбільше люблю пізнавати світ, люблю читати, малювати (живопис, графіка, ілюстрація), писати вірші, вивчати мистецтво, в’язати, думати, гуляти, спілкуватися, прибирати в домі. Не люблю куховарити, але з любов’ю готує для сім’ї. Народилася на Волині. Виросла на своїх фантазіях, тому творчий путівник веде мене з дитинства та особливе творче піднесення почалося в зрілому віці. Автор дитячих збірок для дітей: «Намистинки» (ілюстрації авт.) вид-во Олександри Гаркуші, м. Ужгород, 2011р. «Відчуття щастя» вид-во «Майстерклас», м. Київ, 2014р. Персональні виставки живопису та графіки: 2009р. – м. Мукачево, замок Паланок, 2010р. – м. Хуст, галерея «Митець Верховини», 2012р. – м. Виноградів, галерея «Хелена», 2021р. – смт. Опішня, Полтавська обл., Національний музей-заповідник українського гончарства. З 2013 року працюю адміністратором виставкової зали ІМПАСТО в м. Виноградів на Закарпатті. Займаюся виставковою діяльністю.

Залишити відповідь

c

Lorem ipsum dolor sit amet, unum adhuc graece mea ad. Pri odio quas insolens ne, et mea quem deserunt. Vix ex deserunt torqu atos sea vide quo te summo nusqu.

Підпишіться на нас!

А ми триматимемо Вас в курсі останніх новин мистецтва