«Коли закінчиться війна» – зустріч з авторами

Події«Коли закінчиться війна» – зустріч з авторами

«Коли закінчиться війна» – зустріч з авторами

Розпочинаючи однойменною піснею  «Коли закінчиться  війна» на одному подиху крізь прискіпливі погляди гостей до пристрасті в «Я божеволію» та легкості «Виноградівських Вогнів».

Поміж іншим прозвучали пісні: «Я буду з Тобою», «Бойовому другу», «Чаша Бога», «Лист на війну». «Фронтові квіти» експромтом виконали вихованці Виноградівської школи мистецтв ім. Б.Бартока.

В переліку  музичних творів альбому з назвою «Коли закінчиться війна» 14 пісень, 7 з яких то є  лірика кохання: «Бойовому другу», «Война ведь злая штука»,«Коли закінчиться війна», «Лист на війну», «Невірний», «Пароль», «Пізно»,  «Ти падав у небо»,  «Фронтові квіти», «Чаша Бога», «Я божеволію», «Я буду з тобою»,  «Я йду», «Уйду». 

Тож, тематика дозволила авторам парирувати від болю і розпачу війни до відчуття  безмежного щастя кохати, вірити та надіятись. Не оминула творчі натури й тема Майдану, саме тої події, що невдовзі охрестили Революцією Гідності. Саме тої, де за гідність та свободу української держави, українства, як такого проливається перша кров. Перша, та на жаль не остання, бо далі – окупація Криму, АТО розміром  у справжню, жорстоку війну на українській землі. Тій землі, що сьогодні вщент всипана кулями та  розірваними снарядами…

Ось приблизно так, крізь призму усвідомлених дотиків до війни двоє жінок в окулярах зачепили не тільки струни власних душ, а  зіграли роль поетичної музи у створенні музики. Музики, що впродовж років лунатиме у нашій свідомості, як нагадування про пережитий період не тільки в житті держави, а й кожного з нас. У кожного з нас свої переживання, свої втрати, свій біль… А об’єднує усіх ніщо інше,  як жага МИРУ. З певністю кажу, що далеко не всі слова, не всі переживання вдається передати в художньому творі, та щонайменше, чіпляєш читача, чи то слухача бентежністю, яка спонукає до роздумів. Період Революції Гідності, період війни в Україні – складний час, але разом з тим це час пробудження людської свідомості за яку ми платимо дуже дорогу ціну…

В процесі заходу  приємним здивуванням було знайоме незнайомство з Євгеном Грін – місцевим автором художніх творів, а сьогодні – бійцем 128 ОГПБр. Кілька перехоплених слів, спогадів… в черговий раз довели про сутність нашого світу і ціль людської самобутності.

Мені дуже приємно, що стала частиною маленького, але значущого музичного творіння.

Захід  вібувся в читальній  залі Виноградівської ЦРБ в рамках проекту «Виноградівські Вогні». Серед переліку гостей були: поет Іван Говбан, громадська діячка Марія Андріївна Селехман, письменник-гуморист Михайло Чухран, журналіст/письменник Василь Горват…

На згадку про подію, гості отримали брошуру «Коли закінчиться війна»  та диск з піснями і звичайно – трепетно-болючі та приємні емоції від перегляду слайдів та прослуховування пісень.

Композитор – Ататолій Селехман. Автори слів: Валентина Костьо та Світлана Кедик. Пісні виконав співак/викладач музичної школи  Ігор Середа.

Світлана КЕДИК

Народилася 24 січня 1981 року поблизу міста Виноградів) – українська письменниця, авторка поезій з вишуканим присмаком еротизму, філософських есе та прозових творів, казок для дітей. Дипломантка конкурсу Коронація слова 2011 в номінації «Романи» за збірку казок “Зірочка”. Лауреатка “Сорочої премії” ім. Петра Сороки (2021) в номінації “Денникова проза” за книгу “Етимологія щастя” Засновниця та редакторка культурно-мистецького інет-видання “Виноградівські Вогні”. Авторка книжок: «Світ Добра» (Карпатська вежа», 2012); «Етимологія щастя» («Український пріоритет», 2020); Співавторка: «Трикутник» («Лілія», 2017)

Залишити відповідь

c

Lorem ipsum dolor sit amet, unum adhuc graece mea ad. Pri odio quas insolens ne, et mea quem deserunt. Vix ex deserunt torqu atos sea vide quo te summo nusqu.

Підпишіться на нас!

А ми триматимемо Вас в курсі останніх новин мистецтва