І мужніла душа, вище зір підіймалася мрія

ПодіїІ мужніла душа, вище зір підіймалася мрія

І мужніла душа, вище зір підіймалася мрія

У пору буйного цвітіння заворожуючих магнолій, пахучих конвалій, екзотичних японських сакур та п’янкого бузку древній Севлюш відвідав найпопулярніший у нашому краї творчий колектив Закарпатської обласної філармонії «Угорські мелодії».

Кожна зустріч з ним стає неповторною подією в нашому житті. На порозі свого ювілею – 70-річчя творчий склад музикантів, співаків та танцюристів повністю обновив свою концертну програму. На суд вимогливих глядачів, слухачів та шанувальників угорських народних пісень і танців він виніс урізноманітнену і дуже змістовну літературно – музичну композицію «Пасхальний настрій». До свята Господнього Воскресіння ведуча Крістіна Молнар підібрала і розповіла глядачам про неповторні обряди та звичаї, яких дотримуються майже у кожній угорській родині. У Великодню неділю до Божих храмів прямують святково одягнені люди. Йдуть з кошиками, щоб висвятити паски, розписані яєчка, сир, масло, копчені шинки та домашні ковбаски. Щоб спільно розділити радість свята Христового Воскресіння. За сімейним столом збираються батьки і діти. У понеділок жінок та дівчат поливати водою та пахучим одеколоном вирушають чоловіки та гурти хлопців і підлітків. У кожному домі їх наділяють писанками, частують домашньою випічкою та словами добрих побажань на злагоду, любов, мир і спокій в сім’ї та рідній країні.

Потім камерно – інструментальний ансамбль «Magyar Melódiák» виконав найпопулярніші в народі пасхальні мелодії. В програму колективу гарно вписалися угорські, словацькі, єврейські та українські народні пісні і танці, арії з найулюбленіших оперет композитора Імре Кальмана, які звучать на театральних сценах більше віку. Глядачі тепло сприйняли виступи солісток ансамблю Оніки Нодь та Анжеліки Гербер, Андрія Свіда, Лариси Лозової, Алли Штефко (скрипка), Діани Гавата (віолончель), лауреата Міжнародних конкурсів Мирослави Швах-Пекар (сопрано), лауреатів Всеукраїнського хореографічного конкурсу імені Павла Вірського, вихованців Ужгородського коледжу культури і мистецтва (керівник Заслужений працівник культури України Михайло Шютєв). Висока професійна і виконавська майстерність та широкий діапазон виконуваних у концертній програмі творів яскраво засвідчили, що оновлений склад ансамблю гідно пропагує народне мистецтво. З честю несе мистецьку естафету у маси. Хвилюючі мелодії, у свій час оброблені композитором Іштваном Мартоном, заслужено набули сценічного озвучення і стали окрасою концертної програми.

І мужніла душа глядачів, вище зір підіймалася мрія. Голосами трьох скрипок та двох віолончелей торкалася чутливих струн людської душі, проникала у свідомість. Дивував чистотою звуків та проникливих слів зізнання у любові коханій, до близьких людей, до матері, до рідної землі. Це вони дають нам силу, бадьорість, гарний настрій, повноту відчуття гармонії у оточуючій нас природі, людського щастя та окриленості. Разом з квітами слова щирої подяки слухачі концерту адресували художньому керівнику Антону Штефко. З колективом впевнено торує дороги у різні кінці Закарпаття, щоб порадувати людей неповторністю і красою народного мистецтва, з яким так достойно входить світ  в завтрашній день.

Марія Конкіна 

Фото: Олег Ільчин

Я нікому не віддам твою весну, край зелений і незайману красу, дикий ліс, квітучий яблуневий сад, тиху велич переплетених Карпат! Україна - моя радість і журба, моя тиха, віком стомлена сльоза. Ми разом з тобою будемо завжди, моя пісне, білим голубом лети... Люблю дітей за їх наполегливість, неупередженість та щирість...

Залишити відповідь

c

Lorem ipsum dolor sit amet, unum adhuc graece mea ad. Pri odio quas insolens ne, et mea quem deserunt. Vix ex deserunt torqu atos sea vide quo te summo nusqu.

Підпишіться на нас!

А ми триматимемо Вас в курсі останніх новин мистецтва