Сонячний світ дитячої мрії і надії

ПодіїСонячний світ дитячої мрії і надії

Сонячний світ дитячої мрії і надії

До Різдвяних свят та Нового року, що пройде під знаком Жовтої Земляної Собаки талановиті діти Виноградівщини отримали чудовий подарунок.

За сприяння міської ради  у друкарні Харкова, накладом 100 примірників виданий третій випуск  альманаху дитячої творчості «Дарунок дитячих сердець». До нього увійшли поетичні, прозові та мистецькі твори обдарованої юні Виноградівщини. Всі вони були учасниками третього районного конкурсу дитячої літературно-художньої творчості «Світанкові роси». Другий тур  його  проходив на базі Виноградівської дитячої бібліотеки у квітні цього року. Він дав можливість кожній дитині вголос заявити про себе, про свої природні можливості, вроджений талант та вдалу першу пробу пера та пензлю. На 32 сторінках читач пірне у сонячний світ дитячої мрії та надії, відчує харизми душі, вловить тонке бачення світу серцем, душею і очима хлопчиків та дівчаток, які фіксують всі неповторні миттєвості буднів і свят, а з часом відтворюють у своїх роботах.

Гарно упорядкувала альманах, уміло здійснила його художнє оформлення та вдалу комп’ютерну верстку провідний бібліотекар центральної районної бібліотеки Світлана Кедик. Короткий огляд настрою та таланту юних авторів, які родом з безжурного дитинства зробила заступник директора районної Виноградівської центральної бібліотечної системи по роботі з дітьми Йолана Любка. Дитячі творчі роботи оцінювали:

письменник, журналіст, гуморист – голова журі Михайло Чухран;

керівник Виноградівського  районного відділення МАЛІЖ  та літературно-мистецького об’єднання «Диво моє калинове» Марія Конкіна-Селехман;

поетеса, журналіст, редактор культурно-мистецького інет-видання «Виноградівські Вогні» Світлана Кедик;

депутат Виноградівської міської ради Святослав Гал;

письменниця, художниця Валентина Костьо.

50 школярів  стали авторами надрукованих в альманасі творів. Це підсилило їхню впевненість у своїх можливостях, підняло престиж в очах однокласників, ровесників, вчителів, примножило честь і славу тим учнівським колективам, в яких вони зараз навчаються.

Третій районний конкурс проходив у чотирьох номінаціях. Прозові твори отримали назву «Золоте перо». Призові місця в них тоді вибороли:

шестикласниця Олешницької ЗОШ  Наталія Баник.

Вона  почала писати ще у другому класі. Вважає, що творити для неї –  означає жити. Її казка «Куди поділася Різдвяна зірка» зайняла перше місце;

семикласниця Виноградівської гімназії Ганна Кіш вважає, що позитивні думки та емоції постійно живлять її уяву і прагнення писати. За «Казкову країну» вона отримала друге місце.

Учениця шостого класу Горбківської ЗОШ Кіра Шін любить читати, грає в волейбол, залюбки майструє дивовижні вироби з паперу, вечорами розповідає меншій сестричці свої надумані історії. Її твір «Чарівний горіх» отримав третє місце.

В номінації «Поетичні наспіви» поезія семикласниці Новоселицької ЗОШ І-ІІ ступенів Яни Світлик «Дружнє коло» наголошує на важливості зв’язку усього живого на Землі. Ця робота принесла дівчині заслужене перше місце.

Анастасія Алексик навчається у 10 класі Виноградівської гімназії. Вважає, що в житті головне терпіння. Рим будували не один день. Її три вірші «Я писала…», «Сніжинка і вогонь» та «Руки» отримали друге місце.

П’ятикласниця Чернянської ЗОШ Андріяна Рапова вперше подала свої роботи на конкурс «Світанкові роси». Її дебют став вдалим.  Вірші: «Весна прийшла», «Золоте яблучко», «Черепашка на озері», «Годинник тік-так, тік-так», «Маленька бджола» та «Три сестрички» здобули третє місце і теж надруковані в альманасі.

Художні твори увійшли у номінацію «Чарівний пензель». Таміла Молнар навчається в сьомому класі Виноградівської ЗОШ № 1. Без малювання не уявляє свого життя. Її акварельна робота «Зимове» (дівчинка захоплена витворами своїх рук – сніговою бабою, яку виліпила посеред лісової галявини) отримала перше місце.

Шестикласник Дмитро Гулянич з Малої Копані залюбки малює своє рідне село. Він має друге місце.

