Любов у палітрі найщиріших думок

ПодіїЛюбов у палітрі найщиріших думок

Любов у палітрі найщиріших думок

Іконопис – Християнське мистецтво. Є носієм високих духовних цінностей.

Ікона, перш за все, це віронавчальний текст, що покликаний допомогти пізнаванню істини. Вона є своєрідним вікном у духовний світ, тому ікона має особливу мову, де кожен знак – символ. За допомогою знаково-символічної системи ікона передає інформацію подібно письмовому тексту, мову якого необхідно знати, щоб сприйняти, зрозуміти й пережити її духовний смисл. Мета іконографії – направити всі наші почуття, розум і всю нашу людську природу до її істинної мети – на шлях перетворення.

Ось таке нехитре визначення віднаходимо в джерелах людських приписів.

ЛюдиноБог, БогоЛюдина? Однаково… однаково крізь призму суті буття де ти НІЩО і ВСЕ водночас, як мізерна, але значуща часточка ВЕЛИКОГО. Певно, маленький Бог сидить десь у надрах його душі і марить, кожного разу тоді, коли  щирість вимолює у тривоги спокій аби вчергове відтиснути вічність, бо час – швидкоплинний. А мистецтво – вічне. Так він увіковічнює найцінніше – життя. Життя Живородного.

Буває так, що із  думок виникають нетлінні речі покликані творити прекрасне…

Буває так, що з прекрасного виникає небуття і ти губиш останню надію між раєм та пеклом гублячись у власному чистилищі сліз…

Буває так…

Тривалий неспокій зморив душу болем…  і залишив на самоті з собою. День не вирізнявся з поміж інших, може лише настирливим запрошенням подруги прийти на відкриття виставки.

Знайоме прізвище, знайоме обличчя та блиск його очей. Він одразу мене підкупив справжністю. Такі зірочки в очах носять ті, які розуміють символи творіння. Те що він пише ікони притаманно його душі, а те що він творить у дитячих душах притаманно Творцю – любити. Любити цей світ, бо інакшого в нас немає, просто любити та дарувати Любов у палітрі найщиріших думок.

Впродовж найближчих днів у виставковій залі ІМПАСТО ви знайдете куточок надії та спокою, куточок умиротворення сотворений як і Небо та Земля думкою, словом та дією Дитини.

Ласло Гайду – мислитель з категорії художників, бо його роботи немислимі у розумінні космосу. Прірва глибини визирає зусюди руйнуючи звичну нам алюзію буденності. Зрештою, рису невагомості митець уміло передає учням з покоління в покоління. А це вже нетлінність. Крапка.

Буває так, що слова німіють і ти, споглядаючи, мовчки говориш з Богом…

Ласло Гайду народився в Ужгороді. Закінчив Ужгородське училище прикладного мистецтва та  Український поліграфічний інститут;

член Національної спілки художників України;

засновник Авторської дитячої художньої школи;

володар більше тридцяти виставок;

учасник багатьох пленерів…

син свого батька, який також був художником;

чоловік своєї дружини-художниці;

викладач та наставник сотням майбутніх митців…

Виставка дитячих робіт, що набула свого початку у Виноградівській картинній галереї стверджує – твоя справа потребує твоєї віри, бо це успіх.

Схоже, успіх Ласло Гайду у його учнях, через які йому вдається передавати себе. Усі інші техніки та приписи це тільки справа часу, що швидкоплинний, а мистецтво – вічне.

Експозиція присвячена 20-річчю художньої школи, яку було засновано при школі мистецтв. Школа бере свій початок зі студії образотворчого мистецтва «Веселка», заснованій при Хустській ЗОШ. Сьогодні  авторська дитяча художня школа діє як філія Школи мистецтв міста Хуст на базі творчої майстерні Ласло Гайду.

Більше 100 вихованців школи здобули вищу освіту. Одні стали архітекторами, дизайнерами, а інші – професійними художниками…

Щороку 55 діток стають випускниками. Кожне учнівське покоління приймає участь у обласних конкурсах та здобуває відзнаки.

Щомиті вихованці Ласло Гайду стають носіями високих духовних цінностей, адже  ікона, перш за все, це віронавчальний текст, що покликаний допомогти пізнаванню істини спрямовуючи всі наші почуття, розум і всю нашу людську природу до її істинної мети – на шлях перетворення.

Світлана КЕДИК

Фото: Олег Ільчин

Народилася 24 січня 1981 року поблизу міста Виноградів) – українська письменниця, авторка поезій з вишуканим присмаком еротизму, філософських есе та прозових творів, казок для дітей. Дипломантка конкурсу Коронація слова 2011 в номінації «Романи» за збірку казок “Зірочка”. Лауреатка “Сорочої премії” ім. Петра Сороки (2021) в номінації “Денникова проза” за книгу “Етимологія щастя” Засновниця та редакторка культурно-мистецького інет-видання “Виноградівські Вогні”. Авторка книжок: «Світ Добра» (Карпатська вежа», 2012); «Етимологія щастя» («Український пріоритет», 2020); Співавторка: «Трикутник» («Лілія», 2017)

Залишити відповідь

c

Lorem ipsum dolor sit amet, unum adhuc graece mea ad. Pri odio quas insolens ne, et mea quem deserunt. Vix ex deserunt torqu atos sea vide quo te summo nusqu.

Підпишіться на нас!

А ми триматимемо Вас в курсі останніх новин мистецтва