Палала ватра МАЛІЖанська у Міжгір’ї

ПодіїПалала ватра МАЛІЖанська у Міжгір’ї

Палала ватра МАЛІЖанська у Міжгір’ї

Аж від Ворскли до Тиси було чутно гучні зазивні кличі трьох верховинських трембіт.

Це вони збирали юні таланти півночі, центру, півдня, заходу і сходу на ХІІІ-ий Міжнародний фестиваль-конкурс юних талантів України «Рекітське сузір’я – 2016-го», ІІІ-ій міст Миру та урочисту передачу дітьми Закарпаття естафети Миру містам Слов’янська і Бахмута Донецької області (вперше приймали участь у фестивалі). Молодь одностайно віддала всенародне вшанування і визнання, свою нев’янучу любов Каменяреві Іванові Франку.

Девізом фестивалю стали крилаті слова: «Україно – Мати, ми твої діти! В мирі і щасті хочемо жити». Відповідальність за проведення фестивалю цього року лягла на Кузнєцовське відділення з Рівненщини.

Після розселення делегацій з різних регіонів України одразу запрацювали прес-центр, книжковий кіоск, розпочалися випуск рулонної газети, робота радіостудії «Червона калина» о. Августина Волошина, тренінги, конкурси, творчі звіти, зустрічі по обміну досвідом… Майстер-класи з фотографії давали зрілі фахівці Тетяна Кривошапко (Полтава), Василь Мушка (Міжгір’я), відомий в області фотограф Василь Фіцколинець з донькою Вікторією. Любителям фотооб’єктиву показали, як правильно вибирати передній, основний та дальній плани знімків у різні пори дня та року, схоплювати гру світла та тіні, вибирати позу людини, підкреслювати найважливіші риси її характеру, відчувати погляд і глибину очей – дзеркала душі людської. Вони не лише проаналізували учнівські роботи, але й продемонстрували десятки своїх пейзажних знімків, зроблених у Карпатах взимку, весною, влітку та восени.

Майстер-клас по поезії представляла вчителька рідної мови, керівник літстудії «Перевесло» Полтавського міського багатопрофільного ліцею №1 ім. Івана Котляревського, герой України Тетяна Балагура. Вона презентувала альманах 10-ти своїх вихованців «Під крилом перевесла», які у власному світі мрій та ілюзій пишуть оду Полтаві, її героїчній минувшині, родючої землі  і працелюбному народу. Продовжив презентацію щойно виданої в Ужгороді 4-ої поетичної збірочки «У землях багатооких» переможець і володар Гран-прі кількох попередніх фестивалів Василь Малишко. Юнак зараз навчається в Празі, одночасно працює ведучим одного з телеканалів. Він побажав обдарованій молоді писати, насолоджуватися рідною, співучою, солов’їною мовою, яка живе, процвітає і звучатиме на землі навіки-віків.

По журналістиці майстер-клас давали доцент факультету журналістики УжНУ Володимир Тарасюк, з Виноградова – Марія Селехман, з Кузнєцовська – Людмила Райчук.  

Екскурсійний день гості фестивалю провели у верховинському селі Колочава. Під його відкритим небом оглянули музей-скансен «Старе село» (у ньому розташовані 10 музеїв та галерея 20-ти скульптур найвидатніших постатей українців – Тарасу Шевченку, Івану Франку, Василю Гренджі-Донському, чеському письменнику Івану Ольбрахту, президенту Карпатської України о. Августину Волошину, командувачу УПА Юрію Шухевичу, Миколі Шугаю-розбійнику, заробітчанам, першій вчительці, сільському Євангелію 1746 року…). Враження дітей були відчутними. Вони ознайомилися з ходом всіх історичних подій, які в ХХ-му столітті пережили наші предки та батьки.

Завершився фестиваль святковим гала-концертом, оголошенням результатів і врученням нагород. Урочисте закриття пройшло з приспущенням прапорів України, Євросоюзу та МАЛАЖу (цієї честі удостоїлась також і наша вихованка Яна Пальок).

Засновнику і організатору МАЛІЖу, заступнику голови правління Міжнородного Центру ЮНЕСКО, письменнику, заслуженому журналісту, генералу козацтва України Василю Тарчинцю  учасники фестивалю вручили Карту єднання «Україна у нас одна».

Вклонімось батькам і родині, що українцями народились на світ

Рясним на нагороди стало це незабутнє карпатське літо і для нас. Додому ми привезли дві подяки від Міжгірських РДА (голова Василь Худинець) та райради (голова Василь Щур), а також ректора МАЛІЖу Василя Тарчинця. 6 дипломів (по два – І-го, ІІ-го та ІІІ-го ступенів) та 6 грамот, які у чесному і справедливому поєдинку вибороли наші вихованці у різних номінаціях. Теплі слова подяки нам адресували заступник голови Міжнародного Центру впровадження проектів ЮНЕСКО Михайло Кот, директор Міжнародного благодійного фонду «Сумна квітка», заснованого жінками-вдовами України Олена Круглікова, гостя з південного округу ізраїльського містечка Єрихон Лідія Вічик, яка зворушливо прочитала свого вірша, присвяченого Україні, нашій пісні і мові та її трудолюбивому народу.

Слово про наших переможців

Анастасія Михайлова з міської ЗОШ №1 народилася в багатодітній сім’ї.

