Нове музичне сузір’я Іршавщини відкрили недавно виноградівці

ПодіїНове музичне сузір’я Іршавщини відкрили недавно виноградівці

Нове музичне сузір’я Іршавщини відкрили недавно виноградівці

В цю п’ятницю, в нашому місті побували учасники хорового колективу працівників культури Іршавщини.

В міському будинку культури, в рамках мистецького проекту «Прояви себе» вони прозвітували перед виноградівцями з піснями та мелодіями Боржавської долини, якими уславили рідну землю, її працьовитий народ та збережені віками пісенні скарби, що скрашували їхні будні і свята, родинні застілля, прищеплювали любов до мистецтва, залучали до змістовного дозвілля та відпочинку.

Учасники цього хорового колективу – клубні та бібліотечні працівники, викладачі дитячих шкіл мистецтва. Керує хором провідний методист Іршавського районного будинку культури – Оксана Сидор. Це з її легкої руки п’ять років тому був створений хоровий колектив, який народився, поступово визрів, змужнів і на повну, зараз, силу розкрився. Чудові голоси (тенори, баритони, альти та сопрано) злагоджено зазвучали, розкриваючи животворні чари пісень Іршавщини,  заворожуючої Боржавської долини верхів полонин, Стій і Кук, звабливого Смерекового каменю та інших неповторних куточків цього мальовничого краю.

В цей вечір були виконані пісні « Онаша, Вітчизно, ти прекрасна», Джузеппе Верді, дві стрілецькі пісні «Ой видно село» та «Зажурились галичанки», рекрутська «У неділю рано раз». Вдало були проспівані духовні пісні «Отче наш», «Богородице Діво, радуйся» в обробці Надії Мельник-Гудь, «Благослови, душе моя, Господа» Кирила Стеценка та «Щедрик» Миколи Леонтовича. З обрядових – солісткою Людмилою Ляшко відтворена неперевершена пісня «Ой на Івана Купала» та виконана хором « Марина». До ювілею самодіяльного композитора Петра Світлика була присвячена народна пісня, у свій час вдало оброблена ним « Іще кури не піли» .

Опрацьовані композитором Дизедерієм Задором народні пісні «Через поле широкоє» та «Покладу, покладу значок на облачок» які набули великої популярності у слухачів зірвали шквал бурхливих оплесків у залі.

Справжньою візитівкою Закарпаття стала пісня Михайла Машкіна «Верховино, мати моя» (соліст Олександр Голіба). Автору її недавно іршавчани відзначали 90 – річний ювілей від дня народження.

Хоровий колектив працівників культури Іршавщини у гарній творчій формі. В цьому велика заслуга його керівника і диригента Оксани Сидор. Легкий змах руки цієї талановитої жінки зрозумілий співакам. Вони злагоджено сприймають його і відтворюють тему, характер, динаміку виконуваного твору. Підібрані в репертуарі пісні стали справжньою окрасою концертної програми, пройнятої світлим, радісним та сонячним змістом людських почуттів. Співаками уміло читалися хорові партитури, відчувалася їхня постійна, терпелива і наполеглива робота над кожною піснею. І не дивно, бо  протягом п’яти років хористи побували в багатьох містах і селах рідного краю. Про історію створення та творчу діяльність цього колективу зняті окремі відеорепортажі, та відеоролики. Культармійці Іршавщини брали участь в обласних фестивалях лемківського народного мистецтва «Лемківська ватра» на Великоберезнянщині, русинської пісні «Червена ружа» в Мукачеві, відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні «Красне поле» у Хусті, районних фестивалів та свят Закарпаття. Численні грамоти, подяки-відзнаки цього колективу за пропаганду народного мистецтва та його самобутніх перлин – пісень Іршавщини, які приносять людям радість і велику насолоду.

Вдало доповнють виступи співаків концертмейстери – Ігор Староста та Стелла Керечанин.

Два роки тому цей хоровий колектив започаткував благочинну акцію «Повертайтеся живими» на підтримку захисників Вітчизни, що зараз перебувають у зоні бойових дій на сході України.

«Наш колектив, – розповідає його керівник Оксана Іванівна, – зібрала і згуртувала любов до народної пісні. Завдячуючи духовним цінностям, збереженим нашими предками ці пісні виходять за межі часу і тепло сприймаються слухачами в різних кінцях області. Інколи проста звичайна мелодія, яку кожен з нас чи не сотні разів чув, перероджується у перлину, яка захоплює подих, в наших серцях пробуджує небувалу зворушеність, світлу гармонію і душевне піднесення. Пісня – це камертон нашого настрою. Коли мові не вистачає слів, пісня набуває такого резонансу, що забуваються усі земні турботи і людина входить в непізнаний досі світ прекрасного, в прабатьківську культуру, традиції і звичаї, які з віками не мілїють.»    

Марія Конкіна 

Я нікому не віддам твою весну, край зелений і незайману красу, дикий ліс, квітучий яблуневий сад, тиху велич переплетених Карпат! Україна - моя радість і журба, моя тиха, віком стомлена сльоза. Ми разом з тобою будемо завжди, моя пісне, білим голубом лети... Люблю дітей за їх наполегливість, неупередженість та щирість...

Залишити відповідь

c

Lorem ipsum dolor sit amet, unum adhuc graece mea ad. Pri odio quas insolens ne, et mea quem deserunt. Vix ex deserunt torqu atos sea vide quo te summo nusqu.

Підпишіться на нас!

А ми триматимемо Вас в курсі останніх новин мистецтва