Коли історія відтворюється у портретах – Андрій Якоб

ГалереяКоли історія відтворюється у портретах – Андрій Якоб

Коли історія відтворюється у портретах – Андрій Якоб

В обличчях живе застигла мить сучасності. Тої сучасності, що притаманна окремим  історичним постатям. Історія – суперечлива річ, особливо у інтерпретації легенд, проте, будь яка легенда  несе в собі факт існування.

Беззаперечність існуючого прогресу у розвитку подій різних століть людської еволюції не можна ані спростувати, ані підтвердити. Бо історики у різні часи змальовують по-різному суть і причини аргументів. Аргументи, як витяги із власної інтуїції формованої на вивченні робіт попередників.

А як же формується історична ретроспектива  в усвідомленні художника?

Адже, описана подія несе не тільки свій особистий зміст, а й колір, насиченість, колоритність… акцентуючи увагу на емоції відтвореного обличчя. Вгадати міміку історичної постаті, передати погляд, відтворити приховану усмішку і що найголовніше – харизму. Ось це і є енергетичний посил з минулого в майбутнє крізь теперішній погляд митця.

Його роботи спонукають повертатись і вдивлятись глибше, за межі рамки, за межі навіть підрамника і самого полотна – у глиб зафіксованої миті  несумісної з сучасною реальністю. Саме так миті оживають, оживають погляди на портретах, оживають постаті у всій своїй величі, оживають історичні події – картини рухаються у просторі і часі своїм сприйняттям, а отже живуть.

Відтворити історію Виноградова у живописі!

Андрій Якоб

Маленька, непримітна галерея приватного значення ховає в собі цілу історію рідного краю, вмістивши  у приміщенні, рівному площі живописних полотен, перлину самобутності людського побуту, як такого. 

Зібравши скупі відомості з історичних джерел, легенд та народних переказів майстер наважився закцентувати увагу на найважливіших історичних  епізодах. У його розрахунку не було помилки, бо дана колекція стала візитівкою місцевого  художника Андрія Йосиповича Якоба.

Уродженець Виноградова. Коріння його предків ведуть до відомого художника-портретиста Штундер Янош Якоб (Копенгаген 1759-1811р.)

2011 року, що був для художника ювілейним, у Виноградові в палаці Перені  відбулася виставка колекції робіт присвячених історичній тематиці Виноградова.

Сьогодні, дані роботи запилюються у приміщенні Виноградівської  ГО «Ветеранів війни та праці»

Проте, історія річ уперта, і по праву, із року в рік, пилиться  на книжкових полицях. Але є в цьому своє раціональне зерно.

Можливо, саме тому мистецькі твори відповідного рівня, витримують час додаючи собі історичної ваги, тим самим, малюючи шлях, що через певний період часу приведе людство від скромного місцевого художника з Виноградова  до всесвітньо відомого майстра історичного живопису Андрія Якоба. І дай Бог, щоб цей шлях протоптували виноградівці акцентуючи увагу на значенні місцевої самобутності маленького міста у такому великому, безкрайому Всесвіті…

Зараз Андрій Йосипович мріє відтворити в живописі історію Закарпаття.

Світлана КЕДИК

Народилася 24 січня 1981 року поблизу міста Виноградів) – українська письменниця, авторка поезій з вишуканим присмаком еротизму, філософських есе та прозових творів, казок для дітей. Дипломантка конкурсу Коронація слова 2011 в номінації «Романи» за збірку казок “Зірочка”. Лауреатка “Сорочої премії” ім. Петра Сороки (2021) в номінації “Денникова проза” за книгу “Етимологія щастя” Засновниця та редакторка культурно-мистецького інет-видання “Виноградівські Вогні”. Авторка книжок: «Світ Добра» (Карпатська вежа», 2012); «Етимологія щастя» («Український пріоритет», 2020); Співавторка: «Трикутник» («Лілія», 2017)

Залишити відповідь

c

Lorem ipsum dolor sit amet, unum adhuc graece mea ad. Pri odio quas insolens ne, et mea quem deserunt. Vix ex deserunt torqu atos sea vide quo te summo nusqu.

Підпишіться на нас!

А ми триматимемо Вас в курсі останніх новин мистецтва