Анастасія Михайлова

У дитячому садку підмітили потяг дівчинки до малювання. З 5-го класу відвідувала гурток образотворчого мистецтва. Брала участь у районних та обласних конкурсах, займала І-ше, ІІ-ге та ІІІ-тє місця. У квітні цього року у конкурсі «Водоплавні птахи України» її малюнок був виділений серед кращих творчих робіт. Отримала премію в розмірі 10 $. Ця робота перетнула океан і в Америці братиме участь у другому турі цього конкурсу-змагання.

У буденності життя 16-тирічна дівчина шукає незвичайного. Мріє стати вчителем образотворчого мистецтва. В живописі прагне набути власного досвіду, аби радувати людей своїми колоритними полотнами.  

Богдан Барнич з Фанчикова з багатодітної родини.

Богдан Барнич

Поезію і прозу почав писати у п’ятому класі. Перші свої вірші прочитав на уроці літератури. Вони сподобалися його однокласникам. Це підштовхнуло школяра до подальшої творчої роботи. На другий районний фестиваль обдарованих дітей Виноградівщини «Світанкові роси» подав вірші «Колобок», «Світлячок та павучок», «Лелека», «Світ моїми очима», за які отримав грамоту.

Мріє підліток стати письменником, як його дядько Євген Грін, який написав і видав 3 книги і зараз воює на Сході України в зоні АТО.

Марія Попович закінчила гімназію у Виноградові.

Марія Попович

Навчалася у Києві. Наразі вона студентка другого курсу університету ELTE в угорській столиці – Будапешті. З дитинства захоплюється фотографуванням. У звичних речах старається відшукати і вловити  красу і неповторність  кожної миті життя. Багато подорожувала по світу. Третій раз бере участь у МАЛІЖанському фестивалі. За попередні роки юнаків та дівчат подивували її роботи «Світанок нового дня входить в древнє наше місто» та «Європа у моєму фотооб’єктиві». Цього року на знімках вона зафіксувала схід сонця на горі Магурі, американські простори, англійські рідкісні історичні місця, ландшафти та печери Шотландії та фортецю Доннаттар, Стоунхевен.

Яна Пальок (Королівська ЗОШ №1) пише поезію і прозу, захоплюється ландшафтним дизайном.

Яна Пальок

15-тирічна дівчина створила вдома маленький Едем – 40 різновидів лілій, 10-ки сортів троянд, тюльпанів, піонів та інших декоративних квітів на власному подвір’ї розводить вона. У Рекітському сузір’ї приймає участь вдруге. Її знають як учасницю Всеукраїнських конкурсів «Кенгуру», «Колосок», «Соняшник», «Грінвіч». Брала участь у захисті учнівських презентацій з іноземної мови «Широкий світ моєї малої батьківщини». Друкувалася в газеті «Журавлик», в альманасі «Дарунок дитячих сердець». Цього року стала володаркою Гран-прі другого районного конкурсу дитячої літературно-художньої творчості «Світанкові роси». У вільний час багато читає, захоплюється науково-фантастичною літературою, поезією, вивчає німецьку, іспанську та угорську мови. Багато подорожує, займається хіп-хоп танцями.

Діана Брич закінчила базову Боржавську ЗОШ і перевелася у Виноградівську гімназію в 10-ий клас.

Діана Брич

Пише вірші і прозу на духовну тематику. Дуже активна. Бере участь у всіх культурно-мистецьких заходах, що проводяться в школі. Гарно співає і танцює. Мріє знайти себе в юристпруденції.

Михайло Кедик – десятикласник Великокопанської ЗОШ.

Мхайло Кедик

Вдруге приймає участь у МАЛІЖанському фестивалі. Цього разу юнак у номінації «Малюнок» дебютував двома натюрмортами «Щедрі дари літа» та «Яблука, груші і виноград з нашого саду», пейзажами «Турецька мечеть» (написав під враженнями після перегляду фільму про Роксолану) та «Олені на водопою», вдалою копією роботи Карла Брюлова «Італійський полудень». Над собою працює постійно. Займається в образотворчій студії при дитячій школі мистецтв ім.. Бейли Бартока. Цього року брав участь у виставці молодих художників Виноградова у виставковому залі «Імпасто».

Анастасія Алексик – восьмикласниця Виноградівської гімназії. Проживає в Підвиноградові.

Анастасія Алексик

Пише поезію, прозу, гарно малює. Впевнена, що життя прекрасне, а його миті – неповторні. Другий раз бере участь у фестивалі-конкурсі маліжан у Міжгір’ї. Виважена, розсудлива, розумна. Має свій погляд на пережите, побачене, почуте. Її тематика не обмежується рослинним та тваринним світом, суєтністю сьогодення, але простягається далеко, до неокреслених горизонтів Всесвіту і бажання сказати своє правдиве слово у світі дитячої творчості і мистецької новизни.

Марія Конкіна

Я нікому не віддам твою весну, край зелений і незайману красу, дикий ліс, квітучий яблуневий сад, тиху велич переплетених Карпат! Україна - моя радість і журба, моя тиха, віком стомлена сльоза. Ми разом з тобою будемо завжди, моя пісне, білим голубом лети... Люблю дітей за їх наполегливість, неупередженість та щирість...

Залишити відповідь

c

Lorem ipsum dolor sit amet, unum adhuc graece mea ad. Pri odio quas insolens ne, et mea quem deserunt. Vix ex deserunt torqu atos sea vide quo te summo nusqu.

Підпишіться на нас!

А ми триматимемо Вас в курсі останніх новин мистецтва