П’ятикласниця Евеліна Вароді з Тросника мріє стати вчителькою української мови та літератури, виготовляє вироби з бісеру і любить домашніх улюбленців. Її твори «Їжачок захрип» та «Дощик» отримали третє місце.

У третьому районному конкурсі «Світанкові роси» вдруге взяли участь учні угорськомовних шкіл району. Так виникла нова номінація «Угорські мотиви».  Серед відмічених авторів – семикласник Неветленфолівської ЗОШ Норберт Фончікі. Він  мріє стати письменником. Підліток зачарований красою рідної землі. Пише вірші про рідні краєвиди та улюбленого поета Шандора Петефі.  За них  отримав перше місце.

Семикласниця Вербовецької ЗОШ Александра Конц має неймовірне задоволення від творчої роботи. Прагне добре вчитися аби в житті досягти чогось значимого. Два її вірші «Мак – маленька квіточка» та «Початок весни» оцінені журі другим місцем.

П’ятикласниця з Юлівців Барбара Гече гарно співає, грає на скрипці, малює, любить ходити в походи по рідному краю, збирати гриби. Улюбленим предметом дівчинка вважає угорську мову та літературу, історію. За твір «Справжня дружба» їй заслужено присуджене  третє місце.

У будні і свята школярі Виноградівщини не полишають пера і пензля. У своїх віршах вони передають неповторний настрій, зачарування тим, як сходить сонечко, чи з неба сіється дощик або до землі летять пухнасті сніжинки. Діти вчаться любити свою землю, стежину, яка веде у широкий, до кінця ще незвіданий світ. Їхня радість із серця проллється гарною піснею. Діти впевнені, що усе погане колись минеться і всупереч тривожному сьогоденню вони підставлять свої личка теплому подиху мирного вітру. Живуть вони відчуттями яскравими. Прості речі відкриваються їм через свідому глибину сприйняття і проступають крізь ліричні вірші впевнено, виважено, відверто. Вони увійшли у вибрані твори учасників конкурсу, які віднесені  у розділи: «Патріотичне», «Просторове», «Задушевне», «Угорські мотиви».

Кожний з розділів по-своєму привабливий, цікавий, багатий на сюжетне розкриття. В них автори увиразнюють те, що хвилює їхню уяву, бентежить душу, сприймається серцем та розумом і виливається у слова, роздуми, переконання.

Майстерно вмонтовані в альманасі «Малюнки настрою». Це роботи шестикласників Василя Батина  та Максима Гайдука з Хижі; Євгенії Боршош з Боржавського; Юстини Мештер з Нового Села; Олександри Йокоб з Чепи та п’ятикласниці  Евеліни Добоні з Виноградівської ЗОШ № 2.

Наші діти розумні, чуйні, небайдужі до долі своїх ровесників, до навколишнього  оточуючого середовища. Їх хвилює те, що четвертий рік на Сході України триває війна, яка нівечить, руйнує, вбиває чиєсь дитинство, калічить людські долі, змушує людей зривати з обжитих місць, робить їх біженцями і переселенцями.

Альманах оформлений дуже вдало. Його обкладинку прикрасила робота шестикласника Олешницької ЗОШ Василя Данковича. Хлопчик так образно передав настрій і почуття юних авторів, які підхопили і впевнено несуть естафету від своїх попередників. Віриться, що новий альманах «Дарунок дитячих сердець» знайде живий відгук у серцях школярів Виноградівщини і стане запорукою залучення нових, ще досі невідомих юних талантів, які проживають у селах та районному центрі, але ще досі не наважилися заявити про себе вголос, вийти на стартову доріжку дитячої творчості.

Марія Конкіна

Керівник Виноградівського районного відділення МАЛІЖ.

Я нікому не віддам твою весну, край зелений і незайману красу, дикий ліс, квітучий яблуневий сад, тиху велич переплетених Карпат! Україна - моя радість і журба, моя тиха, віком стомлена сльоза. Ми разом з тобою будемо завжди, моя пісне, білим голубом лети... Люблю дітей за їх наполегливість, неупередженість та щирість...

Залишити відповідь

c

Lorem ipsum dolor sit amet, unum adhuc graece mea ad. Pri odio quas insolens ne, et mea quem deserunt. Vix ex deserunt torqu atos sea vide quo te summo nusqu.

Підпишіться на нас!

А ми триматимемо Вас в курсі останніх новин мистецтва