Він сьогодні має що сказати і показати людям

ПодіїВін сьогодні має що сказати і показати людям

Він сьогодні має що сказати і показати людям

Сьогодні була на персональній виставці молодого художника, графіка-сюрреаліста, самоучки Оттіло Ковача, колишнього свого студента Виноградівського політехнічного технікуму (навчався в 1978-1980-х роках). Про неї мріяла і чекала, хотіла її побачити роками. Ще 14-річним підлітком, в конспекті лекцій на полях зошита, по предмету технологія металів і конструкційні матеріали, який в групі читала, побачила вдало ним намальовані дружні шаржі, олівцем накидані портрети однокурсників. Вже тоді в них проявлявся його чітко виражений природній талант, бо на його малюнках кожний зображений персонаж відрізнявся притаманним лише його характером і рисами обличчя. 

Тихим, сором’язливим, дуже скромним був тоді Отілла. Але відчувалася в нім висока культура поведінки, уміння по-своєму відчувати і бачити навколишній світ, вникати і уміло аналізувати його. Потім доля знову звела нас в клубі творчої молоді, при Виноградівському керамічному заводі, спочатку для митців художнього розпису, його заснував художник-дизайнер цього місцевого потужного підприємства Олександр Маринич. Потім Василь Кіш привів до цього клубу поетів і прозаїків, людей творчого літературного нахилу. Кожне заняття було наповнене цікавим змістом. Вчилися один в одного, обмінювалися думками, напрацьованим власним досвідом. Тоді, в фойє, на той час найпрестижнішого в районі міського кінотеатру “Промінь” вперше виставились молоді художники. Їхні роботи належно оцінили мешканці нашого міста. В експозиції цієї виставки, між ними були і перші картини митця-початківця Оттіло Ковача. Та найглибше враження на мене справив його триптих “Рожеві фламінго”. Його побачила в приватній колекції однієї з моїх подруг, до якої заглянула в гості.я не могла відірвати очей від побаченого природнього дива так виразно і вдало вихопленого художником.

До води зліталася стая рожевих фламінго. Видно спека змусила їх опуститися на землю, перервавши свій політ. Одні змахували крилами, зганяючи свою втому, від далекої дороги, другі – задоволено хлюпалися у воді, треті – кружляли навколо, вибираючи своє місце для нетривалого відпочинку, четверті – вже налаштовувались на політ… Я уважно розглядала кожний штрих цього триптиха… Спочатку не звернула уваги на підпис митця. Сама робота була в полі мого зору. Потім, побачила знайоме прізвище – Отілло Ковач. 

– Ти що до мене прийшла розглядати картину, чи поговорити зі мною – вовтузилася подруга. І чай охолов, і фільм скоро почнеться, – невдоволено буркотіла. 

– Ну, не сердись, будь-ласка, не кожен же день побачиш таку красу. Я не стала вдаватись в подробиці, щоб зайвий раз її не дратувати. Не хотілося псувати її настрій.

Потім в 1996-му, в стінах історико-краєзнавчого музею, що в той час був розміщений в стінах монастиря монахів-францисканців римо-католицької віри, яка в радянські часи була заборонена, і щоб будова не пустувала, вона стала слугувати народу як музейне приміщення, знову побачила  роботи свого колишнього вихованця. Вплив на його формування, як митця мали дві творчі особистості, дійсно фанати живопису – Олександр Маринич та Микола Пап. Останній прилетів до брата з Сполучених Штатів Америки і на протязі двох місяців написав десятки полотен. В подяку за те, що Виноградів – його рідне місто, і звідси пішли витоки його творчості, у костьолі Святого Яна Капістрана він влаштував свою персональну виставку, яка пройшла з небувалим успіхом. Це був потужний прорив у житті Миколи Папа. А по поверненні в Америку, його змила хвиля океану і вже сумна новина про його неочікувану трагічну смерть нас приголомшила усіх…

 

Тривалий час ми зустрічалися рідко. Рідко десь бачились в натовпі. Знала, що одружений. Дружина Світлана працювала медсестрою в реанімаційному відділенні, згодом перевелася в хірургічне. Став батьком двох синів – Норберта і молодшого Оттіла. Діти успішно навчалися в третій міській ЗОШ імені Жігмонда Перені, де десятки літ успішно діє угорськомовна форма навчання. Зараз обидвоє його хлопців проживають в Угорщині. Молодший став архітектором і видно, по генах, від батька перебрав хист до малювання. Старший шукає себе. Сам Оттіло роками працював контролером Виноградівського відділення акціонерного товариства “Закарпатгаз збут”. Звільнився і повернувся до малювання.

І ось, сьогодні, творчий його звіт перед земляками. В експозиції виставкової зали “Імпасто ”  – 38 неповторних робіт. Вони мене приємно здивували, вразили, коли хочете почути, щиро додам: приголомшили. В кожній роботі відчувається рука зрілого майстра, який непросто накладав олійні мазки, а дозрів і йому є що сказати і показати людям сучасної доби. Як у своєму привітанні відмітив давній його товариш по пензлю Олександр Маринич, що сюрреалізм не просто живопис. Це – суміш людських снів і реальності. І глядач, що дивиться і вникає в зміст написаної митцем картини або в ній бачить все, або нічого. Але байдужим не залишиться ніхто. Його молодий колега Владислав Беланінець дав високу оцінку роботам Оттіли Ковача і запевнив присутніх, що вже в нім зародилися цікаві ідеї, над якими намірений далі працювати.

І ще важливий момент: позитивним у виставці є те, що до кожної роботи, яка експонується зараз у виставковій залі художник дав коротке своє пояснення. Це дуже важливий його крок, бо глядач який вперше опиняється в полоні незнайомих йому речей, отримує підказку від художника і тепер більш вдумливо і уважно розглядатиме побачені тут картини, знаходячи в них щось приховане від іншого ока, чисто пережите у враженнях своє відчуття. Дуже виразні і цікаві роботи художника “Місячний світ “, Біль безпорадності”, ” Я плачу”,”Прометей”, “Танець на клавішах піаніно”; 

прискіпливо вдивляєшся в його картини: “Гормональні порушення”, “Буря в моїй свідомості”, “Прояв наших характерів”, “Людина, загнана в кут”, “Берег”, “Останній кубок”, “Сподіваюсь, це залишиться між нами”, “Перла мідії”… Його роботи треба просто бачити очима, сприймати відчуттями і сприймати та вболівати душею… Бо життя пройти, не поле перейти. І кожного на його дорозі чекають злети і падіння, болючі втрати і вдалі прориви, радощі і розчарування. Aле попри все найважливіше завжди залишатися Людиною, бути самим собою.

Марія КОНКІНА, 

очільниця Виноградівського відділення ГО МАЛІЖ

Я нікому не віддам твою весну, край зелений і незайману красу, дикий ліс, квітучий яблуневий сад, тиху велич переплетених Карпат! Україна - моя радість і журба, моя тиха, віком стомлена сльоза. Ми разом з тобою будемо завжди, моя пісне, білим голубом лети... Люблю дітей за їх наполегливість, неупередженість та щирість...

Залишити відповідь

c

Lorem ipsum dolor sit amet, unum adhuc graece mea ad. Pri odio quas insolens ne, et mea quem deserunt. Vix ex deserunt torqu atos sea vide quo te summo nusqu.

Підпишіться на нас!

А ми триматимемо Вас в курсі останніх новин мистецтва