Скільки культури в політиці та скільки політики в культурі?

ПодіїСкільки культури в політиці та скільки політики в культурі?

Скільки культури в політиці та скільки політики в культурі?

У якій «точці» знаходиться людина між політикою та культурою, якщо життя вважати відрізком, що має визначені початок та кінець?

Скоріше за все, життя то є безкінечна пряма. Іі  прямолінійність  проходить крізь простір і час перетинаючи  вічність….

Але ж ні, мислення високими матеріями не було. Був інтелектуальний діалог  на тему «Людина між політикою і культурою».

Мені сподобався його хід думок, означення  тез та право на помилку  – звичайна вибудована людська логіка щодо подій  у житті держави та житті особистому. Він вміє малювати паралелі буденності, виокремлюючи та даючи розуміння тим частинам їх відрізків, які потребують детального вивчення. Приємно чути думки мислячої людини – Андрій Курков.

Галина Вдовиченко – жінка. Жінка-письменниця, яка склала  путівник війни з прокладеним шляхом до любові.

Галина Крук – поетка.

Михайло Рошко – акцентує увагу виокремлюючи в думці основу.

Олександ Гаврош – «Іван Сила».

Це мої особисті асоціативні споглядання людей, постатей  сучасної української літератури під час зустрічі, що днями відбулася в районній міській бібліотеці.

В основному, тема культури і політики  з проектувалася на  подіях в Україні впродовж  останніх 3-х років. Важка тема, як для пересічних людей, так і для письменників, але така, що не може не зачепити кожного з нас.

Як зауважила Галина Крук: «Тема війни – це дуже велика відповідальність для письменника, бо ніколи не знаєш, що ти можеш зачепити і на скільки глибоко  аби не розвередити ще більшу рану»

«А я не думала – писати, чи не писати, коли і як. Я просто не могла не писати…» – зауважила Галина Вдовиченко.

Михайлу Рошко – треба торкнутись тої ситуації, відчути запах тих подій, інакше буде не правдиво, не точно….

А Олександ Гаврош потребує часу, пов’язуючи це з ментальністю закарпатців.

То писати  сьогодні про війну чи не писати?

Найкращі книги про будь-яку війну були написані через десятиліття – зауважує Андрій Курков й одразу ж спростовує свою тезу тим, що письменники є і на фронті. То вони пишуть там і одразу. Звичайно, їх відчуття живе і незрівнянне з вимислом людини, яка пише не перебуваючи на війні, не відчуваючи загрози власному  життю…

Зрештою, суть не в потрібності  воєнної літератури, як такої, а в вивільненні емоцій, що  просто не можливо замкнути в собі.

З поміж усіх  письменницьких розповідей про власні літературні досягнення, поїздки в зону АТО, спілкування з військовими, волонтерами, так би мовити, у дотику до того далекого воєнного українського сходу, хтось із залу спитав: на вашу думку, коли закінчиться війна?

«..Коли в наших політиків і по той бік закінчаться гроші» – між іншим, відповів Андрій Курков.

Особисто мене це чіпляє, до самої глибинки виносячи на поверхню думок – цинізм української політичної «еліти». Напрошується питання:

Скільки культури в політиці та скільки політики в культурі?

Відповідь письменника невтішна. Але нехай ця відповідь буде для кожного своя.

Не озвучую її,  лише хочу додати – культура, це поняття людяності, тої яку виховуємо безпосередньо в собі. То виходить, що у політиків не вистачає звичайної людяності, аби припинити вбивство народу.

Дана зустріч особисто для мене породила  у свідомості багато мислень. Тож, я йду  мислити, а творці слова шукати нових героїв у особистих творах, яких потребує суспільство, незалежно від часу війни, чи часу миру. Бо однією з ознак культури  суспільства є вміння вести діалог. Книга по-своєму то є  бесіда автора з читачем. І не суттєво, хто сидить по різні боки – інтелектуал, письменник, науковець, художник…..чи пересічна людина без того чи іншого статусу. Бо зрештою, основне у діалозі – слухати і чути один одного. Так само, як і в житті – жити гідно по відношенню до себе та навколишнього світу. А історія  вже «відсортує культурні рослини від будяків».

У якій «точці» знаходиться людина між політикою та культурою учасники діалогу так і не дійшли. Певно, тому, що людське життя  таки не відрізок, хоча і має початок та кінець….

Світлана КЕДИК

Народилася 24 січня 1981 року поблизу міста Виноградів) – українська письменниця, авторка поезій з вишуканим присмаком еротизму, філософських есе та прозових творів, казок для дітей. Дипломантка конкурсу Коронація слова 2011 в номінації «Романи» за збірку казок “Зірочка”. Лауреатка “Сорочої премії” ім. Петра Сороки (2021) в номінації “Денникова проза” за книгу “Етимологія щастя” Засновниця та редакторка культурно-мистецького інет-видання “Виноградівські Вогні”. Авторка книжок: «Світ Добра» (Карпатська вежа», 2012); «Етимологія щастя» («Український пріоритет», 2020); Співавторка: «Трикутник» («Лілія», 2017)

Залишити відповідь

c

Lorem ipsum dolor sit amet, unum adhuc graece mea ad. Pri odio quas insolens ne, et mea quem deserunt. Vix ex deserunt torqu atos sea vide quo te summo nusqu.

Підпишіться на нас!

А ми триматимемо Вас в курсі останніх новин мистецтва