Друге видання альманаху дитячої творчості, як свідчення прояву таланту обдарованих дітей Виноградівщини

ПодіїДруге видання альманаху дитячої творчості, як свідчення прояву таланту обдарованих дітей Виноградівщини

Друге видання альманаху дитячої творчості, як свідчення прояву таланту обдарованих дітей Виноградівщини

Початок осені-вересень.

Приносить він школярам очікуване Свято Першого дзвоника. З нетерпінням його чекають першачки і випускники, які стоять на порозі завершального етапу навчання. Ним розпочинається новий навчальний рік. Цьогоріч він співпав із ще однією досить приємною подією: за сприяння і фінансової підтримки нашого земляка, депутата Закарпатської Обласної ради  Владіслава Поляка у видавництві ФО-П Т.В.Дуюнова у Харкові, накладом  80 примірників, виданий другий випуск альманаху дитячої творчості «Дарунок дитячих сердець». Він став яскравим завершенням ІІ районного конкурсу дитячої літературно-художньої творчості «Світанкові роси». Він відбувся у Виноградові 14 квітня цього року. Участь у ньому взяли 28 школярів Виноградівщини.

Альманах засвідчив юним читачам, шанувальникам української мови та рідного слова, аматорам-початківцям пера та пензля, що всі учасники конкурсу на вірному шляху. Вони і надалі продовжують писати поетичні і прозові твори. Цим приємно дивують своїх однокласників, вчителів і навіть дорослих читачів, залишаючи у нових творах світле відчуття, яскраві враження і неповторні відкриття того дивосвіту, яким постійно дихає рідна земля, її неозорі гористі, степові та рівнинні простори та звабливі прибережні озерні, річкові та морські краєвиди зі своїми світанками та сутінками, які вражають подорожуючих влітку мандрівників і надовго запам’ятовуються всім.

У новому альманасі вміщені твори 11-ти призерів конкурсу,  вибрані вірші 12-ти його учасників та малюнки-ілюстрації 5-ти юних художників, які заслуговують на особливу увагу читачів.

Володарка Гран-прі Яна Пальок з Королева. Своїм ровесникам розкрила приховану  таємницю:  душа її –  гіллясте дерево, яке кожного вечора  дає прихисток зграйці її сріблястих мрій, що вже вранці випурхнуть у чисту блакить неба… Її думки гарно перевтілюються у поетичні рядки нових її віршів «Була б я щасливою…», «Обійми часу», «Білий голуб миру», «Елегія старого саду», «Блакитні очі».

У номінації «Золоте перо» дебютує вихованка Виноградівської гімназії, 9-ти класниця Анастасія Алексик. Мріє дівчина закінчити Львівську Національну Академію Мистецтв. Гарно малює. Пише поезію і прозу. Через слово прагне частинку тепла і світла своєї душі передати тим, кому в житті вони найбільше зараз знадобляться. Її прозовий твір «А ви знаєте, що таке хмари?» не залишить нікого байдужим, як і описана нею зустріч  Вершника Сонця та Володарки Ночі, колісниці яких щодня пролітають над світом, відколи він лише існує.  Цікаві роздуми навіює її розповідь «…Крізь терни шлях веде до зір».

11-ти річна Наталка Баник з Олешника  написала повчальну казку «Як слоненя не вміло читати», а молодша за неї на рік Ярослава Роман з Букового піднесла читачеві тонку мораль у «Казці про двох братів» (працьовитого Кирила та ледачого Івана, який своєю лінню занапастив себе).

У номінації «Поетичні наспіви» свої вірші «До щему рідна…» та «Свято Миколая» подала Росинка Тарнай з Веряці. Дівчинка народилася в ніч на свято Покрови Пречистої. Донечці батьки обрали рідкісне ім’я Росинка невипадково. Вони довідалися, що Діва Марія перекладається як рання роса, росинка. 13-ти річна авторка – відмінниця навчання, лідерка серед ровесників, завзятий гравець футбольної команди, мріє стати медиком. 

Златка Ліхтей з Виноградова. Активна читачка багатьох міських бібліотек. Завзятий книголюб. Залюбки перечитує твори сучасних українських письменників. Викладати свої думки почала віршованим стилем. У альманасі вперше дебютує віршем «Березень».

Ганночка Кіш навчається в міській гімназії. Член молодіжної християнської організації «Еммануіл». У вільний час колекціонує монети, різновиди тропічних кактусів. Дуже любить тварин. Має улюбленця 4-х лап – кошеня Шерлока. Мріє стати журналістом. У альманасі надруковані її вірші «Гуртуймося братове-українці» та «Лист Шевченкові».

Номінація «Чарівна акварель» відкрила нові імена  Олександри Носок, яка до віршів  сестри Анастасії Носок  з Сасова  намалювала ілюстрації  до віршів «Повітряна Кулька», «Лист матусі» і окремо малюнок «Не бійся ходити по небесах».

Вікторія Дубляк з Малої Копані намалювала хатину з рідного села, а Діанка Богаш  – рідну Україну, яка молодою дівчиною виходить на широку дорогу  повз яблуневі сади і повернути до сонця голови соняхів.  І до вірша Олександра Регеці  малюнок – «Мій біль – Чорнобиль» та  «Замальовки гарного настрою».

У номінації «Найкращий твір угорською мовою» надруковані вірші талановитого хлопця-угорця, Норберт Фончікі, який вперше приймав участь у конкурсі  і його спроба виявилася дуже вдалою. У альманасі вміщені його вірші «Чому небо синє?», «Зима», «Сонце», «Сон», «Осінь», «Моя родина», які пронизані синівською любов’ю до рідного краю, отчого дому, матері, що подарувала йому життя.

У  шостому розділі альманаху «Вибрані твори учасників конкурсу»  поміщені вірші Ірини Сурдюк, Ребеки Мінченко, Крістіни Сотко, Оксани Чейпеш, Діани Брич, Миколи Поповича, Марії Гульпи, Анюти Кайланич, Богдана Барнича, Анастасії Корнатівської та Лариси Гоздик. Також малюнки 5-тьох художниць: Аліни Маргітич «Храм» та «Мамина підтримка», Яни Сакалош «Весняне», Злати Ліхтей «Фантазія», Анастасії Корнатівської «Лебеді» та Росинки Тарнай «Весна» і «Свято Миколая».

Цікава палітра дитячих думок, виношених мрій і фантастичного їхнього втілення у слові і малюнку залишають по собі дуже примне враження. Великих зусиль до цього  приклали упорядник і відповідальна за комп’ютерну верстку, редактор культурно-мистецького Інтернет-видання «Виноградівські Вогні» Світлана Кедик, працівники бібліотек Виноградівського району і зокрема,  заступник директора  РЦБС по роботі з дітьми Йолана Любка та всі члени Журі, які справедливо оцінили задатки кожної дитини і допомогли всім повірити в себе, у свій талант, у можливості творити незалежно від місця свого перебування у Виноградові чи селах району.

Марія Конкіна

Я нікому не віддам твою весну, край зелений і незайману красу, дикий ліс, квітучий яблуневий сад, тиху велич переплетених Карпат! Україна - моя радість і журба, моя тиха, віком стомлена сльоза. Ми разом з тобою будемо завжди, моя пісне, білим голубом лети... Люблю дітей за їх наполегливість, неупередженість та щирість...

Залишити відповідь

c

Lorem ipsum dolor sit amet, unum adhuc graece mea ad. Pri odio quas insolens ne, et mea quem deserunt. Vix ex deserunt torqu atos sea vide quo te summo nusqu.

Підпишіться на нас!

А ми триматимемо Вас в курсі останніх новин мистецтва